Dünya Sen de mi yoldaş!

Sen de mi yoldaş!

Paylaş
Sen de mi yoldaş!

Gürcistan'da kentin meydanına 1950'de inşa edilen 6 metrelik Stalin heykeli Gürcülerin alkışları arasında gece yarısı yıkıldı

Çarlık Rusya’sının 1917’de devrilmesinden sonra yönetime geçen Vladimir İlyiç Lenin 1922’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni (SSCB) kurmuştu. Ülkeyi komunist rejimle yürüten Lenin’in 1924’te ölümünün ardından devletin başına ‘yoldaşı’ Josef Stalin geçmişti.

Haberin Devamı

Öldüğü 1953 yılına kadar ülkeyi yöneten Stalin 1930’lu yıllarda kurduğu çalışma kampları, etnik azınlıkları ülkeden sürmesi ve tarım alanındaki politikalarıyla milyonlarca kişinin ölümünden sorumlu tutuluyordu. Komünizm ve SSCB’nin 1991’de yıkılıp yerine Rusya’nın kurulmasından sonra ülkedeki Lenin heykelleri birer birer yıkılmıştı.

Yerine savaş anıtı

Benzer bir manzara önceki gece Gürcistan’da Stalin’in doğduğu Gori kentinde de yaşandı. Kentin meydanına 1950’de inşa edilen 6 metrelik Stalin heykeli Gürcülerin alkışları arasında gece yarısı yıkıldı.

Heykelin ‘yıkılma töreni’ sırasında Gürcistan Kültür Bakanı Nika Rurua “Stalin milyonlarca masum kişiyi öldüren biriydi” dedi. Yıkılan heykelin yerine Gürcistan’ın 2008’de Rusya ile girdiği savaşta ölenlerin anısına ‘Sovyet Rejimi Kurbanları Anıtı’ dikilecek.

Haberin Devamı