Yaşam Sıcaktan telef oldular

Sıcaktan telef oldular

Paylaş
Sıcaktan telef oldular

Asrın en sıcak yaz mevsiminin yaşandığı Aydın'da çöl sıcakları yaban hayatını da olumsuz etkiledi. Aşırı sıcaklar nedeniyle çok sayıda kanatlı ve tırnaklı hayvanın telef olduğu öğrenildi

Aydın’da yol kenarlarında çok sayıda kanatlı ve tırnaklı hayvanların telef olmuş vaziyette görüntüleri görenleri şaşırtmaya başladı.

Haberin Devamı

Özellikle son 15 gündür hayvanların aşırı derecede sersem ve hareket kısıtlılığı yaşadığını belirten uzmanlar, durumun aşırı sıcaklardan kaynaklandığını tahmin ettiklerini belirttiler.

'AŞIRI SICAKLAR ŞUUR KAYBINA NEDEN OLUYOR'

Bu yıl evcil hayvanların bile ciddi sıkıntı yaşadığını aşırı sıcaklardan dolayı su ve yemi her an önünde olan hayvanların bile hastalanıp telef olduğunu belirten Veteriner Hekim Saliha Uçmaklıoğlu, “Bu durum yaban hayatında çok daha sık yaşanmaya başladı. Meteoroloji verilerine göre 1940 yılından beri en sıcak yaz mevsimini yaşıyoruz. Bu durum özellikle doğal ortamda yaşayan hayvanların suya ulaşması bakımında ciddi sıkıntı oluyor. Özellikle vücudun aşırı su kaybetmesi nedeniyle tıptaki adı ile dehidrasyon yani su kaybına bağlı olarak hayvanlar çatlamaya başladı. Yol kenarlarında ya da doğal ortamda telef olmuş halde görülen hayvanlar ise şuur kaybına bağlı olarak ölüyor. Normal zamanda yola çıkan bir hayvan karşıdan gelen aracı dikkate alıp sıkıntılı durumlarda kaçmayı başarırken son günlerde aşısı sıvı kaybı sonucu oluşan konsantre ve dikkat eksikliğinden dolayı kaçmayı bile düşünemez, başaramaz duruma geldi. Özellikle aşırı sıcak ve aşırı soğukların yaşandığı bu günlerde sürücülerin daha dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uçmaklıoğlu ayrıca; gerek belediyelerin gerekse sivil toplum örgütleri ve vatandaşların doğal yaşamı korumak için ihtiyaç duyulan bölgelere hayvanlar için su koymasının çok yararlı olacağını ifade etti.

İHA