Siyaset 'Sıfır sorundan hiç vazgeçmedik'
Paylaş
'Sıfır sorundan hiç vazgeçmedik'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NTV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak'ın başkenti Bağdat'a resmi ziyarette bulundu.

Haberin Devamı

Böylece 2 yıldan fazla bir süredir gergin olan iki ülke arasındaki ilişkilerde de yeni bir döneme girildi.

Bu önemli ziyaret sonrasında NTV'ye konuk olan Davutoğlu, yaptığı ziyaretin yanı sıra bölge ve gündemdeki gelişmeleri değerlendiriyor.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Türkiye sıfır sorun politikasını biz hiçbir zaman terk etmedik. Bu politikaya dönük eleştiriler statik yorumlardan kaynaklanıyor. Bu dinamik bir politikadır. Sıfır sorun bir irade beyanıdır.

Biz komşularımızla en yoğun ilişkiler içine girerk sorunlarımızı minimize etmek istiyoruz bu şekilde barış havzası oluşturmak istiyoruz. Bu yolda bir çok engelle karşılaşırsınız. Yüzleşmeler bitmez. Türkiye sıfır sorundan hiçbir zaman vazgeçmedi. Türkiye komşularıyla ikili ilişkilerden kaynaklı sorun yaşamadı.

Haberin Devamı

Çevremizdeki komşularımızla bir araya gelirken tabii ki sorunlarla karşılaşacağız. Suriye üzerinden İsran ve Irak'la ile gerilim yaşandığı iddiaları ileri sürüldü. Suriye insanlık sorunudur. Suriye ile sorununuz yoksa insanlıkla sorununuz vardır. İnsanlık suçu işlendiği için bir tercih yapmak zorunda kaldık. O bakımdan komşularla sıfır sorun ilkesi terk edilmedi.

Türkiye ve Azerbaycan bölgedeki gelişmelerde aynı persfektikten bakıyor. Türkiye ile Azerbaycan'ı eksene alan çok sayıda üçlü, dörtlü işleyişler var. Ermenistan'ın bize olan güvensizliğini aşmak gerekiyor aynı zamanda Azerbaycan'ın beklentilerini gözardı etmeyecek yeni bir çığır açmak gerekiyor.

IRAK'LA İLİŞKİLER

"Türk Irak ilişkilerindeki söyleme bakarsanız geçen Mart ayından itibaren bir yumuşama var iki tarafta da. Bizim Irakla ilişkilerimiz ikili ilişkiler yüzünden olmadı yalnızca. Ülkedeki gruplar arasındaki ilişkilerdeki sıkıntılar bize yansıdı.

Iraklı taraflar arasında yumuşama olmasıyla Türkiye'nin da buna katılması beyan edildi. Biz Irak'ta taraf tutmuyoruz. Irak'ın istikrarı bölge istikrarı için gerekli. Herkesin bu süreci desteklemesi lazım.

Bırakın bir imayı Irak'ta çok sıcak karşılandık. Aramızdaki sorun, bizimle Irak arasındaki sıkıntıdan çok Irak'taki sıkıntıların yansıması şeklindeydi. Marmaray'ın yapılması bile onları o kadar heyecanlandırmış ki. Basra'dan İstanbul'a oradan Londra'ya bir hat anlamına geliyor. Bizim ulaştırma porjelerine hız vermemiz lazım.

'HABUR'A 5 KAPI DAHA AÇMAK İSTİYORUZ'

Karayolunda Habur'da 20 kilometreye varan kuyruklar oluşturuyor. Sayın Maliki'nin onayıyla Habur'da ikinci kapı ve 3. köprüye izin çıktı onların inşaatına hemen başlayacağız. 5 kapı daha açmak istiyoruz Habur'da."

Haberin Devamı