Kültür - Sanat Side'de Roma dönemine ait heykeller bulundu
Paylaş
Side'de Roma dönemine ait heykeller bulundu

Antalya´nın Side Antik Kenti´nde yapılan kazılarda Roma dönemine ait milattan sonra yapıldığı belirtilen başsız kadın ve erkek heykelleri bulundu. Heykeller hakkında yetkililerden bilgi alan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, hayranlığını "muhteşem" diye ifade etti

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği´nin (AKTOB) Manavgat´ta düzenlenen temmuz ayı olağan toplantısına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kaymakam Nazmi Günlü, Muratpaşa Belediye Başkanı CHP´li Ümit Uysal, Manavgat Belediye Başkanı CHP´li Şükrü Sözen ve turizmciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, Antalya’nın 2017’de özellikle konaklama sektörünün çabasıyla oldukça iyi gittiğini, Rusya pazarındaki yükselişin sürdüğünü ve Almanya pazarında ise son dakika satışlarında canlanma öngördüklerini anlattı.

TURİZM HEDEFİ 50 MİLYAR DOLAR


Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman da cumhuriyetin 100´üncü yılında 50 milyon turist, 50 milyar Dolar turizm geliri hedefi olduğunu ve bunda Antalya´ya büyük pay düştüğünü aktardı. Antalya´nın kum, deniz ve güneş dışındaki değerlerinin de ön plana çıkarılması gerektiğini kaydeden Yayman, sağlık, spor, tarih, kültür, kongre, doğa turizmi gibi alternatif turizm alanlarının da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

"300-500 EURO´YA KONSER BİLETİ SATMAMIZ LAZIM"


Yayman, "Aspendos´u, Perge´yi, bütün tarihi değerleri, Antalya´nın yaylalarını, o Yörük Türkmen folklorunu anlatmamız lazım. Bizim turiste, Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde 500 Euro´ya, 300 Euro´ya konser bileti satmamız lazım. Bizim turizmimizde, deniz, kum, güneşin yanında kültürümüzü, sanatımızı insanlara daha fazla anlatmamız, daha fazla tanıtmamız lazım" dedi.

"ASLINDA HİÇ BEKLEMİYORDUK"


Toplantının ardından antik Side´yi gezen Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, müzeyi de ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Side kazılarında geçen günlerde bulunan başsız erkek ve kadın heykellerini inceleyen Yayman´a Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı tarafından bilgi verildi. Kazı yaptıkları bölgenin daha önce Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından kazıldığı için böyle bir heykel çıkmasını beklemediklerini söyleyen Prof. Dr. Alanyalı, "Büyük olasılıkla vali gibi o binayı yapan karı koca yan yana bulundu. Aslında hiç beklemiyorduk. Devlet agorası denilen yapı içerisinde niş ortaya çıktı. Biz önce inanamadık. Ve düşmemiş, orijinal bir şekilde nişin içerisinde ayakta duruyorlardı" diye konuştu.

Prof. Dr. Alanyalı heykellerin yapım tarihinin milattan sonra olduğunu belirterek, şimdilik heykellerin başının olmadığını ancak kazının halen devam ettiğini kaydetti.

Heykelleri ‘muhteşem´ olarak nitelendiren Bakan Yardımcısı Yayman, erkek heykelini inceledi. Yetkililer, heykellerin bakımının yapılmasının ardından Side Müzesi´nde sergileneceğini aktararak, konuyla ilgili geniş açıklamanın önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yapılacağını belirtti.

Haberin Devamı