Prof. Dr. Derin Kösebay Şeker dengede tutulmalı...
HABERİ PAYLAŞ

Şeker dengede tutulmalı...

Haberin Devamı

Gebelikte şeker hastalığı ortaya çıkan kadınların çok sıkı bir şekilde doktorun tavsiyelerine uyması gerekiyor. Bu dönemde şeker dengede tutulmalı. Yoksa böbrekte ve vajinada enfeksiyon riski artar, bebekte de sorunlar çıkabilir

Çocuğumuz olmuyor

2 kızım var. 2 yıldır çocuk istiyoruz. Korunmadığımız halde çocuğumuz olmuyor. Doktor kistim olduğunu söyledi. Başka bir doktor olmadığını söyledi. Ben aynı zamanda herediter siferistoz hastasıyım. Kanamalarım çok oluyor. Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yaşınızı bile yazmamışsınız. Yaş çok önemli. İki doğum yapmışsınız, doğumlar nasıl oldu? Son doğum kaç yıl önceydi? Yumurtlama oluyor mu? Rahim kanalları açık mı? Baba adayının sperm sayısı ve yapısı nasıl? Bütün bunların bilinmesi gerek. Eğer bir tedavi uygulanacaksa bu bilgiler gerekli. Onun için sizin bir kadın-doğum uzmanına başvurmanız gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

Epilasyon yaptırsam mı?


30 yaşındayım. Genital bölgeme lazer epilasyon yaptırmak istiyorum. Yumurtalık ve rahmime zarar verir mi? Çocuk sahibi olmamı engeller mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, böyle bir şey söz konusu değil. Epilasyonla yumurtalıklar ve rahim arasında ilişki yok. Çocuk sahibi olmanızla da ilgisi yok. Siz lazer kullanıldığı için rahatsız olmalısınız. Burada kullanılan lazer sadece cildin yüzeyel tabakalarında iş görür ve röntgen ışını gibi derinlere girmez. Endişe edilecek bir sorun yok.

Gebe kalmaktan korkuyorum

8 aydır evli kadınım. 1 aydır adet görmüyorum. Testler negatif çıkıyor, doktor ultrasonla baktı. Kesede bir şey gözükmüyor. Doktor bir ilaç verdi. 5 gün kullandım, bitti. 10 gün beklememizi söyledi. Bu 2’nci gün ama adet görmedim. Gebe kalmaktan korkuyorum. Sizce gebelik var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çok erken gebeliği ultrasonla kesin tespit etmek mümkün olmayabilir. Ama 1 aylık gecikmenin nedeni gebelik ise ultrasonla teşhis edilebilir. Merakınızı kanda yapılan gebelik testiyle giderebilirsiniz. Kullandığınız ilaçla kanama olması için birkaç gün daha geçmeli.

Şekerim yüksek çıktı


34 yaşındayım, 26 haftalık hamileyim, gebelikte şeker yüksek çıktı. Çok endişeliyim. Bu durumun çocuğuma bir etkisi olur mu? Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebelikte yapılan bu şeker yükleme testi sizin gebelik diyabeti olduğunuzu gösteriyor. Bu konuda tecrübeli bir doktorun sıkı kontrolü altında olun. Gebelik süresince diyet yaparak veya gerektiğinde insülin kullanılarak kan şekeri dengede tutulmalı. Kontrolsüz giden bir gebelikte annenin böbrek enfeksiyonu, vajinada mantar enfeksiyonu riskini artar. Bebekte ise iri çocuk (4 kilo üzeri) olasılığı, akciğerlerin gelişiminin yavaş olması, doğumun daha zor ve fetal distres (bebeğin sıkıntıda olması hali) amnion sıvısında artış olabileceği gibi doğumdan sonrada bebekte ani kan şekeri düşmeleri görülebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder