Beden Sağlığı Sıcaklarda kendinize dikkat edin

Sıcaklarda kendinize dikkat edin

Paylaş
Sıcaklarda kendinize dikkat edin

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklığı ve nem hamileler, bebekler, yaşlılar ile kronik hastalıkları olanları olumsuz etkiliyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıkların, bazı bölgelerde mevsim normallerinin üzerinde seyredebildiğini, bu durumda vücudun adaptasyon sistemini olumsuz etkilediğini belirtti.

Aşırı sıcaklardan dolayı yaşanan sağlık sorunlarının başında aşırı sıvı ve mineral kaybının geldiğini ifade eden Ekuklu, bu kayıplardan en kolay etkilenen risk gruplarının ise bebekler, çocuklar, hamileler ve yaşlılar olduğunu ifade etti.

SICAK HAVA SONUCU OLUŞAN OLUMSUZLUKLAR

Sıcak havalarda özellikle bu grupların daha dikkatli davranması ve olumsuzlukları en aza indirecek önlemler alması gerektiğini vurgulayan Ekuklu, şöyle devam etti:

"Aşırı sıcaklar, insanlarda sıcak çarpması kas krampları, bulantı, kusma, kalp ritm bozuklukları, bilinç kaybı, beyin ödemi, gıda zehirlenmeleri, cilt yanıklarına neden olabilir.

Bu sorunlar içerisinde en sık karşılananı ise sıcak çarpmasıdır. Aşırı ısı artışının neden olduğu bu tabloda kişide aşırı terleme, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma, kas krampları, sinirlilik, belirtileri bilinç kaybına kadar da gidebilmektedir.

NELER YAPILMASI GEREKİR?

Sıcak çarpması yaşayan kişinin hemen serin bir yere alınıp eğer bilinç kaybı gibi ağızdan beslenmeyi engelleyen bir durum yoksa sıvı-elektrolit kaybının giderilmesi gerekir.

Bu amaçla 1 litre suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat karıştırılarak kişiye içirilir. Daha ağır tabloların yaşandığı durumda kişiye hastane koşullarında müdahale edilmesi ve damardan sıvı verilmesi gerekebilir."

BOL BOL SIVI TÜKETİN

Yaz ayları ve sıcak havaların olduğu dönemde sıvı alımının artırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Ekuklu, şunları kaydetti: "Bunun dışında kronik hastalığı olanlar sıcak havalarda güneş altında durmamalı, ilaçlarını düzenli kullanmalıdırlar.

Alınması gereken en önemli önlem sıvı tüketimidir. Özellikle aşırı sıcaklarda özel bir engel yoksa günde 1,5-2 litre sıvı tüketilmeli. Sıvı tüketimi konusunda bebek ve çocuklar özellikle önemlidir.

Taze meyve suyu ve ayran bu konuda ilk akla gelenlerdir. Aşırı sıcaklarda alkol tüketimi önemli bir risk yaratır, bundan uzak durmak gerekir. Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde (12:00-16:00) açık havada bulunulmamalı.

AÇIK RENK KIYAFET GİYİN

Sıcakta dışarıda dolaşmak zorunda olanlar mutlaka şapka takmalı, açık renkli bol kıyafetler giymeli. Bu tarz, terlemeyi ve sıvı kaybını bir derece önleyecektir.

Yaz aylarında besin zehirlenmelerinin önüne geçmek için hazırlanan yemekler fazla bekletilmeden tüketilmeli. Pişmiş ve çiğ gıdalar ayrı ayrı saklanmalı.

Pişmiş yemekler soğumadan buzdolabına konmalı. Mayonez gibi yağlı gıdaların sıcakta bekletilmemesi gerekir. Yağlı ve kızarmış yemeklerin tüketimi azaltılmalı.

Özellikle etli ve sütlü besin maddeleri dışarıda bekletilmemeli. Açıkta satılan ve bozulma olasılığı yüksek olan gıda maddelerinden kaçınılmalı. Mümkün olduğunca pişmiş ve sulu gıdalar tercih edilmeli. Alınan tüm gıda maddelerinin son kullanma tarihleri kontrol edilmeli."

3

Haberin Devamı