Dr. Ender Saraç

//icdn.posta.com.tr/images/none/16x9.jpg

Sıcaklar 'Of' dedirtmesin...

Pazar, 29 Ağustos 2010 - 05:00

Pek çoğumuz sıcaklardan etkilenmeye başlamıştık ki, havalar biraz olsun serinledi. Ancak şu günlerde bizi yeniden bir sıcak hava dalgası bekliyor. Sinirleri bozan, uykusuz bırakan havalara karşı tedbir almak mümkün. Unutmayın, bedendeki aşırı sıcak, zamanla kişileri ruhsal olarak da olumsuz etkileyebiliyor. Bu da sinirli ve gergin insanlar demek. Bilinçli beslenerek ve doğal önerilerle bu durumu dengelemek mümkün...

Dengeleyici öneriler:

1-Kulak arkası, ense, saç dipleri, eller ve ayakları sık sık ıslatın veya suyla sıvazlayın. Özellikle kulak arkalarını serin tutmak ısı merkezini dengelemek için çok önemlidir.

2-Meyan kökü hapları veya şurubu harika bir yaz dopingidir. Serinletir, enerji verir, düşük tansiyonu dengeler. Yazın evde de meyan kökü şurubu yapabilir ve taze nane yapraklarıyla süsleyip içebilirsiniz.

3-Gül şerbeti, sulu ekşi olmayan ayran, maden sodası, limonata, cacık, serin komposto, buzlu kahve ve hoşaflar da sağlıklı içeceklerdir.

4-Yüzme yazın en iyi spordur. Yazın aşırı terleten, kan revan içinde bırakan sporları yapmayın. Su sporlarını tercih edin. Eğer yapamıyorsanız o zaman sabah erken veya akşamüstü saatlerinde yürüyüşü tercih edin. Mutlaka egzersizden sonra ılık duş alın ve baş bölgenizi serin tutun.

5-Akşam asla ağır ve hazmı zor gıdaları tercih etmeyin, ağır gıdaları yatmaya yakın tüketmeyin.

6-Asla aşırı soğuk-buz gibi içecek ve gıdalara yüklenmeyin. Oda ısısına yakın olanlar uzun vadede daha iyi ısı dengeleyicidir.

Sıcaklardan çok etkileniyorsanız

Aşırı sıcaklarda sizin de sağlık dengeniz olumsuz etkileniyorsa o zaman ayda 1 seferi geçmemek koşuluyla bir gece yatmadan önce 3 çorba kaşığı (kabıza yakınsanız), bağırsaklarınız normalse 2 çorba kaşığı Hint yağını biraz meyve suyuyla karıştırıp için. Ertesi sabah sadece ılık komposto ve semizotu-kabak çorbası için. Sakin bir gün geçirerek detoks yapın, bol bol oda sıcaklığında su için.

Bunaltan yaz sıcakları için iki tarif

Lassi (Tatlı ayran)

Malzemeler: - 1/4 çay kaşığı kakule - 1 tutam safran - 3 çorba kaşığı sıcak su - 2 su bardağı yoğurt - 2 su bardağı soğuk su - 2 çorba kaşığı şeker - 1/4 su bardağı krema - Birkaç damla gülsuyu

Hazırlanışı: Kakule, safran ve sıcak suyu mikserle karıştırın. Soğuk su, şeker ve yoğurdu ilave edin. Karışımın tadı keskin gelirse isteğe göre krema ilave edebilirsiniz. Birkaç damla gülsuyu aşırı sıcak etkiyi dengeler.

Buzlu-kavunlu çay

Malzemeler: - 1.5 litre temiz içme suyu - 6-7 adet orta büyüklükte taze nanenin yaprakları - Yarım tatlı kaşığı yeşil çay - Yarım tatlı kaşığı yasemin - Yarım tatlı kaşığı melisa - 1 orta boy gülün yaprakları - 2 çorba kaşığı esmer şeker - 4-5 kaşık veya 1 ince dilim olgun kavun - Yarım limon

Hazırlanışı: Suyu kaynatın, içine nane, yeşil çay, yasemin, melisa ve gül yapraklarını atın. 5 dakika demlensin. Sonra süzün ve içine limon suyunu sıkın. Esmer şekeri, kavunu katıp mikserden geçirin. Bol buz ekleyin. İçeceğiniz zaman taze nane yaprakları, limon dilimleri ile süsleyin ve gün içinde bol bol için. İsteyenler ayranı veya buzlu çayı su dışında maden sodası kullanarak da yapabilirler. Özellikle aşrı terleyen veya yazın tansiyonu düşen kişiler için bu daha bile iyi olabilir.

Serinleten müthiş 6’lı

Malzemeler: - 1 tutam gülsuyu - 1 tutam nane - 1 tutam zerdeçal - Limon - 1 tutam lavanta - 1 tutam yasemin

Hazırlanışı: Bu bitkilerden aldığınız bir tutamı 1 kupa sıcak suda bekletin. Süzdükten sonra içine buz parçaları atıp soğuk çay olarak tüketin.

Peki bu malzemeler nasıl serinletiyor?

Gülsuyu: Buzdolabında 1 şişe gülsuyunuz bulunsunz. Dışarıdan geldiğinizde bilek ve kasıklarınıza sürün, serinlediğinizi görürsünüz.

Nane: Taze nane çok faydalıdır. Nane yapraklarının üzerine birkaç damla limon sıkıp ağzınıza alırsanız ferahladığınızı fark edersiniz.

Zerdeçal: Terlemeyi azaltır. Çok terleyenlerdenseniz gün içinde 1 tatlı kaşığı kadar zerdeçal tüketin.

Limon: Limon suyunu buz kalıplarına koyup dondurun. Suyun içine atıp yavaş yavaş için.

Lavanta: Vücut ısısını düşürür. Lavanta çayı yaparken sadece 3-4 tane lavanta koyun. Çünkü lavanta toksik bir etkiye sahiptir, fazlası sorun yaratabilir.

Yasemin: Yasemini lavanta ve nane ile karıştırıp çayını yapın. Soğuyunca süzün ve içine birkaç parça buz ile bir dilim limon koyun. Soğuk çay olarak tüketin.

 

Not: Her gün saat 15.00-15.45 arası Star TV’de ‘Ender Saraç’la Ramazan’ programını kaçırmayın. Sağlıklı orucun püf noktaları ve iftar için lezzetli yemek tariflerini çok beğeneceksiniz.