Ferhan Kaya Poroy Serinlik istiyoruz
HABERİ PAYLAŞ

Serinlik istiyoruz

Sadece biz İstanbul’da yaşayanlar değil, tüm Türkiye yanıyor. Geceleri uyumak, sabahları uyanmak, öğle saatlerinde dolaşmak, akşam üstü serinlemek mümkün değil. Klima deseniz, araba ve evin oturma bölümleri hariç sağlık açısından, özellikle de çocuk sağlığı açısından çok da kullanışlı değil. Pervaneler, fanlar klimaya oranla çok daha sağlıklı çözümler ama öyle bir ayar yapılması gerekiyor ki tüm gece üzerinize üfürüp bir tarafınız tutulmasın. Peki aşırı sıcaklara çocuklu aileler olarak nasıl önlem alacağız? Çocukları nasıl oyalayıp, bunaltmadan zaman geçirmelerini sağlayacağız? İşte size birkaç öneri...

Haberin Devamı

- Öncelikle evdeki halıları, fazla eşyaları, tüylü oyuncakları, kalın yatak örtülerini ortadan kaldırın. Ne kadar az eşya o kadar ferah ortam.

- Banyoda çocuklara uygun bir eğlence ortamı yaratın. Banyonuzu da etraftaki fazlalıklardan arındırdıktan sonra günde 3-4 kez en az yarımşar saatlik banyo seanslarına hazır tutun. Banyonun, duşun küvetin içini kovalarla, temizlik malzemeleriyle doldurmayın ki her banyo öncesinde bunları çıkartmak gibi bir sorunla karşı karşıya kalmayın. Çocuklara banyoyu keyifli hale getirecek su oyunu setleri de alabilirsiniz. Ya da bırakın Barbie’lerini yıkasın, pony’lerini yüzdürsün; hiç karışmayın.

- Gün boyu sıvı tüketimine dikkat edin. Çocuklar oyuna dalıp sıvı alımını eksik bırakabilir. Meyve suları, meyveli sütler de içeçek olmasına rağmen suyun yerini hiçbir şey tutmaz. Su içimini keyifli hale getirmek için dolaptaki sürahinin içine her gün değişik bir meyve veya sebze ekleyip, suyu lezzetlendirebilirsiniz. Limon dilimleri, nane, şeftali, elma veya salatalık dilimleri suya hem ferahlık hem de lezzet katar. Üstelik çocukların da ilgisini çeker.

- Yazlıklarda olanların durumu kolay gibi gözükse de aslında sıcaklar onlar için zor. Çünkü gün boyu dışarıda olmaya alışkın çocuğu en azından günün belli saatlerinde evde tutmanız gerekecek. Sabah 09.00-12.00 arası bir deniz veya havuz sefasından sonra ikinci seans saat 16.30 sonrasına bırakılmalı ve bu zaman arasında da çocuk mutlaka ev ortamında ya da serin bir yer olmalı. Mesela sandığa kaldırdığımız öğle uykusu alışkanlığı çıkarılabilir, ne dersiniz?

Haberin Devamı

- Şehir içindeki çocuklara en güzel gezme alışveriş merkezleri... Gündüz sıcağında çöldeki vaha misali serin serin gezebilir, oyun bölümlerinde keyifli zaman geçirebilirler. Her alışveriş merkezi çocuklara yönelik bir aktivite ile hem ramazanı hem de sıcak yaz günlerini karşıladı zaten!

- Müzeler de iyi bir fikir olabilir. İstanbul Modern, Sakıp Sabancı Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Arkeoloji Müzesi serin alternatifler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

- Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yolda yürürken bile çocuğunuza güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın; çocukların hassas ciltleri sadece deniz, havuz kenarında değil yolda yürürken de yanar. Serin günler diliyorum...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder