Gündem Sevemedim bu sistemi

Sevemedim bu sistemi

Paylaş
Sevemedim bu sistemi

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 3 yıl önce Hüseyin Çelik'in uygulamaya koyduğu 3 aşamalı SBS sistemini, “Öğrencilerin tüm hayatı sınav oldu” diyerek kaldırdı

Kolejlere, Anadolu Liseleri’ne ve meslek liselerine girmek için ilköğretim okullarında sadece 8’inci sınıfların katıldığı Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS), Ekim 2007’de “Öğrencilerin hayatını sınava bağladığı, fırsat eşitliğine aykırı ve disiplinsiz olduğu” gerekçesiyle dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından kaldırılmıştı. Yerine ‘dershanelere bağımlılığı azaltacağı’ gerekçesiyle üç aşamalı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) getirilmişti. Bu sistem de 3 yıl içinde kaldırıldı ve eskiye dönüldü.

‘DERSHANELER ETKİSİZLEŞECEK’

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilerin sınav odaklı sistemden kurtarılması, stres ve kaygıdan uzaklaştırılmaları amacıyla sistemin değiştirildiğini açıklayarak şu bilgileri verdi: “3 sınavlı sistemin dersanelere yönelimi artırdığına, okulun eğitim sistemindeki merkeziliğini kaybetmesine yol açtığına ve çocukların sosyopsikolojik gelişimlerini olumsuz etkilediğine yönelik kamuoyunda uzlaşı var. SBS 6 ve 7’nci sınıflarda kademeli olarak kaldırıldı. Bu yıl 6’ncı sınıfta sınava giren öğrencilerin eğitimleri SBS’ye göre planlandığı için 17 ve 8’inci sınıfta da SBS’ye girecekler. Yeni sistemde sınav sadece 8’inci sınıfta yapılacak ve 8’inci sınıf konularından sorumlu olunacak. 2010-2011 eğitimöğretim yılında 6’ncı sınıfa başlayan öğrenciler sınava girmeyecek. Bu OKS’ye dönüş olarak algılanmamalı.”

‘EĞİTİM YAZ-BOZ TAHTASINA DÖNDÜ’

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, SBS değişikliği ile eğitim sisteminin yap-boz tahtasına çevrildiğini söyledi.

Zübeyde Kılıç, 3 aşamalı SBS’nin ailelerde maddi ve manevi mağduriyetler yarattığını belirterek, “Veliler, maddi kayıpları için tazminat davası açabilir. Yapılan yanlışın devlette hesabı verilmeli. Hüseyin Çelik’in hesap vermesi gerekir. Nimet Çubukçu, mağduriyeti üçte iki oranında azalttı” dedi.

‘BÜYÜK REFORM 970 GÜNDE ÇÖKTÜ’

CHP’nin öğretmen kökenli Grup Başkanvekili Muharrem İnce, SBS’nin kaldırılmasıyla ilgili şöyle dedi: “AKP’nin eğitim politikalarıyla ilgili bir kitap yazmıştım; ‘1 İleri 5 Geri’ diye. AKP’lilerin büyük reform diye sundukları SBS modeli 970 günde çöktü. Kaç çocuk bu yanlışın mağduru oldu? Şimdi bunun hesabını kim verecek? Gömleklerini değiştirdiklerini biliyorduk, eğitimde de sürekli reform değiştiren bir AKP iktidarıyla karşı karşıyayız.”

SADECE 8'İNCİ SINIFTAN SORU SORULMAZ

Uğur Dershanesi Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun açıkladığı sistemi şöyle değerlendirdi: “3 sene önce büyük umutlarla getirilen sistem yerine çelişkili bir sistem getiriliyor. SBS’de sadece 8’inci sınıftan sorular olamaz. 8 yılın müfredatından sormak zorundalar. Bu yıl 7’nci sınıf SBS’sinde 6’ncı sınıftan 12 soru vardı. Liselere yerleştirme 8’inci sınıftaki SBS’ye göre yapılacak ama 6 ve 7’nci sınıfta okulların başarısının ölçülmesi amacıyla sınavlar sürdürülecek. Okullarda sessizce, takvime bağlı olmadan sınavlar yapılacak.”

