Artun Ünsal Şekerci Cafer Erol
HABERİ PAYLAŞ

Şekerci Cafer Erol

Haberin Devamı

AKİDE ŞEKERİ TUTKUNLARINA

Önce Eminönü’de ve 1945’ten beri Kadıköy Çarşısı’nda icra-ı sanat eden asırlık Şekerci Cafer Erol, gerçekten bir klasiktir. Örneğin; ‘el lokumu’, yani geleneksel tarzda üretilen lokum çeşitlerini bir deneyin (kilosu 10-28 TL). Ev reçeli tarzı ‘katkısız’ reçelleri hiç fena değil (7 TL).
Taş havanda hazırlanan badem ezmeleri de ünlüdür: Kaynatılmış toz şekerle yapıldığı için daha dayanıklı olan badem ezmesinin kilosu 28 TL. Çiğ bademle pudra şekerinin dövülerek hazırlandığı, yani ‘pişmemiş şekerle’ yapılan nefis ‘Bebek usulü’ badem ezmesi (kilosu 52 TL) ise, daha az dayanıklı; alındıktan sonra 10 gün içinde tüketilmeli.
Tatlı listesinde elbette tulumba ve tahin helvası da var (11 TL). Ama bana sorarsanız, Kastamonu Taşköprülü kurucusunun izinden giden Cafer Erol müessesesinin vazgeçilmezi şu cam kavanozlardaki akide şekerleri: Fındıklı, damla sakızlı, limonlu, susamlı, naneli, güllü, tarçınlı, bergamotlu, muzlu, Antep fıstıklı, işte aklınıza ne gelirse, her çeşidi var (14-24 TL).
Oğlu ve kızı ile birlikte aile sanatını sürdüren Nurtekin Erol, bu enfes akide şekerlerinin sırrını şöyle özetliyor: “İyi malzeme, temizlik ve pişerken su oranının az tutulması. Şeker olarak yüzde 80 toz şeker ve yüzde 20 oranında saf bal kullanıyoruz. Akide kazanına dökülen suyun oranı ise yüzde 10’u geçmeyecek.
Zaten şeker 180 derecede piştiği için bu suyu da içine alıyor, kalanı da buhar oluyor.” Listede ‘nöbet şekeri‘ de var. Kristalize edilmiş bu şekerin bronşit ve öksürüğe de iyi geldiği biliniyor.
Kilosu 18 TL ama 100 gramcığı bile yeter. İşini seven, imalattan satışa, çalışanları ve müşterileriyle her an iç içe olan bu ciddi aile işletmesinin ürünlerini ve sıcak ortamını sizler de seveceksiniz, eminim. (Yasa Caddesi No: 19-21, Kadıköy-İstanbul Tel: 0216 337 11 03)

BİR UĞRAYIN
Erciyes Şarküteri

Beşiktaş Çarşısı’nın orta yerindeki Erciyes Şarküteri, güvenebileceğiniz bir adrestir. Mustafa Bayraktar ve oğulları Savaş ve Barış’ın yerinde tattığım Ordu Ünye’den gelen bu kestane balının kokusu ve tadı gerçekten harika! (850 gr’lık kavanozu 65 TL). Trakya kaşarı (34 TL) ve Kars kaşarı da (19 TL) utandırmıyor. Ama ‘hakiki’ Erzincan deri tulumunda ayrı bir lezzet var (22 TL).
Dükkanın adı Erciyes; pastırma ve sucuksuz olur mu ? Olmaz elbet: Kayseri ürünü Şahin marka sucukların kilosu 29, pastırma ise 65 TL’ye satılıyor. ‘Zaman sana uymazsa sen zamana uy’ atasözünü de unutmuyorlar ki, ağırlıkla civardaki iş yerlerinde çalışanlara sabah ve öğlenleri çeşit çeşit hazır sandviçler satıyorlar.
Peynirli, sucuklu, salamlı vs. bilumum çeşitler, adedi 3.5 TL. Geçmişi 50 yılı bulan Erciyes, sabah saat 6’dan akşam 9’a emrinizde. Bayraktar biraderlere bir merhaba deyin, beni mahcup etmezler, evelallah. (Şehit Asım Caddesi No: 6, Beşiktaş-İstanbul Tel: 0212 261 84 79)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder