Beden Sağlığı SGK'dan güzel haber: O ilaçlar yeniden ödeme kapsamına alındı

SGK'dan güzel haber: O ilaçlar yeniden ödeme kapsamına alındı

Paylaş
SGK'dan güzel haber: O ilaçlar yeniden ödeme kapsamına alındı

Organ nakilli hastalar ömür boyu kullanmaları gereken bağışıklık baskılayıcı iki ilaca SGK'nın eşdeger ilaç hesaplaması sebebiyle kutu başına 10 ve 20 TL fark ödemek zorunda kalmış, POSTA da bu konuyu gündeme taşımıştı. Ve SGK'dan beklenen haber geldi: Eskiden olduğu gibi takrolimus ve zoledronik etken maddeli ilaçlar ödeme kapsamına alındı

SENİM TANAY KARAKUŞ senim.tanay@posta.com.tr

Haberin Devamı

Organ nakilli hastaların ameliyat sonrası kullanmak zorunda olduğu ilaçlardan ikisiyle ilgili SGK farklı bir uygulamaya gidince binlerce kişi mağdur olmuştu. Bu mağduriyetin sebebi ise eşdeğer ilaç hesaplamasıydı. Yani SGK ekranında tedavi yönünden eşdeğeri görünmeyen ilaca fiyat farkı çıkıyordu. Bu nedenle yıllardır eczaneye hiçbir ücret ödemeden temin ettikleri ilaçları almak isteyenler, kutu başına 10 ve 20 TL fark ödemek durumunda kalmıştı.

Uzmanlar böbrek ve karaciğer nakli olan hastaların bu ilaçlardan ayda en az 5 kutu kullanmak zorunda olduğuna dikkat çekmişti. Bu da hastanın cebinden ayda en az 100 liranın çıkması anlamına geliyordu. Hastalar ise riskli olduğu için 'muadil ilaç' kullanamıyor ve mecburen fark ödemek zorunda kalıyordu.

Haberin Devamı

Uygulamadan vazgeçilmesi için yetkili kurumlara başvuran Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (BÖHAK) üyeleri de yaşadıkları zorlukları posta.com.tr'ye anlatmıştı.

BEKLENEN HABER GELDİ, YENİDEN ÖDEME KAPSAMINDA

posta.com.tr'nin ulaştığı yetkililer, yaşananların sistem hatası olduğunu ve en kısa zamanda bu mağduriyetin giderileceğini belirtmişti. Ve beklenen haber geldi: SGK, takrolimus ve zoledronik etken maddeli ilaçları yeniden ödeme kapsamına aldı. Türk Eczacıları Birliği de SGK'nın yaptığı bu düzenlemeyi bir açıklama ile duyurdu.

İşte o açıklama:

"Bilindiği üzere 'TR003B' referans fiyat grubu içerisinde bulunan takrolimus etken maddeli ilaçlar Medula Sistemi'nde eşdeğerlikleri bulunmadığından, ancak referans fiyat grupları aynı olduğundan Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenecek bedellerinin hesaplanmasına bu ilaçlar birlikte değerlendirilmekteydi.

'TR-026A' referans fiyat grubu içerisinde bulunan zoledronik asit etken maddeli ilaçlar da aynı yöntem izlenmekteydi.

Takrolimus ve zoledronik asit etken maddeli ilaçlarda oluşan yüksek fiyat farklarına bağlı durum Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak iletilmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 'Olağanüstü İlaç Geri Ödeme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında' başlıklı duyuru yayımlanmıştır. Duyuru ekinde bulunan ve 25.04.2018 tarihinde yürürlüğe girecek düzenlemelerin yer listede takrolimus ve zoledronik asit etken maddeli ilaçlarda “TR003B” ve “TR-026A” referans fiyat grubu ibarelerinin kaldırıldığı görülmektedir."

Haberin Devamı