Ekonomi Sevdikleriniz ‘hayat sigortası’ ile güvencede

Sevdikleriniz ‘hayat sigortası’ ile güvencede

Paylaş
Sevdikleriniz ‘hayat sigortası’ ile güvencede

Sigortalı adedinin 22 milyonu geçtiği hayat branşına olan ilgi giderek artıyor. Tüketicilerin son dönemde tercih ettiği kredili hayat dışında ‘prim iadeli hayat sigortaları’ ve ‘eğitim sigortaları’ ise pazarın büyümesine önemli katkı sağlıyor.

Türkiye’de sigorta sektöründe potansiyeli en fazla olan branşların başında ‘hayat sigortası’ geliyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) verilerine göre, yılın ilk 5 ayında yüzde 17.5 büyüyen hayat branşının, sektörde toplam prim üretimi içindeki payı yaklaşık yüzde 14 olduğu dikkate alındığında potansiyelin büyüklüğü daha da iyi ortaya çıkıyor. Ancak, son zamanlarda hayat sigortasında önemli gelişmeler dikkat çekiyor. Tüketicilerin bu yıl kredili hayat dışındaki ürünlere de ilgisi artıyor. Türkiye’de hayat sigortası satışlarına bakıldığında, sektörde hayat branşındaki üretimin önemli bir kısmı, bankaların verdikleri kredilerle birlikte yapılan hayat sigortası satışlarından oluşuyor. Hayat sigortası satışlarında (ferdi + grup) toplam dağıtım kanalları içinde banka kanalının payı yaklaşık yüzde 80 düzeyinde. Bankaları yüzde 10 ile acente ve broker kanalı izliyor. Toplam ürün satışlarında ise ağırlığı, ‘uzun süreli hayat’ ve ‘yıllık hayat’ alıyor.

Haberin Devamı

Acenteden satışlar da artıyor

Sigorta şirketleri son yıllarda hayat sigortası alanında geliştirdikleri yeni ürünlerle pazarı büyütüyor. Örneğin hayat ve emeklilik şirketlerinin farklı isimlerle satışa sunduğu ve risk gerçekleşmediğinde sigortalıya belli bir dönem sonunda ödediği primi geri iade eden ‘prim iadeli hayat sigortası’ ya da son dönemin moda ürünü ‘eğitim sigortası’ bu ürünlerin başında geliyor. Sektör temsilcileri, acente kanalından, söz konusu ürünler dışında yıllık hayat, uzun süreli hayat gibi ürün satışlarında da bu yıl bir hareketliliğin olduğunu dile getiriyor.

Birikimli hayatı da düşünün

Taylan Türkölmez: Özellikle Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) başlamasından sonra pabucu dama atılan birikimli hayat sigortalarını da canlandırma girişimleri söz konusu. Bu şirketler arasında yer alan Allianz Hayat ve Emeklilik ile Allianz Yaşam ve Emeklilik’in, Genel Müdürü Taylan Türkölmez, bu konuda hedef kitle olarak BES’e sözgelimi 50 bin TL gibi bir meblağı yatırmak isteyen bireylere dikkat çekiyor. Türkölmez, “Bu müşterilerimize devlet katkısından yararlanacağı tutarın üst limitinin 25 bin TL olduğunu hatırlatıp, geri kalan 25 bin TL için de ‘vergi avantajı’ olan birikimli hayat sigortasını önerip, bunu bireysel emeklilikle paket şeklinde söz konusu müşterilere sunma niyetimiz var” dedi.

Haberin Devamı