Ekonomi Sendikacıya yasal güvence

Sendikacıya yasal güvence

Paylaş
Sendikacıya yasal güvence

Sendikal gelişmelerle ilgili genelge yayınlayan Başbakan, kamu yöneticilerini uyardı

Geçici sürekli olmasın

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan, ‘sendikal gelişmeler doğrultusunda alınacak önlemler’ başlıklı genelge Resmi Gazete’de yayımlandı.

Genelgede, “Çalışanların sendika kurabilmeleri, üye olabilmeleri, sendikaların amaçları doğrultusunda faaliyette bulunabilmeleri güvence altına alınmıştır” denildi.

Kamu görevlilerinin geçici görevlendirmelerinin sürekli görevlendirme halini almaması için tedbir alınması istenen genelgede şu noktalara dikkat çekildi:

Açıklamaya soruşturma yok

“Sendika temsilcilerinin basın açıklaması, soruşturmaya konu yapılmayacak. Engelli yakını olanlar, nöbet ve gece vardiyasından muaf tutulacak. Memurlar sözleşmeli personele, sözleşmeli personel memura vekalet etmeyecek.

Kamu kurumlarının hizmet yürütülen mahallerin kamera ile izlenmesi uygulamaları gözden geçirilecek. Kamu kurumları atama işlemlerinde, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak eş, öğrenim ve sağlık durumuna dayalı atama taleplerine özen gösterecek.”

Ek savunma süresi sağlayın

Devlet Memurları Kanunu’nun 130’uncu maddesinde disiplin soruşturmalarında tanınan savunma süresinin 7 günden az olmayacağının öngörüldüğü belirtilen genelgede şöyle denildi:

“Bu süre asgari süredir. Disiplin soruşturmasının kapsamı da göz önüne alınarak, hakkında disiplin soruşturması yürütülen personele savunma hakkının kullanımına imkan verecek ek savunma süresi tanınmalıdır. Memurlara hafta sonlarında ve resmi tatillerde il dışına çıkmaları için kolaylık sağlanmalıdır.”

Haberin Devamı