Tamer Heper Seç seç al
HABERİ PAYLAŞ

Seç seç al

Bir iş başvurusu yapmak istedim, benden G sınıfı araç ehliyeti istediler. Bu bir şaka mı? Nedir G sınıfı ehliyet? M.Y.

Yok yok şaka değil. Artık biliyorsunuz sürücü belgeleri böyle sıralanıyor, K harfine kadar gidiyor. Örneğin A 1 sınıfı motorlu bisiklet kullanıyor; A 2 sınıfı motosiklet kullanıyor; B sınıfı otomobil, minibüs ve kamyonet kullanıyor; C sınıfı kamyon kullanıyor; D sınıfı çekici kullanıyor; E sınıfı otobüs kullanıyor; F sınıfı lastik tekerlekli traktör kullanıyor ve evet nihayet G sınıfı ehliyet sahibi olanlar iş makinesi kullanıyor. Yani sizden iş makinesi kullanma belgesi istenmiş. Sonra H sınıfı sakatlara mahsus araç kullanıyor ve pek tatbikatı yok ama K sınıfı sürücü adayı belgesidir. Görüyorsunuz, öyle az buz değil çeşit çeşit sürücü belgesi var. Eskiyi hatırlıyorum bir amatör ehliyet, bir profesyonel ehliyet, bir de ağır vasıta ehliyeti vardı. Bir de şu hale bakın.

Haberin Devamı

Maddeler geçerli

Kira sözleşmemizde kiracının iki ay önceden haber verme kaydı ile sözleşmeyi fesih yetkisi var. Buna dayanarak her zaman iki ay önceden haber verip evden çıkabilir miyim? Bir de bir kirayı ödememem halinde tümünü ödeme şartı var. Bu uygulanır mı? A.P.

Kiracıların kiraladıkları yerden çıkmaları için dönem sonunu beklemeleri kuraldır. Ancak sözleşmeye hüküm konabilir. Sizin olayınızda olduğu gibi belli bir süre önce haber vermek kaydı ile sözleşme fesholunabilir. Bu hüküm geçerlidir, ihtar için sürelere uyulmalıdır. Geleyim ödenmeyen kiraya. Kira sözleşmelerine “Bir ayın kira bedelinin ödenmemesi halinde dönem sonuna kadar tüm kira bedellerinin talep edilebilir hale geleceği” şartı konulabilir. Sizinki de öyledir ve geçerlidir. Dolayısı ile herhangi bir kira bedelini geciktirirseniz dönem sonuna kadarki tüm kiralar sizden talep olunabilir. Tabii ki benim tavsiyem buna meydan vermemeniz.

Gecikmişsiniz

Eşimden boşanmak için dava açtım ama dava üç senedir sürüyor. Bir kızımız var bugün babası ile yaşıyor. Ancak babasının görünürde çalışıp elde ettiği bir geliri yok ama babasından kalma malvarlığı var. Bu durumda nafaka ve tazminat alabilir miyim? D.A.

Haberin Devamı

Elbette bu yokluk içinde siz eşinizden nafaka talep edebilirdiniz. “Dava üç yıldır sürüyor” diyorsunuz. Üç yıldır tedbir nafakası istenilmez mi hiç. Kendiniz için tedbir nafakası istersiniz ama kızınız için isteyemezsiniz. Çünkü kız babasıyla yaşıyor. Yani onun geçimini zaten baba sağlıyor. Çocuk için istenen nafaka iştirak nafakasıdır. Yani çocuğun bakımına katılma payıdır. Bunu baba sağladığına göre artık siz kız için nafaka isteyemeyeceksiniz. Ancak kendiniz için nafaka istersiniz. Tazminatın özel şartları var. Boşanma nedeni ile maddi kaybınız varsa maddi tazminat, kişilik haklarınız ihlal edildi ise manevi tazminat istersiniz ama dediğim gibi şartları varsa.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder