Esra Karayel Seçim havasına girildi
HABERİ PAYLAŞ

Seçim havasına girildi

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda gelişmeler ve açıklamalar dünya borsaları ve Borsa İstanbul’da endekste dalgalı seyre neden oldu

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda Yunanistan’ın borçları konusu takip edildi. Dünya borsaları Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandırmayıp euro bölgesinden ayrılma endişesiyle geriledi. Uluslararası Para Fonu’nun Yunan hükümetinin borcunu yapılandırma talebini reddetmesi ise piyasalarca olumsuz karşılandı.

Siyasi gelişmeler izlendi


Yurtiçinde ise seçim psikolojisinin hakim olduğu bir hafta geçirdik. Borsa İstanbul’da endeks hafta boyunca inişli çıkışlı dalgalı seyir izledi. Haftayı 82 bin 418 puandan kapattı. Para piyasalarında Türk Lirası değer kaybetmeye devam etti. Bu yıl TL, dolar karşısında yüzde 13 ile en çok değer kaybeden ikinci gelişen ülke para birimi oldu. Bu hafta da yüzde 2.37 geriledi. Dolar/TL Cuma gününü ise 2.68 seviyesinden kapattı.

Seçimler etkiliyor

Değer kaybının temel nedeni olarak Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artışına yaklaşması olarak gösterilse de seçimlere iki aydan az bir süre kalması ve ekonomi yönetiminde ciddi değişiklik beklentisinin etkili olduğu belirtiliyor.

[[HAFTAYA]]

Piyasalarda seçim havasına girilmesi nedeniyle yatırımcıların temkinli olmalarında fayda bulunuyor


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da bu hafta da seçim psikolojisinin etkileri görülmeye devam edilecek. Bu nedenle yatırımcıların dalgalı seanslara hazırlıklı olmalarında fayda bulunuyor. Yeni pozisyon alırken bilanço beklentileri ve teknik analize göre hisse fiyatlarının düşüklüğüne bakılmalı.

Direnç seviyesi 83.100

Endekste olumlu veri akışı ve açıklamalar olduğu takdirde ilk direnç seviyesi 83 bin 100 olarak bulunuyor. Siyasi gerginliğin artması durumunda ise önemli destek seviyesi 82 bin olarak gözüküyor. Para piyasalarında yurtdışında Amerika Merkez Bankası Fed’in açıklamaları yine gündemde önemli bir yere sahip olacak. Yunanistan konusu takip edilmeye devam edilecek. Dolar/TL’de yukarı yönde direnç seviyelerine doğru hareketler görülebilir. Temkinli olmalı.

Dolarda hareketlere dikkat

Dolar/TL’de önemli direnç 2.70’te. Bu seviye kırıldığı takdirde devam edecek. Direnç seviyesi aşılırsa ikinci önemli nokta 2.74 seviyesi. Bu seviyelerde dikkatli olmakta fayda var.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Gelişmelerle birlikte izleyin

Soru: Aksigorta hakkında genel bilgi verir misiniz? Can CENKCAN/İstanbul Cevap: Aksigorta, Şubat’ta 321 milyon TL brüt prim üretimi gerçekleştirdi. Yıllık büyüme oranı negatif düzeye geriledi. Şirketin zarar eden trafik sigortalarındaki riskini azaltmak amacıyla büyümeyi tercih etmemesi, motor dışı ve sağlık branşlarında da bir büyüme olmaması sonucu, toplam prim üretimi yıllık yüzde 6 geriledi. Motor branşların toplam prim üretimindeki payı da geçen yıl Şubat’taki yüzde 30’dan bu yıl yüzde 26 seviyesine geriledi.

