Bilim - Teknoloji Siber zorbalık nedir?
Paylaş
Siber zorbalık nedir?

Siber zorbalık nedir? İnternetin hayatımıza tamamen girmesiyle yeni terimlerde merak ediliyor... Peki siber zorbalık ne anlama geliyor, çocukların siber zorbalıktan korunması için neler yapılmalı? İşte tüm detaylar...

Siber zorbalık son günlerde internette çok fazla aranılmaya başladı. Çocukları tehdit eden siber zorbalık kavramının ne olduğu merak ediliyor. İşte siber zorbalık kelime anlamı ve konu hakkındaki uzman yorumları...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), siber zorbalık tanımını şu şekilde yapıyor:

“Bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla gençler ve çocuklar arasında internet kullanımı giderek artmaktadır. Bu durumun pek çok olumlu getirisi olduğu gibi, siber zorbalık davranışlarının sergilendiği kötü amaçlı kullanımlar da meydana gelmektedir. Siber zorbalık, elektronik ortamda bir birey veya grubun, diğerlerine yönelik kasıtlı biçimde gerçekleştirdiği aşağılama, iftira, dedikodu, taciz, tehdit, utandırma ve dışlama gibi rahatsızlık verici eylemleri ifade eder.”

Bu konuyla ilgili bilinçlendirme filmleri de çekilmeye başlandı:



Psikolog Eda Şentürk, çocukların siber zorbalıktan korunması için yapılması gerekenleri aktardı:

Bu durumun sonlanması ve daha ileriye gitmemesi için öğretmenlerin, ailelerin sorumluluğu oldukça büyük. İşe çocukları, öğrencileri konuyla ilgili bilgilendirmeyle başlanabilir. Bunu yaptıklarında aslında karşılarında sanal bir karakter olmadığı, gerçek insanların var olduğuna dikkat çekilerek konuyla alakalı bilgilendirme seminerleri düzenlenebilir. Sonrasında ise bu internet ve mobil telefonlarının kullanımı ile ilgili de bilgi verilerek bu kullanımların takip edilmesi, sınırlandırılması izlenecek yollardan biri olabilir.

Çocuklara arkadaşlarından geri kalmaması için daha ilkokul çağında en lüks mobil cihazları almak ne kadar yanlışsa, alındığı halde nasıl kullanacağını, ne için kullanacağını anlatmamak, öğretmemek de o kadar yanlıştır. Lütfen ebeveyn ya da öğretmen olarak bu konu hakkında önce kendiniz bilinçlenip sonrasında çocuğunuzu da bilinçlendirmekten kaçınmayın. Çocukların sanal dünya üzerinden birbirlerine karşı intikam duyguları beslemelerine engel olun.

Haberin Devamı