Sağlık Sedef hastalarını dışlamayın

Sedef hastalarını dışlamayın

Paylaş
Sedef hastalarını dışlamayın

Bulaşıcı özellik göstermeyen sedef hastalığına karşı toplumdaki önyargının, sedef hastalarını olumsuz etkilediği belirtildi

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serap Öztürkcan, ismini vücutta görülen sedef renkli kabuk ve döküntülerden alan sedef hastalığının toplumda görülme sıklığının yüzde 1 ile 3 arasında değiştiğini anlattı.

Hastalık nedeniyle oluşan kızarıklar üzerinde meydana gelen kepekli döküntülerin saçlı deri, diz, dirsek, avuç içi, ayaklar başta olmak üzere vücut genelinde görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Öztürkcan, "Bazı durumlarda hastalığa eklem bulguları eşlik edebiliyor. Bu gibi durumlar da yaşamı iyice çekilmez hale getiriyor. Yaşam kalitesini bozuyor" dedi.

BULAŞICI DEĞİL


Toplumda yaygın görülen sedef hastalığının bulaşıcı olmadığını vurgulayan Öztürkcan, şöyle konuştu: "Sedef hastalığı, bulaşıcı özellik göstermemesine karşın, hastalara nedense bulaşıcıymış gibi yaklaşılıyor.

Bu nedenle de hastaların psikolojisi bozuluyor. İnsanların tepkisi, sedef hastalarının daha çok içe dönmesine, sosyal ilişkilerini kısıtlamasına neden oluyor. Sedef hastalarının yaşam kalitesi de bu şekilde daha çok bozuluyor.

Sedef, bulaşıcı olmayan bir hastalık ama toplumun, bulaşıcı olduğu düşüncesiyle yaklaşması hastaları olumsuz yönde etkiliyor."

STRES DE SEDEF HASTALIĞINI ARTIRIYOR


Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Öztürkcan, genetik bir rahatsızlık olan sedef hastalığının seyrinde çeşitli dış etkenlerin de rolü olduğunu belirtti.

Stresin, hastalık üzerinde yoğun etkisi bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürkcan, şunları kaydetti: "Bazı ilaçlar, iltihabi durumlar sedef hastalığını artırabiliyor ya da ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu, hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Stres en önemli faktörler arasında.."

Haberin Devamı