Bilim - Teknoloji Şekil değiştirebilen makarna geliyor
Paylaş
Şekil değiştirebilen makarna geliyor

Bilim insanları şekil değiştiren akıllı makarnalar geliştiriyor. Daha az alanda daha fazla gıda depolama amacıyla geliştirilen makarnalarda jelatin selüloz kullanılıyor

Günlük hayatta sıkça tüketilen ve uygun fiyatıyla herkes kesimden insanın ulaşabildiği makarnalarla ilgili çok ilginç bir teknoloji geliştirildi.
İngiliz basınında yer alan bir habere göre, bir süredir MIT ve Syracuse Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, gıda nakliye masraflarının ve gerekli depolama alanlarının nasıl azaltılabileceği üzerine çalışıyordu. Az miktarda alanda çok fazla yiyeceği depolamak için çözümler arayan bilim insanları, şekil değiştirebilen makarnalar ile çözüm bulmuşa benziyor.

Bilim insanları "az alanda, daha çok gıda" prensibiyle hareket ederek jelatin-selüloz kompozitinin iki boyutlu filmlerinin suda çeşitli 3D şekillerde dönüştüğünü keşfettiler ve şekil değiştiren makarna üretmeyi başardılar.


AZ HAVA ÇOK MAKARNA


Gündelik hayatta marketlerde satılan makarnaların paketlerinin yüzde 67’sinin havayla dolu olduğu düşünülünce alan kazanmak için adım atmak mantıksız görünmüyor. Bilim insanları "az alanda, daha çok gıda" prensibiyle hareket ederek jelatin-selüloz kompozitinin iki boyutlu filmlerinin suda çeşitli 3D şekillerde dönüştüğünü keşfettiler ve şekil değiştiren makarna üretmeyi başardılar.

Üretilen makarnalar şimdilik doku ve lezzet bakımından zayıf olarak görülüyor. Bilim insanları önce makarnanın dokusunu düzenlemeyi başarmayı ardından da lezzetini iyileştirmeyi planlıyor.

Makarnalar pişirildiğinde hacimsel olarak büyür. Ancak makarnadaki karbonhidratlar, proteinler ve selülozun farklı bileşenleri farklı şekilde şişiyor. Araştırmacılar bu bileşenleri ayırarak, ekran baskısı kullandı ve katmanlar halinde bir araya getirdi. Farklı soğurma oranları, gıdanın farklı katlanmasına neden oldu.

Yeni makarnaların üretiminde her zaman olduğu gibi önce dokunun daha sonra lezzetin iyileştirilmesi gerekiyor. Bilim adamları, makarna dokusunu düzenlemeyi başardıktan sonra makarnanın lezzetinde iyileştirme yapmaları gerekecek.

Haberin Devamı