Kültür - Sanat Sessiz Sahil
Paylaş
Sessiz Sahil

Hayal kırıklığı kasabası ... Richard Yates, 1930’lı yılların ortasının Amerika’sına götürüyor okuru ‘Sessiz Sahil’de. Vazgeçilen hayallerin, ertelenen umutların kasabasına

Meryem GÜLTABAK / puremor@gmail.com

Hayatın kendisi kadar gerçek bir kurmaca eser “Sessiz Sahil”. Çok az sözcük, çok fazla anlam barındırıyor. Amerikan Edebiyatı’nın önemli yazarlarından Richard Yates’in yedinci romanı. Bir olgunluk eseri. Bunun tadını her satırda almak mümkün.

1935 yılı, Amerika… Evan 17 yaşında ergenlik çağının doruğunda. Cold Spring Harbor kasabasında yaşıyor ve arabalara bayılıyor. Babası Charles Shepard oğlunun arabalarla ilgilenmesinden umutlu. Onun işe yaramaz bir adam olacağına dair korkuları bu araba tutkusu ile biraz hafiflemiş. Evan’ın tek özelliği arabalara olan tutkusu değil. Çevresindeki pek çok gençten çok daha yakışıklı. Belki de bu yüzden, istenmeyen bir gebelik sonucu genç yaşta evlenmek ve boşanmak zorunda kalıyor.

Ertelenen hayaller

Derken 2. Dünya Savaşı gelip çatıyor. Erkekler birer birer gönüllü oluyor, orduya alınıyor. Evan kulak zarı yırtığı sebebi ile orduya da alınmıyor. Hem kendisi hayal kırıklığına uğruyor hem de babası. Evan bir tesadüf sonucu tanıştığı yumuşak başlı Rachel ile bir evlilik daha yapıyor. Ve üniversite hayalleri de böylece ertelenmeye başlıyor.

Rachel’ın sevilme arzusu ve yalnızlık korkusundan mustarip annesi Gloria ve ergenlik sorunları ile boğuşan erkek kardeşi Phil ile aynı eve taşınmaları Evan’ın hayatını gözden geçirmesine sebep oluyor.


(Richard Yates​)

Küçük anlarda saklı trajediler


“Sessiz Sahil” hayal kırıklıkları üzerine bir roman. Charles hem kendi hayatı için hem de oğlunun başaramadıkları için üzgün, Evan gerçekleşmeyen hayalleri için… Rachel herkes onu sevsin istiyor.

Gloria önemsenmek ve Phil büyümek, eniştesinden daha havalı genç bir adam olmak… Hepsinin karşısında hayat var gibi görünse de aslında asıl engelleri kendileri. Arzuları, istekleri ve çabaları… Çabaladıkça daha da büyük hayal kırıklığına gömülmeleri.

Richard Yates, insanın kendisine mahkûm olmasını Drake ve Shaperd aileleri üzerinden anlatırken davranışlardan duygulara, oradan bilinçaltlarına inen uzun bir yol kat ediyor her karakter için. Yazarın dünyası çok gerçek. Ne çok iyi şeyler geliyor kahramanların başına ne de çok büyük trajediler. Onların trajedileri küçük anlarda saklı… Hayatın kendisinde olduğu gibi.

‘Sen bir erkek olacaksın’

Rachel yeni doğan oğluna bakıp “Sen bir mucizesin. Çünkü sen ne olacaksın biliyor musun? Sen bir erkek olacaksın” diyor ve ona yüklediği bu masum beklentiyle oğlunun trajedisini de başlatmış oluyor bir yandan… Hepimizinki gibi bir hayat…

Richard Yates’in en bilinen eseri “Bağımsızlık Yolu”, 2008 yılında, Sam Mendes’in yönetiminde, Leonardo Di Caprio ve Kate Winslet’ın başrolleri ile sinemaya da uyarlanmıştı.



Sessiz Sahil
Richard Yates
Çeviri: Ayça Çınaroğlu
Yapı Kredi Yayınları
155 sayfa

Haberin Devamı