Cumartesi Postası Selülit kâbusunuz olmayabilir

Selülit kâbusunuz olmayabilir

Paylaş
Selülit kâbusunuz olmayabilir

“Her şeyi denedim, selülitten bir türlü kurtulamıyorum” diyorsanız 10 yıldır bu konuda araştırmalar yapan Dr. Nihat Dik'e kulak verin.

ESRA ÖZÜBEK

Haberin Devamı

eozubek@doganburda.com

Şunu hemen belirtelim; Tek başına egzersiz ya da diyet, mucizeler yaratmıyor. Hatta elle yapılan masajlar bile, bir yere kadar etkili. Aktif madde içeriği olan doğru kremleri bulursanız, egzersiz, diyet ve masajı da eklerseniz selülit sizin için kabus olmaktan çıkacaktır...

Selülit nedir?

Bu tanımla ilgili ciddi sıkıntılar var aslında. Konu, sokaktaki insan tarafından yanlış anlaşılmış durumda. Herkes selüliti sıradan bir yağ sanıyor. Normal yağ, cilt altında bulunur. Oysa selülit normal yağdan çok farklıdır. Cildin üzerine çıkıntı yapan, normal yağlardan farklı, kısmi yağlardandır. Selülit cildin altında değil, cildin alt katmanındadır. Kadınların kalça ve uyluk cilt yapısı içinde (bazen karın, kollar ve ayak bileklerinde), yüzeysel yağ birikimi, bağ dokusu deformitesi, skar dokusu, sıvı tutulması, iltihap ve toksin birikmesi neticesinde oluşan, çoklu nedene bağlı bir estetik sendromdur. Ultrason ve MR taramalarında da normal yağdan farklı olduğu görülür.

Haberin Devamı

Birçok yöntem selülitle mücadele ettiğini söylüyor ama kadınlar hepsini denedikten sonra yine selülitleriyle baş başa kalıyorlar. Yok mudur bunun çaresi? Neler yapılabilir?

Manuel (elle yapılan) lenfatik drenaj masaj 1-2 günlük bir çare sunar. Bölgesel yağ birikimini azaltmada, sıvı birikmesi nedenlerini tedavi etmede, skar dokusunu ortadan kaldırmada, bağ dokusu bozukluklarını gidermede ve iltihabı azaltmada yararı yoktur. Hafif lenf masajının bütün yaptığı, selülit dokularındaki fazla su ve toksinleri çok kısa süreli, çok kısıtlı bir şekilde boşaltmaktır. Bu sınırlamaları yüzünden, manuel lenf masajı selülitin azaltılmasında etkili bir yöntem olarak tanımlanamaz. Üstelik öğle yemeği molasında yapılacak 1-2 seans işlemle de azalmaz. Tıpkı kaslarınızın iki-üç seans ya da iki-üç günlük egzersizle değişemeyeceği gibi. Vücudunuzun belirli bir süre (ideal olan 1-3 ay) tekrarlayan uyarılara (6-24 seans) gereksinimi vardır.

Öğle arası 1-2 seansta mucize çözümler öneren metotlar, para tuzağından başka şey değildir. Liposuction’a gelince: Selülitin daha da kötü görünmesine neden olabilir. Çünkü cilt altındaki yağların çıkarılması ile cilt daha gevşek hale gelir, çukurlu görünüm artar. Lazer liposuction, ultrason liposuction veya düz liposuction, cildin altında derin katmanlarda bulunan derin yağları (depo yağlar) etkili bir şekilde giderir. Ancak, selülit cilt yapısının ayrılmaz parçasında bulunur. Bu nedenle cildin kendisi çıkarılmadan cerrahi olarak giderilemez. Bazı selülit türleri, en iyi selülit karşıtı tedavinin kapsamlı olarak uygulanmasından sonra bile kalıcı olabilir.

