Cumartesi Postası 'Seks ne demek anne?'

'Seks ne demek anne?'

Paylaş
'Seks ne demek anne?'

Çocuğunuz cinsellikle ilgili sorular mı soruyor? Panik yapmayın! Işıl Cinmen, 6 yaşında bir kız çocuğunun ağzından sordu, Uzman Klinik Psikolog Serra Ababay yanıtladı

IŞIL CİNMEN
isil.cinmen@posta.com.tr

SERRA ABABAY
serra@posta.com.tr​



■ Ben nasıl oldum anne?

Çocuklar 3 yaş civarında, “Ben nasıl oldum?” sorusuna başlar. Şöyle cevap verilebilir: “Hatırlıyor musun, bahçeye gelen kedinin karnı kocamandı, sonra bebekleri olmuştu.

İşte annebabalar birbirlerini sevdiklerinde böyle bebekleri olabilir. Sen bizim bebeğimizsin. Bunun olabilmesi için de annenin yumurtaları, babanın içindeki tohumlarla birleşti. Sen de annenin karnında büyüdün ve 9 ay sonunda çıktın.”

■ Anne ve baba nasıl birleşti?

Buna şöyle cevap verebiliriz: “Erkek ve kadınların vücutları farklı... Erkeklerin dışarıya doğru penisleri, kadınların da içeriye doğru vajinaları vardır.

Bebeklerin oluşabilmesi için annenin yumurtaları, babanın spermleri gereklidir. Babanın penisi, annenin vajinasına girdiğinde, bahsettiğim parçalar annenin rahminde birleşir ve bebek oluşmaya başlar.”

3 YAŞINDAN İTİBAREN

■ ‘Vajina ve penis’ çocuğa çok yabancı sözcükler değil mi?

Çocuklara ‘kuku, pipi’ gibi lakaplar sempatik gelebilir. Ancak takma isimler kullanmak çocukta bunların konuşulmaması gereken konular olduğu düşüncesi yaratır.

■ Kaç yaşından itibaren bu sözcükleri kullanabiliriz?

3 yaşından itibaren organların gerçek isimleri kullanılabilir.

■ En zor soru geliyor: Seks nedir anne?

Bu soru geldiğinde ilk yapılması gereken çocuğun konu hakkında ne kadar detay bildiğini anlamak. “Sen ne olduğunu düşünüyorsun?” diye sorarak onun ne bildiğini önce öğrenmeliyiz. Bildiklerinin üstünde, detaylı açıklama yapmak çocuk için zedeleyici olabilir.

■ Anne-baba çok utanıyorsa...

Destek alabilecekleri cümleler içeren resimli kitaplar var.

■ Ebeveyn başaramazsa, çocuğu terslerse ne olur?

Merak giderilmediği için, çocuk yaşına uygun olmayan kaynaklara yönelebilir. Bu da risk yaratır.

■ Soru-cevap oyunumuza dönelim: Seks nedir anne?

“Büyük iki kişi birbirini sevdiğinde, bu sevgiyi vücutları ile de gösterirler. Buna seks denir.”

■ Ben de Ahmet’i seviyorum, ben neden yapamıyorum?

“Sadece büyükler/yetişkinler sevgilerini bu şekilde gösterirler. Bunun için hem yaşının hem de bedeninin büyümesi gerekiyor.”

■ Peki, onu televizyondaki gibi dudağından öpebilir miyim?

“Dudaktan öpmek yetişkinlerin birbirlerine sevgi göstermek için yaptığı bir harekettir. Sen henüz çocuk olduğun için sevgini bu şekilde gösteremezsin.”

■ Ben nasıl göstereceğim?

“Mesela sarılabilir, konuşabilir, el ele tutuşabilir, yanağından öpebilir veya oyun oynayabilirsin.”

■ Biri beni sevdiği için elimden tutmak ister, ben istemezsem…

Sen istemediğin sürece ki

■ Bu ne işe yarıyor? (Prezervatif)

“Hani sana bahsetmiştim ya, baba ve anne birleştiğinde bebek dünyaya gelebiliyor. İşte bazen büyükler, bebeklerinin olmasını istemediğinde bunu kullanıyorlar.”

CİNSEL OYUNLAR

■ Porno ne demek anne?

Çok kısaca bunun büyükler için olduğunun söylenmesi yeterlidir. Tabii bu sözcüğü öğrendiği kaynak önemli. Bazen yaşça daha büyük arkadaş/kuzen gibi yakınlar bu tip görüntüler açabilir. Bu, henüz süreci bilmeyen çocuk için kaygı verici ve korkutucu olur.

■ Cinselliğe merak, cinsellik oyunları, mastürbasyon denemeleri kaç yaşında başlar?

Çocuklar 2 yaş civarında cinsel organlarını keşfetmeye başlar ve cinsel organları ile oynayabilirler. Fakat bu, yetişkin cinselliğindeki anlamı taşımaz. Bu oyunlar, çocuğa tensel, duyusal bir haz ve rahatlatma, güven verir. Mastürbasyon ve cinsel oyunlar en sık olarak 3-5 yaş arasında görülür.

■ Anne-baba, çocuğu mastürbasyon yaparken yakaladığında…

Ebeveynlerin ilk aklından geçen şey muhtemelen “Eyvah!” olur.

■ Yakaladık... Ne yapacağız?

Bu davranışın yanlış veya ayıp olmadığı mesajının verilmesi önemli. Ani kızmalar, eline vurmalar cinsellik ve bedeni ile yeni tanışmaya başlayan çocuk için çok korkutucu olur. Onun dikkatini başka yöne çekecek bir fikir yeterli olacaktır: “Hadi gel biraz legolarla oynayalım” gibi...

■ Herkesin ortasında yaparsa?

Ona özel bölgelerine yanında başkaları varken dokunmaması gerektiğini öğretmek için iyi bir fırsattır. “Bedenin sana ait ve buralar senin özel bölgelerin. Başkasının yanında açmamalısın.”

■ Kız ve oğlan çocukları birbirlerinden farklı olduklarını kaç yaşında fark eder?

3 yaşında, fizyolojik/bedensel farklar fark edilmeye başlanır. Çocuklar bu dönemlerde, penis ve vajinanın görsel farkından yola çıkarak açıklamalar getirirler.

ÇOCUK YAKALARSA...

■ Soruyorum: Annemin neden pipisi yok, babamın neden memesi yok?

“Senin de gördüğün gibi... Kızların ve oğlanların vücutları farklıdır. Bazı insanlar kız, bazıları ise erkek olarak dünyaya gelir.”

■ “İleride senin de memelerin büyüyecek” açıklamaları yapılmalı mı?

Hayır, ancak kendisi sorarsa...

■ Hep çocuk ‘yakalanacak’ değil ya, çocuk anne ve babayı yakalarsa ne yapılmalı?

Bu durum olmamış gibi davranmanın bir yararı olmaz. Çocuklar için cinsel sahneler, saldırgan davranışlar olarak algılanabilir ve korku yaratır.

Fiziksel süreçten çok duyguların vurgulanması önemlidir. Gördüklerinin, anne-baba gibi birbirini seven yetişkinlerin sevgi göstermek için kullandığı bir davranış olduğu anlatılmalı...

Haberin Devamı