Beden Sağlığı Sert zeminde yürüyüş yapmayın (İlaçsız ameliyatsız ağrı tedavisi)

Sert zeminde yürüyüş yapmayın (İlaçsız ameliyatsız ağrı tedavisi)

Paylaş
Sert zeminde yürüyüş yapmayın (İlaçsız ameliyatsız ağrı tedavisi)

Beton, asfalt gibi zeminlerde yapılan yürüyüş-koşu gibi egzersizler dizlerde menisküse, belde fıtığa yol açabilir. Yürüyüş için toprak ya da tartan zeminleri tercih edin

HAZIRLAYAN:ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Manuel Tıp ve Tedavi Uzmanı Dr. Metin Mutlu anlattı:

Bel ağrılarının sebepleri neler?

100 kişiyi sokaktan çevirirseniz 80’inde bel ağrısı bulursunuz. Bel ağrısı, kireçlenme, fıtık, ayak uzunlukları, postür bozukluğu, ağır kaldırma, hareketsizlik gibi birçok nedenden kaynaklanır. Belimizi düzgün kullanmıyorsak, kiloluysak bel problemi kaçınılmaz. Göbeği olan biri genç yaşlarda belki bel ağrısı çekmez. Ama kilo kontrolü yapmaz, kaslarını kuvvetlendirmezse 40 yaşından sonra bel ağrıları başlar. Kaliteli kasların olmadığı, kuvvetli bağ dokularından oluşan bel bölgesi bize belli bir yaşa kadar yardımcı olur.

Yürüyüş omurgayı korur mu?

Yürüyüşü 40 yaşından sonra pek tavsiye etmiyorum. Özellikle belinizde düzleşme varsa yürürken omurganıza zarar verebilirsiniz. Yürürken aşil tendonlarınızda bir gerginlik var mı, diz bölgenizdeki bağlarınız ne kalitede, belinizdeki ‘S’ harfi ne durumda, yaylanma kabiliyetiniz nedir, topuk dikeniniz var mı? 40 yaşından sonra bu soruların yanıtı yürüyüş yapıp yapmamanızda çok önemli.

Hangi egzersizler yapılmalı?

İmkanınız varsa yüzün, yoga ya da pilates yapın. En iyisi esneme egzersizleridir. Spor salonuna gidip bilinçsiz spor yapıp kendinizi sakatlamayın. Büyüme çağındaki çocuklar uyanınca gerinir, onlardan örnek almak lazım. Her sabah uyanınca kendinize 10-15 dakika vakit ayırın ve yatağınızda esneme egzersizleri yapın. Pek çok kişi yataktan fırlayıp servisini yakalamaya çalışıyor. 1-1.5 saat serviste uyuyor. Boynuna, omurgasına, kalçasına yük bindiriyor. Ofise gelip ortalama 6 saat bilgisayar karşısında sabit çalışıyor. Devamlı oturduğunuzda 1-1.5 saat sonra sırta yaklaşık 240 kilo yük biniyor. Bunun 10 yıl boyunca tekrarlandığını düşünün. Evet, masa başında çalışırken sırtınızda işçi gibi ağırlık taşımıyorsunuz belki ama totalde sırtınıza binen yük benzer. Oturmakla bahçede çalışmak arasında pek fark yok. Tam tersine çiftçiler bu kadar kronik ağrı çekmez.

ESNEME HAREKETLERİNİ İHMAL ETMEYİN

İnsanlar Boğaz’da yürümeyi, koşmayı çok seviyor. Oysa beton, asfalt gibi sert zeminlerde yapılan yürüyüş ve koşu eklemlerde ağrıya, kaslarda sertleşmeye, dizlerde menisküs yırtıklarına yol açıyor. Betonda hep aynı sertlik, aynı tempoyla yürümek uzun vadede diz, kalça, ayak bileği, bel bölgesine hasar veriyor. Bu nedenle toprak ya da tartan zeminleri tercih edin. Yürüyüş öncesinde ısınma, yürüyüş sonrasında esneme hareketlerini yapmayı ihmal etmeyin. Spor ayakkabı seçimi de çok önemli. Ayaklarınızın rahat edeceği bir spor ayakkabısı satın alın.

Haberin Devamı

AYAKTA DURURKEN BEL AĞRINIZ ARTIYORSA...

Bel kayması nedir?

Omurlardan birinin bir alttaki omurun üzerine binmesi ile oluşuyor. Aşırı ve dengesiz yük kaldırma, ileri yaşa bağlı kemik yıpranmaları, yanlış hareketler en önemli sebepleri.

Belirtileri neler?

Ayakta dururken ya da yürürken belde yaşanan dayanılmaz ağrılar, bacaklarda ağrı, uyuşma ve yanma hissine neden olur. Bel kaymalarında ağrı genellikle belden başlayarak genital bölgeye, uyluk arka yüzeyine ve ayağa kadar yayılarak bu bölgelerde uyuşma ya da hissizliğe sebep olabilir. Bel kaymalarının sebep olduğu ağrılar ayakta dururken ya da hareket ederken artar.

Nasıl tedavi edilir?

Birinci ve ikinci derece bel kayması yaşayan hastaların omurga, kas ve eklemlerde oluşan ağrı ve fonksiyon bozuklukları sadece elle yapılan bazı özel manevra ve hareketler ile tedavi edilebilir. Manuel terapi dediğimiz bu tedavi başarılı sonuçlar sağlar, hastaların yaşam konforunu yükseltir.

Bel kayması nasıl engellenebilir?

● Öncelikle fazla kilolardan kurtulun.

● Aşırı ve bilinçsiz yük kaldırmaktan kaçının.

● İleri yaşlarda kemik ve bağlardaki yıpranmaları engellemek için karın, sırt, bel ve kalça kaslarını güçlendirici egzersizler yapın.

YARIN: Bel ağrısına kolajen tedavisi çözüm olabilir

Haberin Devamı