Gündem Sevan Nişanyan firar etti, yurt dışına kaçtı (Sevan Nişanyan kimdir?)

Sevan Nişanyan firar etti, yurt dışına kaçtı (Sevan Nişanyan kimdir?)

Paylaş
Sevan Nişanyan firar etti, yurt dışına kaçtı (Sevan Nişanyan kimdir?)

İzmir’in Selçuk İlçesi, Şirince Mahallesi’nde SİT alanında imara aykırı ev yapmaktan mahkum olan dil bilimci- yazar Sevan Nişanyan, hükümlü bulunduğu Foça Açık Cezaevi’nden izinli çıkıp, dönmeyerek firar etti

Şirince’de SİT alanı olan bölgede yasa dışı olarak ev inşa ettiği ve yargı kararlarına uymadığı için yargılanıp ceza alan, suçlarının mükerrer olmasından dolayı hakkında 11.5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve 3 yıldır cezaevinde olan Sevan Nişanyan, Foça Açık Cezaevi’nden izinli çıkıp, geri dönmeyerek firar etti. Nişanyan, firarının ardından twitter hesabından, ’Kuş uçtu, darısı geride kalan 80 milyonun başına’ yazılı tweet attı.

'DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM'


DHA’nın cep telefonundan ulaştığı Nişanyan, "Cezaevindeydim, artık değilim. Cezaevine dönmeyi de düşünmüyorum" dedi. Türkiye’de mi yoksa yurt dışında mı olduğu sorusuna ise "Nerede olduğunu ben de bilemiyorum" diye yanıtlayan Nişanyan, firarıyla ilgili olarak ise "Darısı zulüm mağduru olan herkesin başına" dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ


İzmir´in Selçuk İlçesine bağlı kırsal Şirince Mahallesi’nde bir kilometre mesafedeki kendine ait araziye yaptığı 60 metrekarelik evin inşaatı arazinin SİT olduğu gerekçesiyle iki kez mühürlenmesine rağmen tamamlayan Nişanyan, hakkında Selçuk 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi´nde davalar açılmıştı. Suçun mükerer olarak işlendiği gerekçesiyle açılan davalar 2013 yılında kesinleşmeye başladı. Nişanyan bunun üzerine 2 Ocak 2014 tarihinde Torbalı Açık Cezaevi’ne konuldu. Aradan geçen süreçte farklı cezaevlerine cezasını çekmeyi sürdüren Nişanyan, disiplin suçu işlediği gerekçesiyle bir ara kapalı cezaevine de konuldu. Nişanyan son olarak Foça Açık Cezaevi’nde bulunuyordu.

DHA

SEVAN NİŞANYAN KİMDİR?

1956 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini Işık Lisesi ve Robert Kolej'de tamamladı. Ardından ABD'ye giderek Yale Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi'nde tarih, felsefe ve Güney Amerika Siyasal Tarihi üzerine eğitim gördü. Çalışma hayatına büyük şirketlerde yöneticilik yaparak başladı. Daha sonra hayatını kendi kendine sürdürmenin yollarını aradı. Dünyanın birçok farklı bölgesini gezerek seyahat kitapları kaleme alma yolunu seçti.

İngiliz ve Amerikan şirketleri için seyahat kitapları kaleme almaya başladı. 1998 yılında Küçük Oteller Kitabı'nı ilk kez yayınladı. Bu kitapla Türkiye için yayınladığı seyahat kitapları serisi başlamış oldu. Küçük Oteller Kitabı her sene yenilenerek bir referans kitabı haline geldi. Sonrasında İzmir'in Selçuk ilçesinin Şirince köyüne yerleşerek, otelcilik yapmaya başladı. Özellikle eski ev restorasyonunda yoğunlaştı. Şirince'de yıkılmakta olan evleri yapı ve iskan ruhsatı olmadan restore ettiği gerekçesiyle 2002 yılında 10 ay hapis yattı. Bu dönemde Türkçe'nin etimolojisi üzerine çalıştı. 2008 yılında eşi Müjde Hanım'dan ayrıldı. Üç çocuğu var.

Sevan Nişanyan, Şirince'de SİT alanındaki araziye iki kez mühürlenmesine karşın inşaat yaptığı gerekçesiyle 9 ayrı suçtan 11 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.