Gündem Seyrantepe'de anlaşma sağlandı, köprü yıkılıyor

Seyrantepe'de anlaşma sağlandı, köprü yıkılıyor

Paylaş
Seyrantepe'de anlaşma sağlandı, köprü yıkılıyor

Seyrantepe'de anlaşma sağlandı, köprü yıkılıyor

Seyrantepe’de TEM otoyolu üzerindeki köprünün yıkımı için dört gündür mahalle sakinleri ile inşaat firması arasındaki gerginlik dün gece sona erdi. Huzur mahallesi sakinleri, bir üst geçit yapılana kadar 15 dakikada bir kalkan servis araçları ile karşıdan karşıya geçebilecek.

Haberin Devamı

Yapımı devam eden Türk Telekom Arena Stadyumu’nun bağlantı yollarının geçiş güzergahında bulunan TEM otoyolu Seyrantepe Mahallesi ile Huzur Mahallesi’ni birbirine bağlayan ve çevre düzenlenemesi projesi kapsamında yıkılması planlanan köprü, dün gece de eyleme sahne oldu.

Daha önceki üç yıkım girişimine engel olan mahalle sakinlerine seslenen Huzur Mahallesini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İsmail Şenel, yetkililerle anlaşmaya vardıklarını ve mutabakat sözleşmesi imzalanacağını söyleyerek, kalabalıktan dağılmalarını istedi. Dernek salonunda toplanan mahalle temsilcileri, yetkililerle yıkılacak köprünün yerine üstgeçit yapılması, mahalleliye geçit yapılana kadar yolun her iki tarafına geçişlerde servis tahsis edilmesi ve bu süre içerisinde köprü çevresinde güvenliği sağlayacak görevlilerin bulundurulmasını içeren mutabakat sözleşmesini imzaladı. Anlaşmaya varılması üzerine mahalle sakinleri bölgeyi terk etmesi üzerine Karayolları ekipleri de yıkım işlemine başladı.

Haberin Devamı

SERVİS HİZMETE BAŞLADI

Yıkım kararı bulunmasına rağmen, Huzur Mahallesi sakinlerinin tepkileri nedeniyle dört gündür gerçekleşmeyen köprünün yıkım çalışmaları belirli aralıklarla gün boyu devam etti. Bir bölümü yıkılan köprü araç ve yaya geçişine kapatıldı. Huzur Mahallesi sakinleri, yıkılacak köprünün yerine yapılması planlanan üst geçit ile yolun karşı tarafına geçebilecek. Üst geçit yapılana kadar ise geçişler, ilgili firma tarafından tahsis edilen servis araçları ile sağlanıyor. Yetkililer, yıkım işleminin belirli aralıkla gece ve gündüz devam edeceğini söylediler.

ÜST GEÇİT YAPMADAN YIKMAYA ÇALIŞTILAR

Huzur Mahallesi’nde oturan iki çocuk babası Efendi Taşçı, “Ben 1997 yılından beri oturuyorum. Yıkmaya başladılar. Üst geçidi yapmadan yıkmaya çalıştılar. Biz de karşı çıktık. Mağdur olacağımızı söyledi. Bir ay içinde ilerine bir üst geçit yapacaklar. Geçici süreyle de bize servis tahsis ettiler. Tamam yıksınlar ama vatandaşları mağdur etmesinler. Biz nereden geçeceğiz? Şu an okullar kapalı yarın okullar da açılacak. Belirli saatlerde servis var” dedi.

Haberin Devamı

STAT KADAR VATANDAŞLARI DÜŞÜNSELER

Huzur Mahallesi’nde oturan 15 yaşındaki Yunus Tepegöz ise, yaşananların stat yüzünden yaşandığını söyleyerek, “İnsanların geçişini,ulaşımını sağlamadan köprüyü yıkmaya çalıştılar. Sonra insanlar direndi. Anlaştık. Önce köprüyü yıkacaklar. Stadyumu düşündükleri kadar vatandaşları düşünsünler. Stattan önce çevre düzenlenmeleri yapsalardı daha iyi olurdu. Bunlar yaşanmazdı” diye konuştu.

MAHALLELİMİN ARKASINDAYIM

Şişli Huzur Mahallesi Muhtarı Dr. Bekir Apak üst geçidin 1895 yılında TEM Otoyolu inşaatı sırasında devlet tarafından yapıldığını ifade etti. Huzur mahallesinde market ve büfe tarzında bir şeyin bulunmadığını belirten Apak, şöyle konuştu:

“Vatandaşlar tüm ihtiyaçlarını Seyrantepe’de gideriyor. Çocuklarının okulları orada. Bu geçidi 20 küsür senedir insanlar kullanıyor. Ancak sorun iki ay önce başladı. Oranın mühendisi bana geldi. Stadı 29 Ekim'e yetiştirebilmek için köprüyü yıkmak zorunda olduklarını söyledi. Suretle yan yolları bağlantı yollarını yapmak zorunda olduklarını ifade etti. Önce yaya geçişi yapılsın sonra köprü yıkılsın demişlerdi. Ancak firma elinden gelen tüm gayeti göstermesine rağmen daha önce yıkmak zorunda kalıyorlar. Onu gidermek içinde servis koydular. Rahat olur mu. Tabiki olmaz vatandaş mağdur olur mu, tabiki olur. Ancak bu stat uluslararası bir stat. Yurt içi ve yurt dışında bir sürü davetli gelecek. Zamanında yapılması da gerek. Yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldı olay tatlıya bağlandı. Mahalle temsilcileri kabul ettiler. Kabul etmesemde ben mahallelimin arkasındayım”

BİR AY İÇİNDE ÜST GEÇİT YAPILACAK

Haberin Devamı

Yeni yapılacak üst geçidin yaklaşık bir ay içinde bitirileceğini ifade eden Apak, “Şu an köprüde yıkım çalışması yok sorusuna” ise “Başka yerlerde çalışmalar devam ettiği için o bölümde durmuş olabilir” yanıtını verdi.

30 YIL ÖNCE AYRILMIŞTI

Kağıthane ve Şişli sınırları içerisinde kalan Huzur Mahallesi, yaklaşık 30 yıl önce TEM Otoyolu’nun yapılmasıyla birbirinden ayrıldı. Seyrantepe’nin bir sokağı ile Huzur Mahallesi, TEM Otoyolu’nun Aslantepe Stadı’nın yapıldığı bölümünde kaldı. Seyrantepe ve Kağıthane’ye ulaşımı sağlayan bir köprüyle şehre bağlantısı sağlanan mahalle sakinlerinin stat yapım çalışmalarıyla hayatları değişti. Stada girişi ve çıkışları kolaylaştıracak yolların yapımıyla önce mahallenin bir kısmı istimlak oldu. Ve mahalleli TOKİ’nin Kağıthane’de yaptığı dairelere yerleşti. Geriye kalan 67 haneyi ise hayata bağlayan köprü, karayollarının çalışmasıyla yıkılacağı bildirildi. Mahalle sakinlerinin itirazı üzerine yetkililer yıkılacak köprünün hemen yanına bir üstgeçit yapılacağı sözünü vermişlerdi. Stadın giriş ve çıkışını sağlayacak yolların yapılmasına rağmen aylardır üstgeçit için bir çalışma yapılmamıştı.

Haberin Devamı

Taner YENER/İSTANBUL,(DHA)