Siyaset 'Şiddet dağdan şehire indi'
Paylaş
'Şiddet dağdan şehire indi'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, şiddetin dağdan kentlere indiği bir dönemden geçildiğini söyledi

TBMM Genel Kurulu’nda, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde ilk gün görüşmelerine başlandı. CHP lideri Deniz Baykal, Genel Kurul’a hitaben partisi adına bir konuşma yaptı.

“ŞİDDET DAĞ BAŞINDAN KENTLERE İNDİ”

Baykal, konuşmasına, Türkiye’de nasıl bir manzarayla karşı karşıya olunduğu sorusunu yönelterek başladı ve ekonominin, ‘şiddetin, dağ başından kentlere indiği bir dönemde’ şekillenmekte olduğuna dikkati çekti.

“MAHALLELİ HAREKETE GEÇİRİLMEK ZORUNDA BIRAKILDI”

CHP lideri, son günlerdeki olaylı gösterilere de değindi ve bu olayların bazılarına karşı, ‘mahallelinin, taşla, sopayla harekete geçirilmek zorunda bırakıldığını’ savundu.

“BAYRAĞI SAHİPSİZ BİR TÜRKİYE”

Baykal, mevcut Türkiye’nin, devleti aciz bırakılmış, vatandaşlarının can ve mal güvenliğinin giderek kaybolduğu, vatandaşının sahipsiz, sokağı sahipsiz ve bayrağı sahipsiz bir Türkiye olduğunu iddia etti.

“İKTİDAR VİRAJI ALAMAZSA DAHA VAHİM GELİŞMELER YAŞANIR”

Türkiye’yi, tanımladığı pozisyona, AKP’nin 7 yıldır sürdürmekte olduğu politikaların getirdiğini öne süren Baykal, açılımı kastederek, “Eğer iktidar bu yolda yürümeye devam ederse, yani virajı alamazsa, çok daha vahim gelişmelerin yaşanması kaçınılmaz olacaktır,” dedi.

“BU OLAYI PKK’NIN YAPMIŞ OLABİLECEĞİBİ İÇLERİNE SİNDİREMİYORLAR”

Bütçe oturumundaki konuşmasında Tokat’taki saldırıya da değinen Baykal, hükümete yüklendi ve hükümet üyelerinin saldırıdan sonra yaptıkları açıklamalara atıfta bulunarak, “Bu olayı PKK’nın yapmış olabileceğini, bir türlü içlerine sindiremiyorlar,” yorumunda bulundu. CHP lideri, Danıştay saldırısı sonrasında da benzer bir durumun yaşandığını kaydetti.

“6 KAT SAPAN BİR BÜTÇEYLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Sıcak gündem maddeleriyle ilgili olarak hükümete yüklendikten sonra CHP lideri, bütçe konusunda da eleştirilerini getirdi. Baykal, 2009 yılı bütçe açığının, 10.4 milyar Lira olarak öngörülmüş olduğunu ama yıl sonu gerçekleşme tahminini ise 62.8 milyar Lira olduğunu söyleyerek, 6 kat sapan bir bütçeyle karşı karşıya olunduğunu kaydetti.

“G20’DE 3’ÜNCÜ SIRADAN 19’UNCU SIRAYA DÜŞTÜK”

7 yıllık AKP iktidarının ekonomi bilançosu çıkarıldığında, hükümetlerin başarısız bir tablo çizdiğini söyleyen Baykal, bu savını, beraberinde kürsüye çıkardığı grafik kartonlarıyla destekledi. CHP lideri, 2002 yılında G20 ülkeleri içinde 3’üncü sırada bulunan Türkiye’nin, 2009 yılında 19’uncu sıraya düştüğünü kaydetti.

3

Haberin Devamı