Dünya 'Sfenks ve piramitleri yıkacağız'

'Sfenks ve piramitleri yıkacağız'

Paylaş
'Sfenks ve piramitleri yıkacağız'

Mısırlı Selefi lider Murgan Salem El-Gohari, iktidara gelmeleri halinde Mısır'daki dünya mirası piramitleri yıkacaklarını söyledi

Mısır’ın antik eserleri, vandalizm tehdidi altında. Tarihi yapı ve heykellerin Mısır’ın geçmişiyle olan bağını reddeden bazı radikal İslamcı kesimler, sfenks, hatta piramitlerin yok edilmesi gerektiği yönünde propaganda yapıyor.

Haberin Devamı

Mısır’ın antik geçmişini günümüze taşıyan binlerce yıllık heykeller, radikal dincilerin hedefi haline gelmiş durumda.

Firavunlara ait heykelleri, insan-aslan karışımı sfenks ve hatta Büyük Piramit’i yıkmaktan çekinmeyecek radikal dinciler, kampanyalarını televizyona kadar taşıdı.

Mısır’da gözlemlerde bulunan CNN muhabiri Ben Wedeman, "Piramitler Mısır halkıyla o kadar özdeşleşmiş ki, ülkede nereye bakarsanız aslında onları görürsünüz’ ifadesiyle tanımladığı heykellerin karşı karşıya olduğu vandalizm tehdidine dikkat çekti.

AFGANİSTAN’DAN MISIR’A SIÇRADI

Radikal İslamcı geçmişi olan şeyh Murgan Salem El-Gohari, geçtiğimiz cumartesi akşamı Mısır’ın özel kanallarından Dream TV 2’de canlı yayına çıktı. El-Gohari, “kendisi ve kendisi gibi düşünenlerin iktidara gelmesi halinde, Sfenks ve piramitleri yok etmekten çekinmeyeceğini” söyledi.

Haberin Devamı

Tarihi eserlere uygulanan vandalizm eylemleriyle adını geçmişte duyuran El-Gohari, 2001 yılında Afganistan’daki Bamyan Buda heykelinin Taliban tarafından yok edilmesinde yer aldığını belirtti.

Programın sunucusu Wael El-Ebrashi ve diğer konuklar, El-Gohari’nin açıklaması karşısında şoke oldu. El-Abrashi, emin olabilmek için El-Gohari’ye aynı soruyu üç defa sordu. Aralarındaki diyalog şöyle gerçekleşti.

El-Abrashi: El-AYarın bir gün, tıpkı Afganistan’daki Buda heykeline yaptığınız gibi, Sfenks ve piramitleri yok ettiğinizi görerek mi uyanacağım?

El-Gohari: Bu, yeteneklerimize ve imkana bağlı. Şeriata göre, tüm put ve idoller yok edilmelidir.

El-Abrashi: Eğer iktidara gelirseniz, Sfenksi, piramitleri ve firavunların döneminden kalan tüm eserleri yok mu edeceksiniz?

El-Gohari: Her şeyi. Bir put veya idol olsun olmasın. Bu dünya üzerinde tek kişi tarafından bile tapınılan veya tapınmaya açık olan her şey yok edilmeli. Bizler veya başkaları bunu yapmalı.

El-Abrashi: Yani, Sfensk’i ve piramitleri elinizde olsa yok edersiniz?

El-Gohari: Evet, bunu yaparız. Geçmişte veya gelecekte tapınılmış veya tapınılacak olsun, bu yapılmalı.

RADİKALCİLER SAKLANDIKLARI KARANLIKTAN ÇIKTI

Programda konuk olan yazar Nebil Şerif El-Din, şeyhin sözleri karşısında şaşkına dönerken tepkisini ortaya koydu.

Haberin Devamı

El-Din, “Ülkemizin tarihini iyi bilmiyorsunuz. Bahsettiğiniz firavunlar dünya da dini tanımlayan ilk insanlardı... Sfenks ve piramitler, insanlığa birer mirastır ve sadece Mısırlılara ait birer mal değildir. Tüm insanlığa aittir” dedi. Şeyh El-Gohari, bu sözlerden etkilenmemiş bir tavır sergiledi.

El-Gohari’ye Mısır’ın farklı kesimlerinden de tepki geldi. Ülkenin en üretken blog yazarlarından biri olan Zeinobia, egyptianchronicles.blogspot.com adlı adresinde El-Gohari’ye gönderme yaparak, “Hala imkanın varken ziyaret et” dedi.

Mısır’da gözlemlerde bulunan Wedeman ise Arap Baharı devriminin bugün Pandora’nın kutusuna benzediğini belirtti. Hüsnü mübarek iktidarının devrilmesinin ardından ümit doğduğu gibi, demagoji, suç, düzensizlik ve korku da arttı. Ancak tüm bunları toplayıp tekrar kutuya koyacak bir kişi çıkmadı.

Mübarek döneminde herkes radikalcilerin karanlıkta gezindiğini, kendilerini öne çıkarmadıklarını, Afganistan veya Pakistan’da demir parmaklıklar arkasında olduklarını biliyordu. El-Gohari gibi, birçokları Mübarek’in devrilmesinin ardından sürgünden dönerek ve demir parmaklıkların arkasından çıkarak Mısır’a geldi. Bugün, teklevizyonlarda vaaz veriyor, Tahrir Meydanı’nda konuşma yapıyorlar.

Haberin Devamı

İLK ÖRNEK DEĞİL

Mısır’daki radikalcilerin tarihi eserleri sevmediği bir sır değil. Dahası, yok edilmeleri gerektiğini savunan ilk kişi de El-Gohari değil. Çok eskilerde, 1378 yılında bugünkü radikalcilerden farkı olmayan bir kişi Sfenks’e saldırmaya ve onu yok etmeye çalıştı.

Bu noktadan sonra yaşananlara dair farklı hikayeler. En öne çıkanı, bir lanetten korkan Mısırlıların saldırganı linç ettiği. Bazıları da saldırganın vandalizmler suçlanara idam edildiğini öne sürüyor.

NTV