Gündem Sel Gebze'de can aldı

Sel Gebze'de can aldı

Paylaş
Sel Gebze'de can aldı

Sel Gebze'de can aldı

Kocaeli’nin Gebze İlçesi ve çevresiyle İstanbul’un Tuzla ilçesini de kapsayan alanda dün gece etkili olan şiddetli yağışlar can aldı. Dün gece D-100 Karayolu’nda 200 civarında aracın mahsur kalmasına neden olan, yüzlerce ev ve işyerlerini basan sel suları çekilirken, saat 10.00 sıralarında İzmit Körfezi’nin Gebze sahilinde sel sularına kapıldığı anlaşılan bir erkek cesedi bulundu.

Saat 10.00 sıralarında alınan bir ihbar üzerine ise İzmit Körfezi kenarında Gebze Atıksu İstasyonu yakınında başı çamura saplanmış halde Özgür Doğan’ın cesedi bulundu. İlerleyen saatlerde Özgür Doğan’ın eşinin de kayıp olduğu anlaşıldı.

Olayın duyulmasının ardından Doğan'ın yakınları olay yerine akın etti. Bir çok kişi baygınlık geçirirken, Çayırova’nın Akse Köyü’nde oturan Özgür Doğan’ın yanında kuaför olan eşi Esin Doğan’ın da bulunduğu anlaşıldı. Otomobili de dün gece Esin’in kullandığı belirlendi. Ancak şu ana kadar yapılan aramalarda Esin Doğan bulunamadı. Esin Doğan’ın denizin iç kısmına sürüklenmiş olabileceği ihtimali ile buraya dalgıç ekipi istendi.

Otomobilin Gebze’de Fatih Sultan Mehmet Üstgeçidi yakınında sele kapıldığı ve aracın da ceset bulunduktan bir süre sonra sürüklendiği yerden çıkarıldığı öğrenildi.

Gebze ve Çayırova’da sel sularından etkilenen ev ve işyeri sayısının 500’ün üzerinde olduğu belirtildi.

Bölgede İstasyon Mahallesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü binalarının bulunduğu alanda hala sel suları mevcut. 3 bin 500 lisans ve lisanüstü öğrencinin öğrenim gördüğü Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün bulunduğu alan 8 Haziran’da yağan şiddetli yağışlarda da su altında kalmıştı.

ETKİLİ YAĞIŞ BASKINA NEDEN OLDU

Kocaeli Meteroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, Gebze, Çayırova ve Tuzla bölgesini kapsayan yağışlar dün gece saat 22.15'de başladı. Bu bölgede yapılan ölçümlere göre 2 saat 15 dakika süren etkili yağış sırasında, bu süre içinde metrekareye 69.4 kilogram yağmur düştü. Yine bu 2 saat 15 dakikalık yağış sırasında en etkili yağmur ise saat 23.15’de yağdı. Saat 23.15 ile 23.25 arasındaki 10 dakikalık süre içinde ise metrekareye 11.8 kilogram yağmur yağdı. Dün gece bu etkili yağışın ardından yüksek kesimlerde biriken sular, beraberinde sürüklediği çamurla birlikte büyük bir hızla D-100 Karayolu’nun da bulunduğu alanlara inince, yol kapandı, araçlar mahsur kaldı. Yollar, fabrikalar, ev ve işyerleri bu dakikalardan itibaren suyla kaplanmaya başlandı.

MAHSUR KALDILAR

Sel sularının yaklaşık 1 metreyi bulduğu ve saat 23.00’den itibaren ulaşıma kapanan D-100 Karayolu Gebze Bayramoğlu geçişinde 200 kadar araçta mahsur kalanlar, 3 saatlik bir çalışma sonunda emniyetli bölgelere alındı. Yağmur saat 01.00 sıralarında durduktan sonra sel suları çekilmeye başladı. Ancak kalın bir çamur ve sel sularının getirdiği molozlarla kaplanan karayolu, ancak saat 05.00 sıralarında kontrollü olarak ulaşıma açılabildi.
Gün ağardıktan sonra selin getirdiği zararın büyüklüğü ortaya çıkarken, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi elindeki tüm motopompları ev ve işyerlerindeki suların başaltılması için Gebze ve Çayırova’ya gönderdi.

İSTANBU'DA BİR ÇOK EVİ SU BASTI

İstanbul’da geceden itibaren etkili olan sağanak nedeniyle bazı evleri su bastı, bazı yerlerde trafik kazaları meydana geldi.

Alınan bilgiye göre, gök gürültülü sağanak şeklinde etkisini artıran yağışlardan dolayı Avcılar, Bahçelievler, Zeytinburnu ve Bağcılar’ın da
aralarında bulunduğu bazı ilçelerdeki binaların giriş ve bodrum katlarında su baskını yaşandı.

Evlerini su basan vatandaşlardan bazıları kendi imkanlarıyla suyu tahliye etmeye çalıştı, İSKİ ekipleri ise suyu motorlarla tahliye etti. İtfaiye ekipleri de bazı yerlerde su tahliye çalışması yaptı.

Yağış nedeniyle özellikle köprü altlarında biriken sular trafikte aksamaya yol açtı. Eminönü’nde İstanbul Ticaret Odası önü ve Atatürk Köprüsü’nün Unkapanı ayağı ile çeşitli yerlerde biriken sular nedeniyle trafik durma noktasına geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, geceden itibaren 30’a yakın su baskını ihbarı geldi.
Bu arada, TEM Otoyolu Bağcılar mevkisinde maddi hasarlı bir kaza nedeniyle yavaşlayan trafikte Murat Demir idaresindeki tırla 34 DR 3531 plakalı çekici çarpıştı. Araçta sıkışan çekici sürücüsü, itfaiye ekiplerince çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.

Öte yandan, Küçükçekmece İstanbul Caddesi’nde 34 A 77813 plakalı polis minibüs devrildi. Hafif yaralanan 2 polis memuru hastaneye kaldırıldı.

MARMARA’DA HAZİRANDA YAĞIŞ REKORU

Haziran ayını oldukça yağmurlu geçiren Bursa’ya uzun yıllar ortalamasının 4, Çanakkale’ye 3 ve Balıkesir’e ise 2,8 katı yağış düştü.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, bu yıl haziran ayındaki hava şartları uzun yıllar ortalamasından farklı yaşanıyor.
Zaman zaman bunaltıcı sıcakların yaşandığı haziran ayında yağış rekorları da kırılıyor. Marmara ve civarı, özellikle son günlerde uzun yıllar ortalamasının çok üzerinde yağış aldı.

Bu yağıştan Bursa, en fazla etkilenen yerlerin başında yer aldı. Kuvvetli yağışların etkili olduğu kent, haziran ayında uzun yıllar ortalamasının (32,4) 4 katı üzerinde yağış alırken, metrekareye düşen toplam miktar 130,8 kilogram olarak gerçekleşti.

Çanakkale’ye düşen yağış ise uzun yıllar ortalamasının (20,1) yaklaşık 3 katı üzerine çıkarak metrekareye 60,5 kilogram oldu.

Balıkesir de bu ay bol yağış aldı. Uzun yıllar ortalamasının (18,3) 2,8 katı yağışın olduğu ilde miktar metrekareye 51,7 kilogram şeklinde gerçekleşti.

Yağışların bugün ve yarın şiddetini kaybederek devam edeceği ve hafta sonunda Marmara’yı terk edeceği bildirildi.

2