Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Şeker ve tansiyon dengede mi?
HABERİ PAYLAŞ

Şeker ve tansiyon dengede mi?

Haberin Devamı

Diyabet yani şeker hastalığı olan erkeklerin çoğunda zamanla sertleşme sorunları ortaya çıkıyor. Çünkü diyabet küçük kan damarlarına zarar vererek penise gelen kan akımını azaltıyor. Bu etkileri azaltmanın en iyi yolu kan şekeri ve tansiyonu dengede tutmak

SORU: Tedavi gördüm ama...

32 yaşındayım, yeni evliyim. Bazen idrarımı yaparken penisimde yanmalar oluyor ve sanki penisimi sıkıyorlar. Doktora gittim, iltihap olduğunu söyledi. İlaç tedavisi gördüm, atlattığımı öğrendim ama ara sıra yine oluyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP İdrar yaparken idrar yolunda yanma olması basit bir idrar yolu iltihabının belirtisi olabileceği gibi daha karmaşık hatta tehlikeli hastalıkların da ön belirtisi olabilir, bir üroloji uzmanı ile görüşün.

SORU: Nasıl korunurum?

28 yaşında, 1 kez belsoğukluğu hastalığına yakalandım. Tedavi gördüm, atlattım. Ancak yeniden bu hastalıkları kapabilirim diye korkuyorum. Ne olur bana yol gösterin.
CEVAP
● Cinsel ilişkide kondom kullanın.
● Cinsel eş sayısının artmasının, hastalık bulaşma riskini de arttırdığını aklınızdan çıkarmayın.
● Hastalık belirtisi olmadan da bulaşma olabileceğini unutmayın.
● Alkol ve uyuşturucunun doğru ve sağlıklı düşünmeyi engelleyerek, cinsel ilişki sırasında olumsuz davranışlara neden olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
● Size nakledilecek kanda gerekli testlerin yapılıp yapılmadığını sorun.
● Başkalarının kullandığı şırınga ve iğneyi kullanmayın. Bir defa kullanılıp atılan şırınga ve iğne kullanılmasını isteyin.
● Hamileyseniz, doğum öncesi dönemde düzenli sağlık kontrollerini yaptırın.
● Ağrıyı ciddiye alın!

SORU: Cinselliği etkiler mi?

43 yaşındayım. Şeker hastasıyım. Geçen hafta kan yağlarım da yüksek çıktı. Bu iki rahatsızlık cinsel gücümü nasıl etkiler?

CEVAP Diyabeti olan erkek hastaların yarısında zaman içerisinde sertleşme sorunu gelişiyor. Tip 1 diyabeti olan, insülin bağımlısı genç hastalarda bu problem daha erken ortaya çıkabiliyor. Tip 2 diyabeti olan insüline bağımlı olmayan ve daha geç yaşlarda ortaya çıkan diyabette sertleşme sorunu daha yavaş gelişiyor. Diyabeti olan erkeklerde birkaç nedenle sertleşme sorunu ortaya çıkıyor. Öncelikle diyabet küçük kan damarlarına zarar vererek penise kan akımını azaltıyor. İkinci olarak çevre sinirlerde bozukluk oluşturarak penise sertleşme için gerekli uyarının iletilmesini engelliyor. Bu hastalarda penisten beyne giden uyarılarda da azalma oluyor ve sertlik elde etmek güçleşiyor. Son olarak diyabette genel sağlık daha kötü seyredebiliyor. Diyabetin yaratacağı bu kötü etkileri önlemenin en iyi yolu kan şekerini ve tansiyonu kontrol altında tutmaktır. Kolesterol ve trigliserid gibi kan yağlarındaki yükseklik ise kalp-damar hastalığı yaratıyor; penise giden kan akımında azalmaya yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Özellikle kötü huylu kolesterolün yüksek oluşu sertleşmeyi olumsuz etkiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder