Dünya Şiddet mağduru seks işçileri için özel ambulans

Şiddet mağduru seks işçileri için özel ambulans

Paylaş
Şiddet mağduru seks işçileri için özel ambulans

Danimarka'da, seks işçilerini şiddet eylemlerinden korumak amacıyla ikinci el bir ambulans 'güvenli seks alanı'na dönüştürüldü. Ambulansa, 'Sekselans' adı verildi

Seks işçilerinin sık sık şiddet eylemlerine maruz kaldığı Danimarka'da, ikinci el bir ambulans 'güvenli seks alanı'na dönüştürüldü. Bir girişimcinin fikri olan projeyle, seks işçilerine müşterileriyle güvenli bir ortamda buluşma imkânı tanınıyor. Ambulansa, 'Sekselans' adı verilmiş.

SEKS İŞÇİLERİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR


İstatistiklere göre, Danimarka'da genelevde çalışmayan seks işçilerinin yüzde 45'i şiddete maruz kalıyor veya tehdit ediliyor. Ülkede genelevlere 1999'dan bu yana izin verilse de, bir genelevde çalışmayan seks işçilerinin oda kiralaması yasadışı.

'SEKSELANS' BEDAVA


BBC'nin haberine göre, girişimci Michael Lodberg Olsen'in projesinin amacı, seks işçilerinin şiddetten korunmasını sağlamak.

Olsen, muhabirin "Peki burada ne oluyor?" sorusunda kısaca "Seks" yanıtını veriyor. Hawkins ikinci el ambulansın içinin gri duvarları ve mavi koltuğuyla 'pek davetkâr görünmediğini' yazsa da, "Fakat bu eski ambulans, Kopenhag'ın seks işçileri için güvenli bir alan. Eğer işler çirkinleşirse çevrede devreye girecek gönüllülerin olduğu bilgisiyle buraya müşteri getirebiliyorlar" yorumunu yapıyor.

YETKİLİLERLE HABER VERMEYE TEŞVİK EDİYOR


Ambulansın çevresindeki gönüllülerin yanı sıra içinde de 'ilk şiddet hamlesinde polisin çağrılacağına' dair bir tabela var. Aynı zamanda, insan kaçakçılarının mağduru olan seks işçilerini yetkililerle temas kurmaya teşvik eden tabelalar da bulunuyor.

Seks işçilerinin talepleri doğrultusunda ambulansa prezervatif ve elektrikli ısıtıcı da yerleştirilmiş.

45 DEFA KULLANILDI


Olsen, 'Sekselans' Kasım 2016'da ilk açıldığında nasıl işleyeceğinden emin olmadığını fakat artık insanların fikre alışmaya başladığını anlatıyor. Sekselans o tarihten bu yana 45 defa kullanılmış.

UYUŞTURUCU BAĞIMLILARINI DA DÜŞÜNDÜ


Olsen, 2011'de de bir ambulansı uyuşturucu bağımlıları için 'Fixelance' adıyla dönüştürmüştü. Bu ambulans da, tedavi olamayan eroin bağımlıları bir doktor ve hemşire nezdinde kullanılıyordu.

Haberin Devamı