Ekonomi Sert tedbirler bitti

Sert tedbirler bitti

Paylaş
Sert tedbirler bitti

Ali Babacan, vergi artışı ve benzeri olağanüstü tedbirlerin artık gerekmediğini söyledi

Büyüme tahmini değişecek

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin ekonomik büyüme eğiliminin bundan sonraki dönemde güçlü olacağını belirterek, “Geçen yıl Orta Vadeli Program’da yüzde 3.5 büyüme tahminine yer vermiştik.

15 Haziran’da Orta Vadeli Program ve Mali Plan’ı birlikte açıklayacağız. O belgede, büyüme tahminini yukarı taşıyacağız” dedi.

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Babacan, göstergelerin, 2009 sonunda başlayan canlanmanın 2010’da süreceğine işaret ettiğini söyledi.

Türkiye avantajlı ülke

Ali Babacan, ekonomideki normalleşmenin, olağanüstü tedbirlere ihtiyaç bırakmadığını vurgulayarak, “Bundan sonraki dönemde Türkiye’nin herhangi bir vergi artışına gitmesi ya da kamu açıklarını düşürmek için olağanüstü, çok sert tedbirler alması ihtimali yok” dedi.

Ali Babacan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Avrupa ve Amerika’da durum tam tersi, onlar mecburen vergi artıracak. Türkiye 5-10 yıl sonra da avantajlı ülke konumunu koruyacak. Kurumlar, Gelir Vergisi, KDV (Katma Değer Vergisi) düşük kalmaya devam edecek.”

İşsizlik büyüyen sorun

Ali Babacan, dünyadaki ekonomik toparlanmayla ilgili soruyu yanıtlarken, Amerika ve Avrupa’da en önemli risklerden birinin, işsizliğin yüksekliği ve yükselmeye devam etmesi olduğunu belirtti.

Babacan, “İşsizliğin yüksek olduğu ve yükselmeye devam ettiği ülkelerde halkın tüketim eğiliminde düzelme beklemek biraz güç. Her ne kadar finans piyasasıyla alakalı çalkantılar şu anda yatışmış görünse de temel problemler üzeri örtülmüş bir şekilde şirket bilançolarında duruyor” dedi.

Batıdan güç kayması var

Kriz sürecinde dünyada, sorunların bir kısmını geçici olarak kamunun üstlendiğini ifade eden Ali Babacan, “Bu tedbirler geri çevrilmeye başlandığında, mutlaka belirli sancılar yaşanacak.

Yeniden ekonomik yavaşlama riski oluşacak. Bütün bunları düşündüğünüzde, 10-15 yıl sonra gelişmiş ülkelerin ekonomik tablosu iç açıcı değil.
Dolayısıyla dünyada ekonomik dengelerin, güç merkezlerinin yeniden oluşacağı bir tabloyu göreceğiz. Çok hızlı biçimde batıdan doğuya bir güç kayması var” dedi.

2

Haberin Devamı