Haberin Devamı

“Selülitin tamamen giderilmesi” şeklindeki yanıltıcı iddiaların yerini “selülit azaltma” veya “kısmi selülit giderme” gibi daha dürüst savlar almalıdır. Özellikle selülit için yapılan egzersizler de pek gerçekçi değil. On yıllardır bilinmektedir ki, egzersiz bölgesel yağların azalmasına neden olmaz, belirli bir kasın egzersizi bu kasa bağlı yağları yakmaz. Sağlıklı beslenme ve egzersiz, her türlü selülit azaltma girişiminin ayrılmaz parçasıdır. Ancak, diyet ve egzersizin etkisi, belirli bir bölgeye has olamaz. Bu yüzden bunlar, tek başına yeterince hızlı ve tatmin edici sonuçlar sağlayamaz.

Haberin Devamı

Diyet, egzersiz, tedavi

Squat, lunge, kalça ekstansiyonu gibi yöntemler, selülitli cilde form kazandırmakta çok yararlıdır ama bunlar, vücudun bu kısımlarındaki selüliti ortadan kaldıramazlar. Bu, fizyolojik olarak imkansızdır. Ancak, kadınların büyük çoğunluğu için makul bir süre zarfında en iyi sonuçlara ulaşabilmede diyet, egzersiz, etkili bir anti-selülit tedavisi ve kaliteli bir selülit kreminden oluşan bir kombinasyon öneriliyor.

Peki selülit kremleri ya da selülit masajı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Açıkçası masaj tedavilerinde bir standart yok. “Selülit dokusuna özel masaj”ın uzmanlığı da bulunmuyor. Masaj, selülit dokularına odaklanırsa, ustaca ve güçlü bir şekilde yapılırsa, makine ile yapılan tedavilere göre daha iyi sonuçlar verebilir. Krem konusu da ayrı bir sorun. “Şu kadar dakikada selülitinizi yok ediyoruz” diye satılan kremler çok komik geliyor bana. Fizyolojik olarak bu mümkün değil. İşin kötüsü, bu tarz ürünler, gerçekten işe yarayan kremlerin güvenirliğini de yok ediyor. Selülit masajı gibi, selülit kremleri de itibar problemi yaşıyor. Bunun haklı bir yönü de var, çünkü selülit karşıtı kremlerin çoğu, gerçek sonuçlar sağlayacak kadar yüksek miktarda aktif madde içermiyor.

Haberin Devamı

“Selülitlerinizin yüzde 50 sinden 20 dakika içinde kurtulun” türü abartılmış iddialara dayalı agresif pazarlama yüzünden, saf kadınlardan başka herkes, selülit karşıtı krem, losyon veya serumları satın almaktan cayıyor. Gerçek dışı iddiaların selülitten yakınan kadınlar üzerinde bir başka etkisi daha var: “Selülit çok hızlı bir şekilde, hiç çaba göstermeden (diyet ve egzersiz olmaksızın), yalnızca bir krem sürerek azaltılabilir” düşüncesine inanç... Bu varsayıma dayanarak birçok kadın, selülit kreminin bu sorunu gidereceğini sanıp yiyip içmeye, hareketsiz bir yaşam sürmeye devam ediyor. Böyle bir zihniyetle, çok az kadının selülit karşıtı kremlere inanmasına şaşmamak gerek.

Kremler için “Gerçek sonuçlar sağlayacak kadar yüksek miktarda aktif madde içermiyor” dediniz. Bu maddeleri içeren tek ürün bile bulma şansımız yok mu?

Gerçekte, yaşam tarzının da uyarlanması şartıyla, yüksek yoğunluklu birçok farklı doğal aktif içeriği olan selülit kremleri var. Bunlar işe yarıyor. Yüzlerce lipolitik (yağları açığa çıkaran) ve adipolitik (yağ hücresi parçalayıcı) maddeler ve bir o kadar venotonik (toplar damar destekleyici), iltihap gideren, dolaşımı güçlendiren ve kolajen arttıran aktif madde selüliti azaltabiliyor. Üstelik bunlar, bilimin de kabul ettiği maddeler. Hatta bu alandaki son keşif, soya lesitini (PPC) içeren kremler. Soya, yüzyıllardır bilindiği gibi, yağlar üzerinde etkilidir. Kalp-damar yağları üzerindeki olumlu sonuçları, nihayet kozmetikte değerlendirildi ve soya lesitini bu alanda çığır açtı. Güvenilir, etken maddesini tam olarak içinde barındırdığına emin olduğunuz bu tür kremler, şu an dünyada önemli bir yer edindi.

(18.06.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)