Ekonomi Sigara dik olmayacak içki üreticisi sporla ilgisini kesecek

Sigara dik olmayacak içki üreticisi sporla ilgisini kesecek

Paylaş
Sigara dik olmayacak içki üreticisi sporla ilgisini kesecek

'Rakı-balık', 'bira-cips' reklamlarına yasak getirdiği için Danıştay'ın iptal ettiği Tütün ve Alkollü İçkiler Yönetmeliği yenileniyor

RAKI-BALIK MADDESİ YOK

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından 2008’de hazırlanan ancak Danıştay’ın iptal ettiği, ‘Tütün Alkollü İçkilerin Satışı ve Sunumu Yönetmeliği’ yenileniyor.

TAPDK yeni taslak hazırlayarak, tartışılması için ilgili taraflara gönderdi. Bir önceki yönetmelik, gıda ve içkiyi bir araya getiren (rakı-balık, bira-cips gibi) reklamları yasakladığı, sinemada içki reklamına filmin sonunda izin verdiği için tepki toplamıştı. Bu maddeler, yeni taslakta bulunmuyor.

SİNEMALARDA +18 ŞARTI VAR

Yeni taslağın, 2008’deki yönetmelikle büyük benzerlik gösterdiği, hatta bazı maddelerde daha sert olduğu belirtiliyor.

Yeni yönetmeliğe göre, alkol ile spor kulüpleri arasında bağ kurulamayacak, sigaralar rafta dik durmayacak, gençlere yönelik gazete ve dergi sayfalarında reklam olmayacak, içki firmasına ait arabaların boyası ve şeklinde markayı çağrıştıran bir şey bulunmayacak. Sinemada Kültür Bakanlığı’nın (+18) olarak sınıfladığı filmlerde alkollü içki reklamı yapılabilecek.

EFES PİLSEN YİNE GÜNDEMDE

Taslağın alkollü içkilerle spor faaliyetleri arasında her tür bağlantıyı engelleyen maddesi, bir kez daha Efes Pilsen Spor Kulübü’nü gündeme oturttu. Taslağın bu hali, Efes Pilsen’in isminin değiştirilmesi veya kapatılmasını gerektiriyor.

2008’de hazırlanan yönetmelikte bulunan sponsorluk maddesi için de bu konu tartışılmış ancak TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, “Yönetmeliğimizde hiçbir spor kulübümüzün kapatılması veya isminin değiştirilmesi öngörülmemektedir” diyerek konuya nokta koymuştu.

MİLLİ TAKIM VE DÖRT BÜYÜKLER ETKİLENECEK

Yeni düzenlemenin uygulanması halinde, Efes Pilsen Basketbol Takımı dışında birçok spor kulübü de sponsor arayışına girecek. Efes Pilsen firması, milli takım, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor başta olmak üzere 10 Anadolu kulübüne sponsorluk yapıyor.

Efes Pilsen sadece Milli Takım sponsorluğu için yılda 3 milyon dolar ödeme yapıyor. Ayrıca 2008’de imzalanan sponsorluk anlaşmasına göre Efes Pilsen, Türkiye Futbol Federasyonu’na 4 yılda 12 milyon dolar aktaracak.

2

Haberin Devamı