Siyaset Seçime gireceklere koku önerisi: Başarı için safran çiçeği
Paylaş
Seçime gireceklere koku önerisi: Başarı için safran çiçeği

Koku eksperi ve sosyolog Bihter Türkan Ergül, milletvekili olmaya hazırlanan adayların tercih edecekleri kokularla hem seçmeni etkileyebileceğini hem de seçim stresini asgari düzeye indirebileceğini söyledi

Koku eksperi ve sosyolog Bihter Türkan Ergül, genel seçimler öncesi milletvekili adaylarını seçim stresinden uzak tutacak kokular hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Osmanlı padişahlarının karşısındaki kişiyi etkilemek için özel anlaşmalarda ve görüşmelerde kullandığı kokuların tarihi belgelerde yer aldığını hatırlatan Ergül, yıllar önce test edilen ve gerçekliği ispatlanan bu durumu günümüzde de siyasetçilerin kolaylıkla kullanabildiğini söyledi.

Yaş gruplarına göre milletvekili adaylarının meydanlarda kullanacakları kokularla seçim stresini asgari seviyeye indirebileceğini hatta çevresine ılımlı bir hava oluşturabileceğini ifade eden Ergül, hayat enerjisi ve efor sağlayacak, seçim stresinden uzak tutacak kokuların başında turunçgiller, mandalina ve bergamot gibi narenciye kokularının geldiğine dikkati çekti.

Siyasilere stresli, kaygılı, kaosa müsait veya gergin ortamlarda safran kullanmalarını tavsiye eden Ergül, safran çiçeği kokusunun kişide liderlik hissi uyandırdığını ve ortamdaki tansiyonun yükselmesine izin vermediğini anlattı.

Haberin Devamı

'MİSKİ AMBERİ VE SAFRANI YANLARINDAN EKSİK ETMESİNLER'

Koku uzmanı Ergül, uhud, amber, misk gibi kokuların siyasi zekayı artırdığını ve Yavuz Sultan Selim’in divanlarda bu kokuyu kullandığını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"Bu kokular bilinci aydınlatan, siyasi zekayı artıran kokulardır. Mustafa Kemal Atatürk’ün, Sivas ve Erzurum kongrelerinde miski amberi cebinde taşıdığı devlet arşivlerinde de var. Bundan yola çıkarak siyasiler, seçim atmosferlerinde miski amberi, safran kokusunu yanlarından eksik etmesinler. Bu kokular çevrelerine liderlik hissi uyandırma ve siyasi zekayı artırmanın yanı sıra gündelik hayatta bilinci aydınlatır. Adaylar, miting alanlarında kararlılık hissini uhud ile sağlayabilirler. Uhud, Kamboçya’da yetişen çok güçlü bir ağaçtır ve Osmanlı divanlarında da kullanılmıştır. Adaylar ayrıca lavanta koklayabilirler. Adayların çarşaflarını lavantayla yıkamaları halinde gün içerisindeki stres nedeniyle uyku düzenleri bozulmaz."

'BİLEĞE VE AVUCA TAİG GÜLÜ VE MİSK SÜRÜN'

Bihter Türkan Ergül, milletvekili adaylarının kullanacakları kokuların yaş gruplarına göre değişiklik göstereceğini ve her grubun ayrı bir koku kullanması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Seçim karmaşası koşuşturmasında 40-50 yaş grubundaki adayların güne bilek veya avuç içerisine Taif gülü ve misk sürerek başlamalarını öneren Ergül, "Yaşları 30-40 grubundaki vekil adayları daha tatlı olan amber, vanilya ve hareketli kokular tercih edebilirler. Bu kokularla kararlılığı güçlendirdiği gibi kaygıları da azaltabilirler. Kokulardan böylece hem psikolojik olarak yararlanmış olurlar hem de gün içerisinde zihinlerinde kaygı oranı azalır" diye konuştu.

Ergül, kapalı ortamlarda veya açık alanda kalabalığa hitap eden siyasilere de yapraklı gruplar olan kekik, nane, biberiye, okaliptüs, frenk üzümü içeren kokuları kullanmalarını tavsiye etti.

SEÇİMİ KAYBEDENLERE BEYAZ YASEMİN

Oy kullanma işlemlerinin ardından sandıklar açılmaya başlanınca stresin iki katına çıktığını, kaygı ve endişenin arttığını anımsatan koku uzmanı Bihter Türkan Ergül, şöyle devam etti:

"Sandıklar açılmaya başlandığında bergamot kabuklarından ve kan portakalından faydalanan kişilerde sakinlik, dinginlik ve sabır artar. Aynı zamanda daha soft, hafif, sade kokular tercih edilmeli. Çünkü gün içerisindeki hengame nedeniyle ağır kokular baş ağrısı oluşturabilir. Kokular insanlarda serotonin, dopamin, beta endorfin gibi hormonları salgılamakta. Çikolata, vanilya, karamel, bal, badem gibi kokular da yine beta endorfin salgıladığı için insanı enerjili ve neşeli kılacaktır. Sigara kullanan adaylar, baharatlı ve tarçınlı kokuları tercih etmeli. Sigara kullanmıyorsa karpuz kabuğu ile narenciyeleri içeren kokular önerilir. Seçimi kaybeden siyasiler ise moral motivasyonu artıran beyaz yasemini avuç içerisine sürmeleri halinde gündelik hayatta olumlu yansımalarını göreceklerdir."

Haberin Devamı