Efe Teksoy Sessizlik (Silence)
HABERİ PAYLAŞ

Sessizlik (Silence)

Haberin Devamı


Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese’nin son filmi ‘Sessizlik/Silence’ vizyondaki yerini aldı. Japon yazar Shusaku Endo’nun çok satan romanından uyarlanan yapım 46 milyon dolar bütçeyle çekildi. Film başladığı an, adının neden ‘Sessizlik’ olduğunu anlıyorsunuz. Scorsese, izleyiciyi öyle bir ruh durumuna sokuyor ki, izlerken kıpırdasanız sanki Japonlar sizin burada olduğunuzu anlayacak ve saldıracak/ yakalayacak hissi yaşatıyor. Baştan söyleyeyim film fazlasıyla ağır ilerleyen bir yapım.

Sessizlik (Silence)

Film Hristiyanlığın yasak olduğu dönemde, Japonya’ya Hristiyanlığı tanıtmak için giden 2 cizvit papazını anlatıyor. Burada yaşadıkları zorluk, eziyet ve işkenceleri çok derin bir şekilde işliyor. Filmde Cizvit papazlarının gördükleri işkenceler için bir nevi inancın sınanması diyebiliriz. Shusaku Endo, burada bulunan inancın sınanması temasını Fransız yazar Alexandre Dumas’tan almış. Dumas'nın, 1844’te yazdığı ‘Monte Kristo Kontu’ kitabında Edmond Dantes karakteri işkence görür ve bir nevi inançla imtihan olur. Tıpkı ‘Sessizlik’ filminde Rodrigues ve Garupe karakterlerinin sınanması/imtihanı gibi. Filmde Garupe karakteri zorla inançsızlığa itilir ve Hristiyanlığı reddetmesi istenir. Sonrasında kendisine giydirilen Japon kimonosunda/giysisinde haç işaretine benzer desenler olduğu görülüyor. Burada, ne kadar baskı yapılırsa yapılsın insanın yüreğinde bulunan inancı elinden alamazsınız, etki edemezsiniz mesajı veriliyor.

Sessizlik (Silence)

Filmin Konusu

17. yüzyılda 2 rahip onlara akıl hocalığı yapan Ferreira adlı rahibin Japonya’da dinini reddettiği haberini alır. Bu iddiaya inanmayan rahipler hocalarını bulmak ve kendi gözleriyle durumu görmek için Japonya’ya gider. Burada inançlarını gizleyen Hristiyanlarla karşılaşırlar ve onlara yardım eli uzatırlar. Ama Japonlar, rahipleri beklediklerinden çok daha farklı bir şekilde karşılayacaktır. Yönetmenliğini Martin Scorsese’nin yaptığı filmin senaryosu Jay Cocks’a ait. ‘Sessizlik’ Japon yazar Shusaku Endo’nun aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlandı.


Sessizlik (Silence)

Kamera Arkası

-Filmin çekimleri 72 günde tamamlandı.
-Oyuncu Adam Driver, rol için (13 kilo çekim öncesi ve 9 kilo çekim sırasında) 22 kilo verdi.
-Liam Neeson rol için 9 kilo verdi.
-Film Roma’da 400 cizvit rahibe izletildi.
-Filmin prömiyeri Vatikan’da yapıldı.

Sessizlik (Silence)

Scorsese filmleri uzun süreye sahip olur ve konuları yoğun bir şekilde işler. Eğer sabırlı ve dikkatli bir izleyiciyseniz bu film tam size göre. Martin Scorsese’nin başyapıtlarına bir yenisini eklediğini söyleyebilirim.

İyi Seyirler Dilerim
Efe TEKSOY

Sıradaki haber yükleniyor...
holder