Bilim - Teknoloji Seks partisi, bela oldu!
Paylaş
Seks partisi, bela oldu!

2008'de çekilen ve ünlü bir isme ait olan "seks partisi" fotoğrafları, Google'ın başına bela oldu!

Bir Fransız mahkemesi Google'dan, eski Formula 1 başkanı Max Mosley'nin, beş kadınla yaptığı seks partisine ait fotoğraflarını arama sonuçlarından çıkarması isteğinde bulundu. Google'ın avukatları ise, halen bu emri nasıl karşılamaları gerektiğini düşünüyorlar. Söylediklerine göre, Paris Yüksek Mahkemesi, firmanın bir sansür makinesi inşa etmesini istiyor.

Haberin Devamı

Fotoğraflar, aslında 30 Mart 2008 tarihinde yayınlanmıştı ve artık çalışmayan İngiliz gazetesis of the World tarafından, söz konusu yayındaki kadınlardan birine olayı gizli kamera ile kaydetmesi için para verilmesi sonucu ele geçirilmişti.

Olayın devamında açılan dava sonucunda ise, katılımcıların Almanca konuşuyor olmalarına ve modern Alman askeri üniformalarını giymelerine veya esir rolü oynamalarına rağmen, her hangi bir Nazi teması bulunmadığı kararına varılmıştı. Aynı hükmün devamında ise İngiltere ve Galler Yüksek Mahkemesi, gazeteyi, Mosley'in mahremiyetine tecavüz suçundan suçlu bulmuş ve Mosley'ye önce 60.000 pound sonrasında ise 120.000 pound ödenmesi kararına varmıştı. Mosley, ayrıca, fotoğrafların Fransa ve Almanya'da yayınlanmasını kanun dışı kılan kararların alınmasını da sağlamıştı.

Haberin Devamı

Mosley, bildiriminde "Bu güzel bir karar. Dava, İngiltere ve Fransa mahkemeleri tarafından yıllar önce kanun dışı olarak belirlenen az sayıda ve belirli fotoğraf sonucu ortaya çıktı. (fotoğrafların) Kanun dışı olmaları ve (benim) tekrar eden bildirimlerine rağmen, Google görselleri kendi internet sitelerinde ulaşılabilir kılmaya devam etti." cümlelerini kullandı.

Ancak, firma, Mosley'nin bildirimlerine, fotoğraflara ulaşılan linkleri kaldırarak cevap verdiği iddiasını sürdürüyor. Şu anki davada ise, Mosley, Paris Yüksek Mahkemesi'nin kararı bir ileri seviyeye taşıyarak, Google'ın, belirli dokuz fotoğrafı göstermesinin veya bu fotoğraflara ulaşan linklere sahip olmasının, bildirim beklemeden, yasaklamasını istiyor.

Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...


Sadece Google...

Mahkeme, Google France ve ABD'de yer alan ana firmanın, fotoğraflara ulaşan linkleri ve fotoğrafları beş yıl boyunca göstermemesini veya bu emrin askıya alındığı her durum için 1.000 Euro bedel ödenmesini emretmiş durumda. Ancak Google'ın uygulamaya başlamak için iki aya sahip olduğu bu emrin, sadece Fransa içerisindeki kullanıcıları mı etkileyeceği veya tüm dünyayı mı etkileyeceği, emir içerisinde belirgin bir nokta değil ve Google avukatları şu anda bu durum üzerinde çalışmaktalar.

Haberin Devamı

"Bu, serbest ifade konusunda ciddi sonuçları olan, sorun yaratabilecek bir emir ve bu emre uyacağız. Kanun dışı materyallerin arama içeriğimizden silinmesi konusunda hızlı ve etkili bir yöntem sunmamıza rağmen, Fransız mahkemesi, sansür makinesine denk geldiğine inandığımız "bir şey" inşa etmemizi istemekte." Google Associate General Counsel Daphne Keller, açıklamasında bu cümleleri kullanıyor. Bir başka firma sözcüsü ise, konu hakkında soruları cevaplamayı reddetmiş durumda.

Çarşamba gününün emri, sadece Google'ı ilgilendiriyor. Fotoğrafları barındıran asıl internet sitelerini etkileyen bir durum ise yok; diğer arama motorları ile ilgili bir cümle de gözükmüyor. Bu durumun Microsoft'un Bing'i gibi gelişmekte olan diğer arama motorlarını nasıl etkileyeceği bilinmez ama, özel hayat söz konusu olduğunda açılan ilk veya son dava olmadığı ve olmayacağına kesin gözü ile bakılabilir...

Resimlerle: PC'lerin ilk zamanlarından "seksi" reklamlar!

Haberin Devamı

Kaynak: CHIP Online