Gündem Sigara yasağı hızını arttırdı!

Sigara yasağı hızını arttırdı!

Paylaş
Sigara yasağı hızını arttırdı!

Sigara yasağı hızını arttırdı!

Antalya Sağlık Müdürlüğü ve zabıta ekipleri, sigara yasağının uygulamaya başlamasının birinci yılının dolmasına kısa bir süre kala kahve ve lokantalara baskınlar düzenledi. 1 yılda yapılan 10 bin 496 denetimde 178 kişiye 10 bin TL, 169 işletmeye 91 bin TL para cezası uygulandığı açıklandı.

Haberin Devamı

Türkiye'de 19 Temmuz 2009 tarihinde başlayan kapalı mekanlarda sigara içme yasağının üzerinden bir yıla yakın bir süre geçti. Sigara yasağının birinci yılı dolmasına kısa bir süre kala Antalya'da İl Sağlık Müdürlüğü ve zabıta ekipleri birçok işyerine baskın düzenledi. Duman avcıları tarafından ilk baskının yapıldığı Yörükoğlu Kıraathanesi sahibi Eyüp Kaya, yasağa uymak zorunda olduklarını ancak işlerinin yasak sonrası çok ciddi oranda azaldığını söyledi.

Osman Altınsoy'a ait kahvede kasada bir kül tablasının içinde iki izmarit bulundu. İşyeri sahibi hakkında kapalı alanda sigara içmekten 70 TL, işyerinde sigara içilmesi nedeniyle de 572 TL ile 10 katı arasında ceza uygulanması için tutunak tutuldu. Ancak, Altınsoy'un sigaranın dışarıda içildiğini ve kül tablasını temizlemek için içeriye bıraktığını söylemesi üzerine cezalar uyarı cezasına çevrildi.

Haberin Devamı

Yasakla birlikte işlerinde yüzde 50'yi aşan bir düşüş olduğunu söyleyen Osman Altınsoy, yanında çalıştırdığı bir elamanını da çıkardığını ve kapatmayı düşündüğünü açıkladı. İşyerlerinde sigara içmenin yasak ve uygulanacak ceza miktarının yazılı olduğu afişleri de kontrol eden görevliler, ceza miktarının 59 TL'den 70 TL'ye yükseldiğini belirten yeni afişleri dağıttı.

10 BİNİ AŞKIN DENETİM

Antalya'da toplam 337 kişiden oluşan 138 ekip olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Ahmet Çiçek, son bir yılda 2 bin 26 kamu hizmet binası, 8 bin 121 işyeri ve 349 toplu taşıma aracı olmak üzere toplam 10 bin 496 denetim yapıldığını kaydetti. Dr. Çiçek, bu denetimlerde 378 aksaklık tespit edilerek tutanak tutulduğunu belirterek, "Şu ana kadar 178 kişiye 10 bin 966 TL ve 169 işyerine ise 91 bin TL idari para cezası uygulanmıştır" dedi.

Mehmet ÇINAR/DHA