İŞTE YENİ SINAV TAKVİMİ

- 2010-2011 öğretim yılında 7 ve 8’inci sınıftakiler ile 2011-2012 öğretim yılında 8'inci sınıfta olanlar eski sisteme göre SBS'ye girecek. 2010- 2011’de 6'ncı sınıfa başlayan ve 2011- 2012’de 7’de okuyacak olanlar SBS'ye katılmayacak.

- Yılsonu Başarı Puanı (YBP) hesaplanacak. YBP, öğrencinin her dersten aldığı yılsonu puanının haftalık ders sayısı ile çarpımlarının toplamının, haftalık ders sayısına bölünmesiyle elde edilecek. Puan 100’lük sistemde hesaplanacak.

- Liselere yerleştirme, Ortaöğretime Yerleştirme Puanı’na (OYP) göre yapılacak. OYP hesaplanırken öğrencinin 6, 7 ve 8’inci sınıf YBP’leri değerlendirmeye alınacak. OYP içinde YBP’lerin etkisi yüzde 30, SBS’den alınan puan yüzde 70 oranında etkili olacak. Daha önceki sistemde OYP içindeki YBP’nin etki oranı yüzde 25’ti.

- 8’inci sınıf sonunda tercih başvurusu alınacak, puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

- SBS’ye katılım zorunlu olmayacak. SBS’ye katılmayan öğrencilere, o yılın en düşük puanı verilerek, OYP’si hesaplanacak.

- SBS, haziran ayında yapılacak.

- Daha önce olduğu gibi din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını azınlık öğrencileri yanıtlamayacak.

- Türkçe ve matematik testlerinin ağırlığı 4, fen bilgisi ve sosyal bilimler testlerinin ağırlığı 3, yabancı dil testinin ağırlığı 1 olacak.

- Sınavla eskiden olduğu gibi fen, sosyal bilimler, anadolu, anadolu öğretmen, anadolu imam-hatip, anadolu teknik, anadolu meslek, sağlık meslek, denizcilik, tapu kadastro, adalet meslek gibi liselere öğrenci yerleşecek.

- Yurtdışında herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim gören öğrenciler de isterlerse SBS’ye katılabilecek. Bu öğrencilerin yerleştirmesinde, YBP dikkate alınmayacak.

‘BEN DE ANNEYİM OKUL MUTLULUK KAYNAĞI OLMALI’

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, kaldırılan SBS sistemini şöyle eleştirdi: “3 aşamalı SBS çocukları fazla strese sokuyor, aileler de bu konuyu hayat memat meselesi haline getiriyordu. Ben de bir anne olarak çocuğumu bu kaygılarla yetiştirmemeye özen gösterdim. Çocuklarımız severek ve isteyerek okula gitmeliler, okullarında oyunlar oynamalılar. Onlar için okul bir mutluluk kaynağı haline dönüşmeli. Gelecek eğitimöğretim yılından itibaren bazı derslerin saatleri azaltılacak. Yeteneklerini okulda geliştirebilecekleri serbest zamanlar yaratılacak. Bu sistemin dersanelere yönelimi en aza indireceğini düşünüyorum. Liselerin tamamı Anadolu Liseleri’ne dönüştürülecek. O zaman liselere sınavla değil okul başarı sistemiyle geçiş olacak.”

KAYIP KUŞAK

3 yıl önce getirilen sistem değiştirilene kadar SBS’lere toplam 8 milyon 317 bin 347 öğrenci katıldı. Bu öğrencilerin yıllara göre dağılımı şöyle:

- 2008’de OKS son kez yapılmış, sınava 905 bin 930 aday girmişti. 2008’de 6’ncı sınıflardan 991 bin 573, 7’nci sınıflardan 990 bin 774 öğrenci SBS’ye katılmıştı.

- 2009’daki SBS’lerde 6’ncı sınıflardan 1 milyon 100 bin, 7’nci sınıflardan 1 milyon 50 bin, 8’inci sınıflardan 1 milyon 30 bin öğrenci ter dökmüştü.

- 2010’daki SBS’lere ise 6’ncı sınıflardan 1 milyon 80 bin, 7’nci sınıflardan 1 milyon 60 bin, 8’inci sınıflardan 1 milyon 15 bin aday katılmıştı.

3