Beden Sağlığı Sepsiste ilk 6 saatteki doğru tedavi hayat kurtarıyor (Sepsis nedir?)

Sepsiste ilk 6 saatteki doğru tedavi hayat kurtarıyor (Sepsis nedir?)

Paylaş
Sepsiste ilk 6 saatteki doğru tedavi hayat kurtarıyor (Sepsis nedir?)

Uzmanlar, kana bakteri ve toksin karışması sonucu bağışıklık sisteminin çökmesiyle ortaya çıkan sepsise ilk 6 saat içinde doğru antibiyotik tedavisiyle müdahale edilmesi durumunda hastaların hayatta kalma oranlarının yüzde 80’in üzerinde olduğunu açıkladı

Uzmanlar, sepsisin gelişmiş ülkelerde kanser ve benzeri hastalıklardan daha fazla ölüme sebep olduğunu belirterek soruna sadece enfeksiyonların değil, basit bir ameliyat ya da trafik kazasının dahi yol açabildiğine dikkati çekiyor.

Sepsisin günümüzde sık karşılaşılan ve ciddi ölüm oranlarıyla sonuçlanan bir enfeksiyon hastalığı olduğuna vurgu yapan uzmanlar, hastalığın erken tanı ve doğru tedaviyle ölümcül sonuçlarının önlenebileceği konusunda hemfikir.

SEPSİS NEDİR?

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Kan Kültürü Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Aynur Eren Topkaya, sepsisin, vücuttaki bir enfeksiyon odağından (akciğerler, idrar yolları, bağırsaklar gibi) bakteri veya mantar gibi mikropların hastanın kan dolaşımına geçmesi sonucunda ortaya çıkan ve doğru antibiyotik tedavisinin hızla başlanmadığı durumda, hastanın hayatını tehdit eden çok ciddi bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Aynur Eren Topkaya, sepsis tablosunun ilerlemesiyle, dolaşım ve solunum sistemlerindeki yetersizlik sonucunda gelişen şok tablosuna septik şok denildiğini aktararak, "Sepsis olgularının yaklaşık yüzde 25’inde septik şok tablosu ortaya çıkıyor. Septik şok, klinik olarak en ağır tablodur ve ölüm oranı yüzde 60’ın üstüne çıkabilmektedir. Sepsise bağlı ölümlerin azaltılabilmesi için en önemli nokta erken dönemde hastalığın tanınması ve tedaviye başlanması" ifadelerini kullandı.

'SEPSİSTE KAN KÜLTÜRÜ TESTİ ÇOK ÖNEMLİ'

Kan enfeksiyonlarının, genellikle diğer organlarda enfeksiyon yapan mikropların kana yayılmasıyla oluşabildiğini dile getiren Prof.Dr. Aynur Eren Topkaya şu bilgileri aktardı:



"Kan kültürü alınmasının özellikle gerekli olduğu durumlar; menenjit, osteomiyelit, artrit, endokardit, peritonit, zatürre ve nedeni bilinmeyen ateş gibi hastalıkları içerir. Kan enfeksiyonu bulguları; titreme, ılımlı veya yüksek ateş, hızlı nefes alma, artan nabız veya çarpıntı, aşırı yorgunluk, kas ağrıları ve baş ağrısıdır. Kan enfeksiyonu tedavi edilmezse sepsis oluşur ve zihinde bulanıklık, azalmış idrar, baş dönmesi, mide bulantısı, ciltte döküntü ve baş ağrısı ortaya çıkar. Bu bulgular organ yetmezliklerine kadar ilerleyebilir.

SEPSİSİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sepsis bulgularının geliştiği hastaya uygun tedavinin verilebilmesi için sepsis tanısının hızlı ve doğru bir şekilde konması çok önemlidir. Bu kapsamda hastaya tanı koyan, tedavi veren ve izleyen hekimlerin hastadan kan kültürü testi istemesi önemlidir. Kan kültürü testlerinin doğru şekilde yapılması ve sonuçlandırılması için hem kan kültürü testlerini isteyen ve aynı zamanda testler için kan numunesi alan hemşire ve hekimlere hem de mikrobiyoloji laboratuvarlarında çalışan uzmanlara önemli görev düşüyor. Zamanında ve altın standartlara uygun yapılan kan kültürü testlerinin hızlı bir şekilde raporlanmasıyla sepsisteki hastanın tedavisi doğru şekilde yönlendirilir ve hastanın hayatta kalması sağlanır."

'İLK 6 SAAT İÇİNDE DOĞRU ANTİBİYOTİK UYGULANMALI'

Prof.Dr. Aynur Eren Topkaya, "Sepsis belirtileri ortaya çıkan hastada ilk 6 saat içinde doğru antibiyotik tedavisi başlandığında hastaların hayatta kalma oranları yüzde 80’in üzerindeyken doğru antibiyotik tedavisi başlanmasındaki her 1 saatlik gecikme, hastanın hayatta kalma şansını yüzde 7,6 oranında azaltıyor" şeklinde konuştu.

Prof.Dr. Aynur Eren Topkaya, sepsiste doğru antibiyotik tedavisinin ne olduğunun ancak hastanın kanında bulunan mikrobun kimliğinin öğrenilmesi ve duyarlılık testlerinin yapılmasıyla belirlenebileceğini vurgulayarak hızla alınan kan kültürü sonuçları sayesinde doğru antibiyotik tedavisine ivedilikle başlanabileceğini söyledi.



Haberin Devamı