Gündem 'Sığ suda' boğuldu

'Sığ suda' boğuldu

Paylaş
'Sığ suda' boğuldu

İzmir'de babasıyla birlikte tüpsüz dalış yaparak zıpkınla avlanmak isteyen 15 yaşındaki Serhat Odabaşıoğlu sığ su bayılması nedeniyle hayatını kaybetti

BABASI KURTARMAK İSTEDİ

İzmir’de lise öğrencisi Serhat Odabaşıoğlu (15), babası Yusuf Odabaşıoğlu ile birlikte zıpkınla balık avlamak için geçen cuma günü Yoncaköy mevkiine gitti. İddiaya göre; baba-oğul tüpsüz dalış yaparak avlanmak istedi.

Serhat Odabaşıoğlu son dalışının ardından su yüzüne çıkarken aniden titreyerek dibe doğru alçalmaya başladı. Yusuf Odabaşıoğlu fenalaştığını gördüğü oğlunu paletlerinden tutmak istedi, ancak başaramadı.

ÇIĞLIĞINI BALIKÇILAR DUYDU

Babanın yardım çığlıklarını duyan çevredeki balıkçılar Sahil Güvenlik ekiplerine haber verdi. Olayın şokuyla bayılan Yusuf Odabaşıoğlu’nu ekipler güçlükle tekneye çıkardı. Serhat Odabaşıoğlu’nun cesedi uzun süren aramalar sonucu bulundu.

Ölümü, ailesi ve arkadaşlarını yasa boğan Serhat Odabaşıoğlu önceki gün Urla Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Serhat Odabaşıoğlu’nun tabutu üzerine eğitim gördüğü okulun tişörtü ve çok sevdiği paletleri konuldu.

SIĞ SU BAYILMASI NEDİR?

Nefes tutarak sualtında avlanan kişilerin yaşayabileceği, dalışın ardından yüzeye çıkarken ani bilinç kaybına bağlı olarak gerçekleşen ve çoğunlukla ölümle sonuçlanan duruma ‘sığ su bayılması’ (senkop) deniyor.

Su sığ bayılması, genellikle su yüzeyine çıkışta son 5 metrede görülüyor. Dünya Sualtı Serbest Dalış Rekortmeni Yasemin Dalkılıç da geçen nisan ayında Antalya Kaş’ta antrenman dalışında sığ su bayılması yaşamıştı. Yasemin Dalkılıç hayata döndürülmüştü.

NASIL ÖLDÜRÜYOR?

Kişi, suya dalmadan gereğinden daha hızlı ve derin bir nefes alıyor. Arka arkaya dinlenmeden derin dalışlar, aşırı yorgunluk su bayılmasına zemin hazırlıyor. Dalan kişi, dipte gereğinden fazla kalıyor. Bu sırada kandaki oksijen oranı düşüyor. Dip basıncına bağlı olarak oksijen tüketimi yavaşlıyor.

Kişi, tehlike sınırını geçip geçmediğini anlayamıyor. Yüzeye çıkarken basınç düşmesine bağlı olarak oksijen hızla dokular tarafından emiliyor. Kişi, aniden bilincini yitiriyor. 4-5 dakika sonra kesin ölüm gerçekleşiyor

Turaç TOP/DHA

2