Gündem Şenay komutan, kadına şiddete karşı savaş açtı

Şenay komutan, kadına şiddete karşı savaş açtı

Paylaş
Şenay komutan, kadına şiddete karşı savaş açtı

Ordu Mesudiye'de Çavdar Karakolu'nda görev yapan Türkiye'nin ilk ve tek kadın karakol komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar, kapı kapı dolaşarak kadına yönelik şiddetin son bulması için büyük bir çaba harcadı

Ordu'nun Mesudiye İlçe Kaymakamı Lütfullah Ün, ilçede 'Kadına Karşı Şiddet ve Çocuk İstismarcılığının Önlenmesi' için bir proje hazırladı. Projenin koordinatörlüğüne de Mesudiye Çavdar Karakol Komutanı Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar atandı. Kendisi gibi astsubayla evli, 1 çocuk annesi, aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek karakol komutanı olan Şenay Haydar, Kaymakam Lütfullah Ün'ün hakim eşi Filare Şahin Ün'ün de destekleriyle ilçede 3 belde, 57 köyde evleri tek tek dolaşarak kadına şiddet ve çocuk istismarcılığını bitirmek için çalışma yaptı.

Haberin Devamı

İlçedeki 4 jandarma karakol komutanından biri olan Şenay Haydar, kapı kapı dolaşarak kadın ve kızların yanı sıra erkeklerle de görüşüp onları bu konularda bilinçlendirdi. Proje başlamadan 3 ay önce doğum yapan Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar buna rağmen çalışmalara ara vermeyerek büyük özveriyle sürekli anne sütü ihtiyacı olan bebeği Metehan Haydar'ı da yanında götürerek çalışmalarını sürdürdü. Şenay komutanın başarılı çalışması ilçede halktan da büyük destek gördü.

PROJE ÖRNEK ALINDI, TÜRKİYE’YE YAYILDI

Proje öncesinde 1 yılda 12 kadına yönelik şiddet olayının görüldüğü ilçede, Jandarma Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar'ın büyük gayretleri sonucu geçen yıl hiç şiddet olayı meydana gelmedi. Aralarında husumet bulunan kişiler arasında diyalog ortamı oluşturup çözüm üreten Astsubay Üstçavuş Şenay Haydar ile birlikte ilçeye huzur gelirken, proje Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere Sivil Toplum Örgütleri tarafından da desteklendi.

Haberin Devamı

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Mesudiye’de geçen yıl hiç kadına şiddet olayının meydana gelmediğini, kadına şiddet olayını ilçede bitiren Şenay komutanın bu başarısının Jandarma Genel Komutanlığı tarafından örnek alınarak Türkiye'ye yayıldığını söyledi. Şenay komutanla ilçenin huzura kavuştuğunu, aile içi şiddet, taciz, tecavüz gibi kadına yönelik çirkin davranışların da önlenmiş olduğuna dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu şöyle konuştu: "Çavdar Karakolu’nda çok çalışkan, mesleğini çok seven bir karakol komutanımız var. Türkiye’nin ilk bayan karakol komutanı olma unvanına sahip.

Çevresinde yaptığı sevgiye dayalı, güzel iletişim sayesinde özellikle kadınların aile içi şiddet, taciz, tecavüz, sarkıntılık gibi konularda yaptığı başarılı çalışmalar dikkatimizi çekti. Kaymakamlığın bu konuda Mesudiye genelinde bu karakolu komutanımızın çalışmalarını örnek alarak birlikte yaptıkları proje başarıya ulaştı.

Mesudiye ilçemize özellikle Şenay Haydar hanım karakol komutanımızın çalışmaları sayesinde Çavdar bölgesi başta olmak üzere bu tür olaylar sıfırlandı. Yani aile içi şiddet, taciz, tecavüz gibi kadına yönelik çirkin davranışlar, insan onuruna yakışmayan hususlar önlenmiş oldu. Bu da Türkiye genelinde örnek bir çalışma olarak seçildi ve bu örnek alındı. Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Türkiye'de güzel şeyler de oluyor denecek örnek çalışmasından dolayı başta Şenay Haydar olmak üzere tüm jandarma ve emniyet teşkilatımız ile Kaymakamımızı kutluyorum."

Haberin Devamı

ŞENAY KOMUTAN FİLME KONU OLDU

İtalya'da geçen yıl 24'ncüsü düzenlenen Uluslararası Savunma Film Festivali'nde Türk yönetmen Elif Ovar’ın 'Kadına Karşı Şiddet Projesi' kapsamında geliştirilen, Jandarma Komutanlığı’na bağlı Türkiye’nin ilk kadın karakol komutanı olan Şenay Haydar’ı konu alan 'Umudun Işığı' filmi jüri özel ödülüne layık görüldü. Mesudiye'deki başarılı çalışmasından dolayı Çavdar Karakol Komutanı Şenay Haydar’a geçen yıl İlçe Belediye Meclisi kararıyla ilçenin adını başarılı çalışmaları ile duyurdu için 'Fahri Hemşehrilik Beratı' verildi.

Nedim KOVAN / DHA