Sağlık Sigaraya resim geliyor

Sigaraya resim geliyor

Paylaş
Sigaraya resim geliyor

Danıştay kararı doğrultusunda sigara ve diğer tütün mamullerinde resim ve yazı içeren birleşik uyarılar için yeni yönetmelik düzenleniyor

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, Danıştay’ın sigara paketlerinde yer alacak birleşik uyarılarla ilgili yürütmeyi durdurma kararının ardından, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun da paketlere konulacak uyarıların yönetmelikle düzenlenmesini istediğini hatırlattı ve bu çerçevede yeni bir düzenleme çalışması içine girdiklerini söyledi.

KARAR 1 MART AMA YETİŞEMEYEBİLİR

TAPDK Başkanı Küçük, daha önce 1 Ocak 2010’da yürürlüğe girmesi öngörülen birleşik uyarıda uygulamanın başlangıç tarihinin Danıştay kararı üzerine, 1 Mart 2010’a ertelendiğine de dikkat çekerek, şunları söyledi: "Bu aşamada, resimli uyarı uygulaması 1 Mart’a yetişir mi, erteleme gerekir mi?

Buna firmalarla yapacağımız değerlendirmeden sonra karar vereceğiz. Firmaların üretim durumuna bakacağız. Teknik olarak firmalar silindirlerini, baskılarını ne kadar sürede yeni uygulamaya hazır hale getirecek? Buna bakacağız.

Birleşik uyarı, 1 Mart’ta devreye giremezse ne zaman girer, buna göre bir tarih belirleyeceğiz ve en kısa sürede birleşik uyarı uygulamasını başlatacağız."

BİRLEŞİK UYARILAR NASIL OLACAK?

TAPDK’nın daha önce açıkladığı ve 1 Mart’ta uygulamaya girmesi öngörülen resimli uyarılarla ilgili Kurul Kararına göre, belirlenen 14 resim ve yazı, piyasaya arzına izin verilen dumansız tütün mamulleri dışındaki bütün ürünlerin en çok görülebilen geniş ön yüzeyine kapak açım ya da bandrol bitim noktasından başlamak üzere yerleştirilecek.

En çok görülebilen geniş ön yüzey, önden açılan sert paketlerde paketin açıldığı yüzeyi, yumuşak paketlerde ise en çok görülebilen yüzeylerden herhangi birini ifade edecek.

Farklı paket tiplerinde ise birleşik uyarının uygulanacağı en çok görülebilen geniş ön yüzey, başvuruların değerlendirilmesi sırasında Kurum tarafından belirlenecek.

ÖN YÜZEYDE YER ALACAK

Birleşik uyarılar, yer aldığı yüzeyin üst köşesine paralel olacak şekilde ve yüzeyde bulunan diğer bilgiler ile aynı yönde konumlandırılacak. Bu uyarılar sabit ve silinemez olarak basılacak. Sigara dışındaki tütün mamullerinde de sökülemez nitelikte olması şartıyla yapıştırılabilecek.

Birleşik uyarılar, tütün mamulleri paketlerinin en çok görülebilen geniş ön yüzeyinde dönüşümlü olarak bulunacak. Birleşik uyarılar, sınır çizgisi ile birlikte toplam yüzeyin yüzde 65’ini kaplayacak.

Birleşik uyarılar, içerdiği metinsel veya görsel bileşenlere hiçbir şekilde müdahale etmeyecek biçimde genişliği 3 mm’den az ve 4 mm’den daha büyük olmayacak siyah sınır çizgisi ile çerçevelenecek. Birleşik uyarılar, yer aldığı yüzeyde paketin açılması ile zarar görmeyecek şekilde yerleştirilecek.

Haberin Devamı