Yazgülü Aldoğan Şiddet çözüm değil
HABERİ PAYLAŞ

Şiddet çözüm değil

Kadın vekil erkek polise tokat atarsa bu cidden haberdir. Hani şu bizim gazetecilik derslerinde okuttuğumuz cinsten, normal olmayan bir haber... Çünkü günlük yaşamda; Bir: vurursa polis vurur, vatandaş değil. İki: Vurursa erkek vurur, kadın değil. Üç: Bunun tersi, sözün bittiği yerdir! Görüntüyü izledim. Sebahat Tuncel’in, yanında adamlarıyla bir gelişi var, sadece tokat atmış olması bile şaşırtıcı, hani 70’li yılların Yeşilçam filmi, tekme tokat girişecek, mafya gibi. Tokadı yiyen emniyet amiri ise ceketini ilikleyerek geliyor! Ve üstüne atlayıp vuran kadının karşısında, bir erkek, üstelik polis, üstelik Doğulu, nasıl da kendisine hakim olup saldırmıyor, helal olsun.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Canım şimdi analiz yapıyoruz burada, sosyolojik olarak. Feministlik yapmıyoruz kimi kadın yazar gibi “Aman canım ne olmuş, bir kerecik de kadın, polise vuruversin” demek başka bir şey, olayın toplumdaki görüntüsünü incelemek başka bir şey. Polisin annesi iki gözü iki çeşme ağlıyormuş, “Benim oğlum kadına el kaldırmaz, (iyi ki de kaldırmamış) ama kadın da erkeğe el kaldırmaz, bu nasıl iş” diye! Feministlik değil de solculuk adına klasik polis düşmanlığı yapan arkadaşlar da “Polis su sıktı, zaten şimdiye kadar neler yaptı” diye gerekçe buluyor. Kusura bakmayın, ben dayak atan polise nasıl tepki duyuyorsam bu olaya da tepki duydum: Polis, güvenliği sağlayan sembol devlet gücüdür. Onun bu gücünü ayaklar altına alırsanız, sizin de güvenliğiniz kalmaz. Yarın sokakta yürüyemezsiniz. Başınız sıkıştığında kimi yardıma çağırıyorsunuz?

BDP’yi mi, polisi mi? Bu milletvekili, seçilmiş olmanın gücüne dayanarak böyle davrandığı zaman seçmenine de rol model oluyor. Milletvekili polis tokatlarsa sokaktaki çocuk da taş atar, büyük de polisi linç eder! Geçen gün yaşandı böyle bir olay, yüzlerce kişi bir polisi döverek öldürmekten beter etti. Ne ona, ne buna alkış tutarım. Şiddet çözüm değil. Madem ki Türkler ve Kürtlere ayırdılar memleketi, barış içinde yaşamanın koşulu karşı tarafı tahrik etmemek, kendi tarafını kışkırtmamaktır. Polis tokatlayarak bölgesinde kahraman olduğunu düşünen Sebahat Tuncel, sadece kötü örnek oldu. Hem de çok daha vahim olaylara neden olabilecek şekilde. Yarın bu yüzden kan dökülürse onun hesabını verebilecek mi? Malum hoca yellenirse cemaat ...!

Haberin Devamı

Batı, Arabı niye sevdi?

Libya konusunda kafamız fevkalade karışık. Daha önce de dediğim gibi, bizim çok da işimize gelmiyor, Kaddafi ve mevcut düzenin bozulması. Orası Türkiye için iş kapısıydı, yatırımlarımız, malımız mülkümüz ve 30 bin çalışanımız var. Statükonun değişmesi bizim kazanımların ve varlığımızın yeniden pazarlığa tabi tutulması demektir. Öte yandan Batı, bizim mahalledeki diktatörleri yıkıp yerlerine daha ılıman rejimler kondurmaya karar verdi. Bunun tek nedeni petrol de değil. Yoksa petrolü zaten bir biçimde kontrol ediyorlardı.

Onlar artık o bölgede yaşayan halkın daha paralı, daha özgür yaşamasını istiyor. Bunu sağlamaya çalışırken de bir tür silah fuarı tanıtımı, canlı şov yapıyor! Neyi kastettiğimi anlatayım: Fransa niye Libya’ya ilk ve hâlâ saldıran devlet? Fransa ciddi bir silah üreticisidir. Silahlarını kullanmak, göstermek, tanıtmak istiyor. Libya’da diktatör devirmek, kabul edilebilir bir gösteri mahalli! ABD niye devreye girmek istiyor? Sadece Libya’da değil, Mısır’da, Suriye’de, Tunus’ta, o coğrafyada halkın satın alma gücünün ve özgürlüğünün artması demek daha fazla internet, daha fazla bilgisayar, daha fazla windows programı, daha fazla cep telefonu, Ipod vb. demek!

Haberin Devamı

ABD artık en çok bunları satıyor. Bunları almak için bu ülkelerde yaşayan insan nüfusunun daha zengin ve özgür olması lazım. Mısır’da halk ayaklanması tweeter’la, facebook’la geldi haberleri boşuna mı uçuruluyor? Batı’nın çok mu umrunda bu halkların özgür olup olmaması? Hadi canım sen de! Şimdiye kadar özgür değildiler de ne oluyordu, çok mu üzülüyorlardı? Savaşlar ne yazık ki idealler değil, çıkarlar için yapılıyor! Bizim aslan da Kaddafi’ye mi arka çıksın, her kimse yeniye mi? Müteahhitleri düşünüyor, onun için kıvırıp duruyor ve sonunda kalıcı olan Arap halkına yatırım yapıyor...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder