Bilim - Teknoloji Selfie deyip geçmeyin!
Paylaş
Selfie deyip geçmeyin!

Eğlence olsun diye çektiğimiz selfie'ler, koca cep telefonu pazarını öyle bir etkiliyor ki...

HTC'nin kamera tasarımları sorumlusu Symon Whitehorn'un söylediğine göre, cep telefonu kamerası, içinde HTC'nin de bulunduğu büyük bir rekabet alanı. Ve ona göre, Ultrapixel teknolojisi, 4K gibi yeni uçlara açılmak için hazır...

Haberin Devamı

Rekabetin bir tarafında, Samsung ve Sony gibi, algılayıcı tasarımlarında daha yüksek piksel sayılarına ulaşarak mobil fotoğraf teknolojisinin sorunlarından kurtulmaya çalışan firmalar var. Diğer yanda ise, Ultrapiksel tasarımları ile monolitik algılayıcılara yönelmeyi tercih eden HTC yer alıyor.

Whitehorn, yakın zamanda yaptığı röportajda, isim vermeden de olsa Sony'nin Isocell teknolojisi ile daha kompleks ve daha büyük pikseller yaratarak bir görsel oluşturma planının, Ultrapiksel'e göre masraf açısından pek etkili olmadığını belirtti. Ayrıca, Xperia Z2'de bulunan Sony Exmor 4K kameraların da zamanının henüz gelmediğini söyleyen Whitehorn, istedikleri taktirde 4K'ya geçebileceklerini, ancak bunun için önce 4K'nın insanların günlük hayatına girmesini beklediklerini söyledi. Bir başka deyiş ile, HTC, henüz müşterilerinin büyük çoğunluğunun 4K içeriğini tamamen tecrübe etmeye hazır olmadığını ve bu yüzden kullanıcılara fazladan masraf yaratmanın doğru olmadığını düşünüyor.

Haberin Devamı

Whitehorn'un düşüncesine göre, akıllı telefon kameraları, genel anlamda SLR kameraların yerini almaya çalışmıyor. Artık insanlar yanlarında fotoğraf makinesi taşımaktansa, telefonlarının kameralarını kullanmayı tercih ediyorlar. Bu yüzden de telefon kameralarından giderek daha fazla işlev beklenir hale gelmiş durumda. Bu yolun sonunda ise, daha büyük olan SLR kameraların giderek önem kaybetmeleri ve telefonların bu kameraların yerini aldığının görmek imkansız değil. Aynı şeyi kompakt kameraların zaten yaşadığı açıkça ortada.

Fotoğraf makineleri ve cep kameraların arasındaki farkın her geçen gün kapandığını görmek ise, profesyonel işlemler hariç, fotoğraf makinesi almanın gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Whitehorn'un tahminine göre, 18 ay ile 2 yıl arasında bir sürede, pek çok insanın fotoğraf makinesi almak için hiçbir sebebi kalmayacak. Bunun gerçekleşmesi için gereken en büyük adım ise, telefon kameralarının optik yakınlaştırma özelliğinin gelişmesi. Pek çok üretici, optik zum için çalışıyor ama henüz kayda değer bir gelime sağlanmış değil.

Haberin Devamı

HTC'ye göre cep telefonları için belirleyici olan bir gerçek daha var: Selfie fotoğraflar... Haberimizin ikinci sayfasında...


Fotoğrafın geleceği Selfie'de mi?

Whitehorn'un konuşmasındaki belki de en önemli nokta, HTC'nin selfie konusundaki başarısı hakkında söyledikleri. Telefonların ön kameraları ile çekilen selfie'lerin, bugün telefon ile çekilen tüm fotoğrafların yüzde 90'ını oluşturduğunu söyleyen Whitehorn, HTC One'ın 5 megapiksel ön kamerasına karşılık Samsung Galaxy S5'in sadece 2.1 megapiksellik kamera ile çıkabildiğini belirtmeyi unutmuyor.

HTC, 5 megapiksel ön kamera ile selfie çılgınlığının en önemli isim olmayı hedefliyor. Bu yüzden de firmanın ön kameraya daha fazla yatırım yaptığını görmek sürpriz olmamalı. Tabii ki firmanın hedefi ön kamerayı ana kamera seviyesine ulaştırmak değil. Ancak ön kamera ile çekilen selfie'lerin mümkün olan en iyi kareler olması, firmanın amaçları arasında yer alıyor. Yani, ön kameranın "değersiz" olma durumu artık sona eriyor.

HTC'nin ön kameraları, şu anda geleneksel küçük piksel tasarımına sahip. Ancak Whitehorn'un açıklamaları doğrultusunda, bir sonraki nesil HTC One'ların ön kamerasının da Ultrapixel teknolojisine sahip olacaklarını söylemek mümkün...

Haberin Devamı

Resimlerle: 1967'nin satıştaki tek taşınabilir kamerası: Ampex

Kaynak: CHIP Online