Candaş Tolga Işık Sekerse gol olur
HABERİ PAYLAŞ

Sekerse gol olur

Haberin Devamı

Arap yarımadasında düzen şöyle işler: Petrolden, doğalgazdan gelen para bir şekilde Amerikan ve İngiliz ekonomisine aktarılır. Amerika ve İngiltere bunun karşılığında bölgeyi yöneten çapsız emirlerin, şeyhlerin koltuklarını korumalarını sağlar.

Düzen budur.



Arap yarımadasında tek kural vardır: “Kuralları Amerika koyar. Herkes bu kurallara uyar. Uymayan gider.”

Arap Baharı’nın bölgedeki kabileleri bile vururken bir tek Suudi Arabistan’ı pas geçmesi bunun en bilinen örneğidir.



Katar ve diğer Arap ülkeleri arasında şu sıralar yaşanan gerilimin sebebini anlamak için önce Arap yarımadasındaki bu raconu bilmek şarttır.

Neredeyse tamamı Amerikan ya da İngiliz sömürgesi haline gelmiş Arap yönetimleri için yeni dönemin kuralı şöyle kondu: “İran, İhvan (Müslüman Kardeşler), Hamas düşmanınız.”

Katar ne yaptı?

İran’la temas kurdu. İhvan’ın Hamas’ın kendi ülkesinde örgütlenmesine izin verdi.

Büyük kısmı Amerika ve İngiltere olmak üzere tüm dünyadaki yatırımı 350 milyar doları bulan Katar’ın bu salvolarına bir süre görmezden gelinebilirdi.

Ta ki bir başka 350 milyar dolarlık anlaşma imzalanana kadar!

Nitekim tam da öyle oldu. Trump’ın Riyad ziyareti sırasında Amerika ve Suudi Arabistan arasında 350 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Ve bu anlaşmadan tam 24 saat sonra Katar krizi patladı.



Bundan sonra ne mi olur?

Hiçbir şey olmaz.

Müsterih olun: Amerikalılar ne Suudilerin petrolünden ne de Katarlıların doğalgazından vazgeçerler.

Katar’da 1996’da babasını devirip oğlunu yeni emir ilan eden Amerika, gerekirse yine aynısını yapar!



Kaldı ki Suudi Arabistan’ı, Katar’ı bir kenara bırakıp kendi pozisyonumuzu almalıyız.

Yarın öbür gün biri çıkıp tıpkı Katar’a yaptığı gibi “Ya İran ya biz” derse ne yaparız? “Ya Müslüman Kardeşler’e, Hamas’a kapılarınızı kaparsınız ya da biz size kapıları kaparız” derse ne yaparız?

Katar’ın Türkiye’deki yatırımları 18 milyar dolar. Dahası Katar yönetimi bu rakamı kısa zaman içinde iki katına çıkarmayı hedefliyor.

Düşünsenize; Suudi kardeşlerimiz, Amerikalı dostlarımız bize “Bunlar terör destekçisi, Katarlı yatırımcıları hemen ülkenizden çıkarın” derse ne yaparız?



Özetle; Amerika ve egemen ortakları Katar krizi üzerinden bölgede yeni bir oyun sahneye koyuyor. Aktörleri şimdilik Arap ülkeleri. Yeni oyuncular girer mi, yönetmen nasıl bir final planlıyor onu hep birlikte göreceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder