Günlük hayatımızdaki üç beyaz düşmandan biri olan şekerle ilgili bilim dünyasındaki son gelişmeleri inceleyen Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, ürkütücü sonuçlarla karşılaştı Sadece ABD'de 2010 yılı içinde 25 bin kişi aşırı şekerli içecek tüketiminden öldü. 2013 yılında yapılan bilimsel çalışmalarda dünya genelindeki 180 bin ölümün sebebinin büyük ihtimalle şeker veya tatlandırıcı içeren içecekler olduğu sanılıyor. 2008 yılında aşırı fruktoz tüketiminin leptin direncine sebep olduğu bir çalışma ile kanıtlandı. Leptin yeterince besin aldığınızı size anlatan bir hormondur. Problem şudur ki biz çoğu zaman beynimizden gelen sinyalleri umursamayız. Leptin uygun çalışmaz ve bununla alakalı bir semptomda vermez. Bu da aşırı gıda tüketimine ve dolayısıyla obeziteye yol açabilir. Eğer son yıllarda kilo aldıysanız ve neden olduğunu bulamadıysanız belki vücudunuza giren fruktoz miktarını kontrol edebilirsiniz. KARACİĞERDE TOKSİK ETKİ YARATIYOR 2012 yılında Nature dergisi tarafından şekerin üzerinde de alkol gibi bazı kısıtlamalar ve uyarılar koyulması fikri ortaya atılmıştı. çünkü aşırı fruktoz ve glikozun karaciğerde toksik etki yaratabilir. Alkol içeren alkollü içeceklerin metabolik yolu fruktoz alımındakine benzerdir. Ayrıca şeker alkolün sorumlu olduğu birçok kronik durumun meydana gelme riskini artırır. Sonuç olarak zayıfsınız diye fruktoz kaynaklı meydana gelen karaciğer hasarından korunduğunuzu düşünüyorsanız tekrar düşünün. Kilolu değilseniz bile karaciğer hasarı meydana gelebilir. Şeker, 'şeker içermez ' olarak her gün satılan birçok gıdada saklıdır. Birçok insan 'normal' şeker suçluların ŞEKER BEYİN GüCüNüZü ETKİLER Birçoğumuz çocukken gerekenden fazla şeker tüketiriz. 2009 yılında yapılan bir çalışmada ise glikoz tüketimi ve hücrelerin yaşlanması arasında pozitif bir ilişki bulundu. Hücrelerin yaşlanması kronik hastalıklar gibi ciddi sorunlara yol açmasa da kırışıklık gibi daha basit şeylere neden olabilir. Fakat işin endişe verici diğer kısmı ise, şekerin beyin hücrelerinde de yaşlanma etkisi vardır. 2012 yılında yapılan çalışmada aşırı şeker tüketiminin hafızada eksikliklere yol açtığı ve genel bilişsel sağlığı etkilediği bulunmuştur. Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4< ŞEKER BAĞIMLILIĞINIZ GENETİK OLABİLİR Eğer ben şekere 'Tamamen bağımlıyım' diyorsanız, bu doğru olabilir. 579 kişi üzerinde yapılan bir akademik çalışma göstermiştir ki ghrelin hormonunda genetik değişiklikler olan bireyler daha herhangi bir değişiklik olmayan bireylere göre çok şeker ve alkol tüketiyorlar. Ghrelin beyninize aç olduğunuzu anlatan hormona verilen isim.