Satın alma haberi doğru

Soru: Pegasus yeni bir satın alma yapmış. Doğru mu? İçeriği nedir? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Pamir KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Pegasus Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, Hitit Bilgisayar’ın yüzde 40 hissesini 4.5 milyon dolara satın aldı. Ayrıca şirketin yüzde 10 daha hissesini 1.5 milyon dolara satın almak için elinde satın alma hakkını bulundururken, Hitit Bilgisayar sahipleri de 1.5 milyon dolara şirketin yüzde 10 hissesini satma hakkını elinde bulunduruyor. İki kontrat ancak 4 Nisan 2016’da kullanılabilir.

Kâr payı dağıtımı yapacak

Soru: Despec ve Indeks Bilgisayar hisselerim var. Şirketlerin kâr payı verdiğini öğrendim. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Ünal LEVENT/İstanbul Cevap: Despec Bilgisayar, 1 TL nominal değerli pay için brüt 0,3113171 TL, net 0,2646195 TL nakit kâr payı dağıtılmasına karar verdi. İndeks Bilgisayar ise 1 TL nominal değerli pay için brüt 0,3657998 TL, net 0,3109298 TL nakit kâr payı dağıtılmasına kararlaştırdı.

Kredi temini için yetki verdi

Soru: Vakıflar Bankası sendikasyon kredisi aldı mı? Hüseyin YANIK/İstanbul Cevap: Vakıflar Bankası, tarafından 2014 Nisan’da temin edilen sendikasyon kredisinin yenilenmesi amacıyla, Wells Fargo Bank NA’nın koordinatör olarak görev aldığı uluslararası bankalardan oluşan konsorsiyuma 367 gün vadeli sendikasyon kredisi temin edilmesi amacıyla yetki verdi.

Olumlu gelişmeler var


Soru: Hürriyet ve Doğan birleşti haberleri var. Haberin doğruluğu nedir? Caner COŞAR/İstanbul Cevap: Hürriyet Gazetecilik ve Doğan Gazetecilik’in Hürriyet altında birleştirilmesi kararı alındı. Birleşme 31 Aralık 2014 mali tabloları üzerinden olacak. Kullanılacak değerleme yöntemleri daha sonra bağımsız bir kuruluş tarafından hazırlanacak raporla belirlenecek. Henüz birleşme oranları açıklanmadı. Gelişmeleri Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

SPK sitesinden takip edin

Soru: Odaş Elektrikle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bülteninde yer alan bilgiler konusunda bilgi verir misiniz? Hakan ULUCAN/İstanbul Cevap: Sermaye Piyasası Kurulu bültenine göre maden işletmelerinin satın alımlarının IFRS 3 standardının netleştirilmesi yönündeki çalışmalar sonuçlanıncaya kadar ODAS Elektrik’in 2014 finansal tablolarında yer alan geçmiş yıllar karlarının kâr dağıtımına konu edilmemesi ve sermaye artırımında kullanılmamasına karar verildiği duyuruldu. Buna ek olarak SPK Odaş Elektrik’in bedelli sermaye artırımına onay verdi. Şirket 42 milyon TL olan çıkarılmıs sermayesinin mevcut ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak 50.5 milyon TL’ye çıkaracak. Yeni hisseler nitelikli yatırımcılara satılacak.

Bono ihraç edilmesi planlanıyor


Soru: Finansbank bono ihraç edecekmiş. Vade, tutar konularında bilgi verir misiniz? Cevat KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Finansbank, tarafından halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya satılmak üzere 90 gün vadeli 150 milyon TL nominal değerde iskontolu bononun ihraç edilmesi planlanıyor.

Kâr payı dağıtacak

Soru: Ereğli Demir Çelik temettü (kâr payı) dağıtacak mı? Hissede orta vade için trend yönü nedir? Atıf YILMAZ/İstanbul Cevap: Ereğli Demir Çelik, 1 TL nominal değerli pay için brüt 0.4000 TL, net 0.3400 TL nakit kâr payı ödemesini 26 Mayıs tarihinde yapacak. Hissede trend yönü orta vade için yukarı gözüküyor. Bununla birlikte yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder