Gündem 'Seminerde darbe konuşulmadı'

'Seminerde darbe konuşulmadı'

Paylaş
'Seminerde darbe konuşulmadı'

1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen seminere gözlemci olarak katılan tanık Tuğgeneral Ömer Şevki Gençtürk, "Balyoz'un B'sini bile seminerde duymadık. 3 gün boyunca katıldığım seminerde darbe konuşulmadı" dedi

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tanık olarak dinlenen Tuğgeneral Ömer Şevki Gençtürk, 5-7 Mart 2003 tarihinde 1. Ordu Komutanlığı’nda düzenlenen seminere Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nı temsilen yarbay rütbesiyle gözlemci olarak katıldığını söyledi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken’in, "Seminerde neler konuşuldu" sorusuna tanık Gençtürk, "Seminerde Egemen Harekat Planı işlendi. Her komutan kendi sunumunu yaptı. 3 gün boyunca katıldığım seminerde darbe planından bahsedilmedi. Balyoz isimli planı ise görsel ve yazılı basından duydum. Seminerde dış tehdit ağırlıktaydı. O dönemde Kuzey Irak gündemdeydi. Mart 2003 yılında bütün birlikler Güneydoğu Anadolu’ya kaydırılıyordu" dedi. Sorular üzerine tanık Gençtürk, seminerde Egemen Harekat Planı dışında birşey görüşülmediğinin altını çizerek, "Balyoz’un B’sini bile seminerde duymadık. Seminerde darbe konuşulmadı. Duysaydık rapor etmek zorundaydık" ifadesini kullandı.

"SEMİNERDE HUKUKUN DIŞINA ÇIKILMADI"


Davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen’in soruları üzerine tanık Gençtürk, "Seminerde hukukun dışına, rutinin dışına çıkılmadı. O dönemde yapılan seminere Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları katılmadı. Genelkurmay Başkanının ve komutanların katılmama gerekçesini bilmiyorum. Yorum yaparsam yanlış olur. Ancak o dönemde Kuzey Irak konusu gündemdeydi. Herkes çok yoğundu ondan gelmemiş olabiler" diye konuştu. Avukat Celal Ülgen, "200 bin kişiye tutuklama olacağı iddiası var" demesi üzerine tanık Gençtürk ise "Bu tür şeyler seminerde görüşülmedi. Seminerde bizi rahatsız edecek birşey olmadı. Oraj, Suga ve Balyoz, Çarşaf gibi planlar görüşülmedi. Ne camii bombalanması ne de uçak düşürülmesi gibi şeyler duymadım. Böyle birşey ifade edileseydi herkesin dikkatini çekerdi" dedi.

SAVCI, TANIĞA SORU SORDU


Savcı Kırbaş’ın "Harekat planlarında, plan seminerlerinde gerçek kişi isimleri kullanılır mı?" sorusuna tanık Gençtürk, kullanılabileceğini belirterek, seferberlik planlarında gerçek isimlerin mülki amirliklerden alındığını sözlerine ekledi. Gençtürk, ancak bu seminerde gerçek şahıs isimlerinin kullanıldığını hatırlamadığını söyledi. Savcı Kırbaş da, seminer kayıtlarında seçilmiş ve atanmış kişilerin görevden alınmasının söylendiğini belirterek, "Bu normal mi?" diye sordu. "Hatırlamıyorum" diyen tanık Gençtürk, kendisinin alay komutanlığını yaptığını, doğal afet ve deprem gibi durumlarda İstanbul’daki gerçek yer isimlerinin bilinmesi gerektiğini, bunları bilmeden doğal afet seminer tatbikatının yapılamayacağını ifade etti. Savcı Savaş Kırbaş’ın aynı soruyu tekrar sorması üzerine sanık ve avukatlar yorum sorusu sorulduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.

"DARBE PLANI HİSSİNE KAPILMADIM"


Savcının seminerde gerçek isimlerin kullanılıp kullanılmadığına ilişkin sorusu tekrar sorması üzerine tanık Gençtürk, KCK operasyonların da belediye başkanlarının gözaltına alındığını söyledi. Kırbaş da, "Bir gerçekle, senaryoyu nasıl karşılaştırıyorsunuz? KCK’da şüpheliler hakkında soruşturma başlatılmış. Delil var. Tabi ki isimleri gerçek olur. Plan seminerinde isimleri geçen kişilerin haklarında bir iddia olmadan isimleri geçmektedir" dedi. Kırbaş’ın seminerde 12 Eylül darbesine bir atıfta bulunup bulunulmadığına ilişkin sorusuna da tanık Gençtürk, "Hayır olmadı. Darbe planı yapıldığı hissine kapılmadım. Aradan 9 yıl geçti. Duysaydım raporda belirtildim" dedi. Tanık dinlenmesine ara veren mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.

Serpil KIRKESER / İSTANBUL, (DHA)