Fatih Öztürk Serbest kıyafet rafa kaldırılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Serbest kıyafet rafa kaldırılmalı

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen, öğrenci ve veliler arasında yaptığı ‘Okul kıyafetleri serbest olsun mu?’ anketini geçen ayın sonunda bitirdi. Öğrendiğimiz kadarıyla ‘Önlük kalksın, serbest kıyafet gelsin’ diyenlerin sayısı ‘Önlük uygulaması devam etsin’ diyenlerin önüne geçti.
Siyah önlükten mavi önlüğe geçiş 90’lı yılların ortalarında gerçekleşti. İlkokula siyah önlük beyaz yakayla başlayan birçok öğrenci mavi önlükle mezun oldu. Artık güzümüz mavi önlüğe ve bazı okulların öğrenciler daha rahat olsun diye yaptırdığı şort, pantolon, t-shirt, hırka gibi kıyafetlerden oluşan formalara alışmışken Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl mavi önlük mecburiyetini kaldıracağını duyurmuştu.
Ancak veli, öğretmenler başta olmak üzere kamuoyunun büyük kısmı serbest kıyafet uygulamasına sıcak bakmayınca içinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılında da öğrenciler forma ve önlük giymeye devam etti. Ancak fitil bir kez ateşlendi deyip bu tartışma yine gündeme geldi ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Bakanlık olarak bu konuda karar vermeden önce kamuoyunun görüşünü almayı tercih etti.
Bakanlığın web sitesinde süren ankette serbest kıyafet isteyenlerin sayısı istemeyenlerin sayısını geçince önümüzdeki eğitim-öğretim yılında öğrencilerin serbest kıyafetle gelme ihtimali yükseldi. Belki gazetelerde görmüşsünüzdür. Bu konuda özellikle tekstil sektörü ciddi bir taraf olarak serbest kıyafet uygulamasına karşı olduklarını gazetelere verdikleri büyük ilanlarla belirttiler. Onlar diyor ki; kıyafetler serbest olunca tekstil sektöründeki 3 milyon insan işsiz kalacak, 5 milyar dolarlık piyasa iflas edecek, okul kapılarının önündeki tinerci, satıcılar öğrencilerin arasında rahatlıkla karışacak, zengin öğrenci, fakir öğrenci ayrışması yaşanacak…
Serbest kıyafet uygulamasına eğitim sektörü yöneticisi olarak ben de karşıyım. Serbest kıyafet uygulaması öğrenciler arasında kıyafet yarışına, bu da markalaşmaya dönecektir. Tek bir önlük ya da forma bile aile bütçesini sarsarken, öğrenciler her gün ayrı bir kıyafetle okula gitmek isteyince sorun büyüyecek, asıl aile bütçesi o zaman darbe yiyecektir. Artık sınıflarda haftanın şıkı, rüküşü yarışmaları olacak, markalı-markasız tartışmaları nedeniyle öğrenciler akademik eğitime yoğunlaşma fırsatı bulamayacaklardır. Bakanlığın anketten ne çıkarsa çıksın, özellikle velilerin yorumlarına kulak vermesini ve serbest kıyafet uygulamasını bir daha inmemek üzere rafa kaldırması gerektiğini düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder