Ekonomi Servet artışında dünyayı solladık

Servet artışında dünyayı solladık

Paylaş
Servet artışında dünyayı solladık

Türkiye'de 2009'un ilk dokuz ayında finansal servet yüzde 17 büyüyerek dünya ortalamasının yüzde 50 üzerinde arttı

111.6 trilyon dolara çıktı

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından The Boston Consulting Group’un (BCG) ‘Küresel Varlık Raporu’ araştırması, Türkiye’nin dünyaya oranla krizden çıkış yolunda daha hızlı adımlar attığını ortaya koydu.

2008’de yüzde 10’luk bir düşüş gösteren global finansal servet (hisse senedi, tahvil, bono, nakit ve mevduat toplamı), 2009’da yüzde 11.5 artışla 111.5 trilyon dolara yükseldi.

Hindistan ve Çin hızlı

Servet artışında en hızlı büyüme yüzde 22 ile Çin ve Hindistan’ın bulunduğu Japonya dışındaki Asya bölgesinde oldu. 2009’da Kuzey Amerika’daki finansal servet yüzde 15 arttı.

Ancak bu büyüme yeni servet oluşumundan çok, 2008’de önemli oranda gerileyen yatırım portföylerinin baz etkisiyle toparlanmasından kaynaklandı. Kuzey Amerika’da 2008’de servette yüzde 20’lik bir düşüş olmuştu.

Haberin Devamı

Türkiye ortalamayı geçti

Türkiye’de ise 2009 yılının ilk dokuz ayında toplam finansal servet yüzde 17 oranında büyüyerek dünya ortalamasının yüzde 50 üzerinde arttı.

BCG’ye göre, 2009 sonunda, global servet 111.6 trilyon dolarla rekor yaşanan 2007 yılının seviyesinin sadece 100 milyar dolar gerisinde kaldı. Araştırma, global servetin 2014 yılına kadar yılda ortalama yüzde 6 büyümeye devam edeceğini gösterdi.

Faizler çok düştü alternatif aranıyor

BCG Türkiye Yönetici Ortağı Burak Tansan, Türkiye’de hane halkı yatırımlarının yüzde 75’inin hâlâ mevduat ve benzeri araçlarda olduğunu söyledi. Önümüzdeki dönemde diğer yatırım araçlarında önemli bir büyüme olacağını belirten Burak Tansan, 2010 sonrasında, düşen faizlerle beraber alternatif yatırım araçlarının ön plana çıkacağını ifade etti.

Türkiye’de yatırım fonlarında tutulan varlıkların milli gelire oranının yüzde 3 olduğunu belirten Burak Tansan, “Bu oran Amerika’da yüzde 70, İngiltere’de yüzde 20, Brezilya’da yüzde 30, Macaristan’da yüzde 6” dedi. Burak Tansan, bu nedenle Türkiye’de özel bankacılık ile bireylere/kurumlara sunulan yatırım danışmanlığı hizmetlerinin öne çıkacağını kaydetti.

Türkiye’de 29 bin milyoner var

Türkiye’nin son bir yılda hem milyoner sayısı hem de bankalarda tuttukları mevduattaki artış dikkat çekti. Milyoner sayısı geçen yıla göre 6 bin kişi artarak 23 binden 29 bine yükselirken, aynı dönemde milyonerlerin bankalarda tuttuğu mevduat 35.1 milyar TL artışla 213.4 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye’de toplam mevduat 503 milyar 13 milyon TL olarak belirlendi. Toplam mevduatın 223 milyar 445 milyon TL’sinin 1 milyon TL ve üzerinde servete sahip kişilere ait olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

Avrupa yavaş canlanıyor

Araştırmaya göre Avrupa, 37.1 trilyon dolarlık servetle hâlâ en fazla varlığı elinde tutan bölge. Ancak servette 2009’daki yüzde 8’lik toparlanma küresel ortalamanın çok gerisinde. Global servetin yüzde 30’luk bölümü hisse senetleri ve benzer araçlarda, yüzde 22’lik bölümü tahvil/bonolarda, yüzde 48’lik bölümü nakit veya mevduat olarak tutuluyor.

Yabancılar hisse senedinde

BCG’nin diğer Türkiye Ortağı Francesco Pavoni yabancıların Türkiye’deki yatırımlarının farklı dağılımda olduğunu söyledi. Yabancıların Türkiye’deki finansal varlıklarının yüzde 65’inin hisse senedi ve benzeri ürünlerde olduğunu kaydeden Pavoni, “İstanbul finansal merkez olursa finansal varlıklar mevduattan hisse senedine kayar” dedi.

Haberin Devamı