Hakan Çelenk Sekiz soruda MHP krizi
HABERİ PAYLAŞ

Sekiz soruda MHP krizi

Haberin Devamı

1- Sorun nasıl başladı?

MHP’de seçim başarısızlığı ve atılan her adımın AKP’ye yaraması tartışılıyordu. Genel başkanlığa talip olan Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın olağanüstü tüzük kurultayı istedi. Bahçeli oralı olmadı. MHP’de kurultay için 275 delegenin imzalı dilekçesi gerekiyordu.

2- Neden tüzük kurultayı istediler?


MHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultaylarda seçim yapılamıyor. Önce tüzüğü değiştirecekler ki genel başkanlık yarışına geçilsin.

3- Kurultay niye toplanmıyor?


Muhalifler ihtiyacın iki katına yakın, 547 imzayı toplayıp genel merkeze verdi. Şunu söylemek objektif analiz kriterlerden ayrılmak değildir: “Kurultay bariz yasal zorunluluk.” Bahçeli ise kurultayı toplamadı. Muhalifler de dava açtı.

4- Bahçeli’nin karşı hamlesi nedir?

MHP yönetimi mahkemeden 15 gün süre istedi. Bu süreyi kurultay için yoğun imza veren bazı MHP il ve ilçe teşkilatlarını kapatarak değerlendiriyorlar. Ayrıca delegeler imzalarını geri çekmeleri yönünde ikna edilmeye çalışılıyor.

5- Teşkilat kapatmanın amacı ne?

Yeterince delegelik düşerse başvuru 275 imzanın altına düşer ve geçersiz kalabilir. Ya da delegeliği düşen imzacılar kurultayda oy kullanamaz, yerlerine Bahçeli’nin atadıkları geçebilir. Yalnız bu işlem hukuken tartışılacaktır.

6- Muhalefet nasıl yanıt verecek?

Muhalefet kanuna karşı hile yapıldığı yönünde itirazda bulunacaktır. Erteleme olmazsa Mart başı mahkeme kararı bekleniyor. Bahçeli cephesi ise hukuki sürecin uzamasını ister. Böylece teşkilatı silkelemek için zaman kazanır.

7- 547 imzanın siyasi anlamı ne?

547 delege çok büyük sayı. MHP’de 1200 civarı delege (tam sayı vermek zor, sürekli güncellenir) var. 600 civarı oyla önce tüzük sonra genel başkan seçilir. MHP gibi partide 547 kişi açık imzayla kendini deşifre etmeyi göze aldı. Kapalı oy kabininde muhalif sayısı katlanır.

En toleranslı liderliğe sahip CHP’de bile Muharrem İnce’nin 177 imzayla aday olup 415 oy almasını, 944 açık imzayla aday gösterilen Kılıçdaroğlu’na kapalı zarftan 740 oy çıktığını hatırlayın.

Bu süreçte afet, savaş, yeni siyasi kriz gibi sıradışı işler olmazsa adil bir kurultayda MHP liderliğinin değişeceğine dair rakibe 1’e 3 avantaj verip bahse girerim. Ama unutmayın, adil seçimde.

8- Bahçeli nereye koşuyor?

Bahçeli manzarayı gördüğü için gözü karartmış gibi. Öz teşkilatını kapatmak çok cüretkar hamle.

“Teşbihte hata olmaz” derler... Gözü kara aşık, “Ya benimsin ya toprağın” diyor ve kadını vurup intihar ediyor. Bahçeli de şüphesiz MHP’yi çok sever. Ama partisini kendisiyle birlikte siyasi intihar riskine sürüklediğini görmez mi? MHP elbet batmaz ama böyle giderse geri dönülmez hasarlar alır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder