Gündem Serbest kıyafet paniği

Serbest kıyafet paniği

Paylaş
Serbest kıyafet paniği

Milli Eğitim Bakanlığı gelecek yıl okullarda kıyafetlere serbestlik getirmeye hazırlanıyor

MEB anket yapmıştı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik”te değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

Yasa tasarısına göre ilk ve orta öğretim okullarında öğrencilere ‘siyah’ önlük zorunlu. MEB geçen nisanda resmi internet sitesinde “Okullarda serbest kıyafete geçilsin mi?” konulu anket düzelenmişti. Anketten ‘serbest olsun’ görüşü çıkmıştı.

Blucin yasaklandı

Tasarı yasallaşırsa gelecek yıl öğrenciler okula serbest kıyafetle gidebilecek. Öğrenciler kışın pamuklu, yazın keten pantolon giyebilecekler. Blucin ve şorta ise izin yok.

Kızlara etek giyme zorunluluğu kalkıyor fakat askılı elbise giymeleri yasak. Öğrenciler sandalet ve terlik gibi ayağı açıkta bırakan ayakkabılar da giyemeyecek. Bu yenilik için farklı tepkiler oluşmuştu.

Zengin-fakir uçurumu

Uygulamanın öğrenciler arasında zengin-fakir ayrımının daha derinleştireceğini, bunun çocukları olumsuz etkileyeceği savunulmuştu.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk “Sınıf arkadaşı her gün kıyafet değiştirirken, diğeri değiştiremezse ne olur?” diye karara tepki göstermişti. Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç “Forma yoksulluğu örtmüyor. Serbestlik olumlu” demişti.

Sektörü vurur

Dün de farklı bir tepki de tekstilcilerden geldi. Okul kıyafetleri üretiminde Türkiye’nin önde gelen firmalarından Gaziantep’te kurulu Altınlar Giyim’in Genel Müdürü Adem Altan “Kıyafet serbestliği sektöre zarar verir.

Türkiye’de bu sektörde 5 milyar dolarlık bir pazar var. Böyle bir düzenleme binlerce kişinin istihdam edildiği bu sektörü sıkıntıya sokar. Yüzlerce kişi işsiz kalır” dedi.

Ahmet KAYA/DHA

2