Beden Sağlığı Sigarayı bırakınca vücutta gün gün neler oluyor? (9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü)

Sigarayı bırakınca vücutta gün gün neler oluyor? (9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü)

Paylaş
Sigarayı bırakınca vücutta gün gün neler oluyor? (9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü)

Tek bir adedinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunduran sigara, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre tedavi edilmesi gereken bir  hastalık. Oysa sigarayı bırakanların vücudunda ilk dakikalardan itibaren farklılıklar başlıyor. İşte sigarayı bırakanları bekleyen faydalar

Zararları yapılan araştırmalarla defalarca kanıtlanmış sigaranın katrandan amonyağa, arsenikten böcek zehrine dek içerdiği 4 bin 500’ü aşkın kimyasal madde, ilk nefesten itibaren sağlığımızı vurmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Bu maddelerden bazılarının kanser oluşumuna bazılarının da kanserin ilerlemesine neden olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr. Hacer Kuzu Okur, "Saatte 200-250 km hızla ve 100 derecenin üzerinde sıcaklıkla dumanının ağız içine çarpmasıyla ağız, dil, yemek borusu, solunum yolları, akciğerler ve mideye ulaşır. Dumanının içinde bulunan zararlı maddeler saniyeler içinde kan damarları, kalp, beyin, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşarak zarar vermeye başlar" dedi.

'TEDAVİ EDİLMESİ GEREKEN BİR HASTALIK'

Sigaranın zararlarının en fazla ve en hızlı solunum sisteminde görüldüğünü, Dünya Sağlık Örgütü’nün en son verilerine göre tüm kanserlerin dörtte birinin nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Hacer Kuzu Okur “Dünya Sağlık Örgütü sigara içmeyi tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak kabul etmektedir. Sigara içmediği halde pasif olarak dumanına maruz kalanlarda da kanser ve kalp hastalığı riskinin arttığı gösterilmiştir. En ölümcül olan akciğer kanserinin yüzde 90 nedeni sigara kullanımıdır. Sigara içenler içmeyenlere oranla 20 kat daha fazla akciğer kanseri olma riskine sahiptir. Günlük bir paket sigara tüketen bir kişide kansere yakalanma riski 10 kat fazla iken iki paket sigara içenlerde bu risk 25 kata çıkmaktadır” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Buna karşın sigarayı bırakan kişinin vücudunda ilk 20 dakika içinde olumlu gelişmeler yaşandığını vurgulayan Doç.Dr. Hacer Kuzu Okur, bu olumlu gelişmeleri ve iyileşmeleri takvimle açıkladı:

SİGARAYI BIRAKINCA VÜCUTTA NELER DEĞİŞİR?

İlk 20 dakikada:

Sigarayı bırakan kişinin vücudunda ilk dakikalardan itibaren farklılıklar başlıyor. Sağlıklı bir insanın nabzı normalde dakikada 80-100 kere atarken, sigara içen kişilerde nabız atımı 100’ün üzerine çıkarak yüksek tansiyon gibi ciddi bir soruna neden olabiliyor. Oysa sigarayı bıraktıktan sonra ilk 20 dakikada kan basıncı ve nabız normale dönüyor. El ve ayaklardaki ısı artışı da düzeliyor. Tansiyon normal sınırlara yaklaşıyor.

İlk 8 saatte:

Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor.

Haberin Devamı

1. günün sonunda:

Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor.

2. günün sonunda:

Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.

3. günün sonunda:

Sigarayı bırakan kişi nefes darlığı sorununun azalmaya başladığını ve nefes almasının kolaylaştığını 3 gün içinde hissetmeye başlıyor. Kandaki karbonmonoksit gazı azalmaya başladığı için halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar da azalıyor.

2-12 hafta sonunda:

Sigarayı bıraktıktan 2-12 hafta içinde dolaşımı düzelmeye başlıyor, öksürük şikayeti varsa azalıyor, balgam sorunu yarı yarıya azalıyor. Bağışıklık sistemi güçlenmeye başlarken yürümesi kolaylaşıyor ve akciğer fonksiyonları düzelmeye başlıyor.

3-9 ay içinde:

Bırakmayı takiben 3-9 ay içinde öksürük ve nefes darlığı azalıyor, enfeksiyon riski azalıyor ve enerjisinde artış hissediyor.

1 yıl sonra:

1 yıl sonra kalp hastalığına yakalanma ve kalp krizi riski yarı yarıya azalıyor.

5 yıl sonra:

5 yıl sonra KOAH riski yarı yarıya azalıyor ve felç riski azalmış oluyor.

Haberin Devamı

10 yıl sonra:

Dudak, trakea, özefagus kanseri riski 10. yılın sonunda yarı yarıya azalmış oluyor.

15 yıl sonra:

15 yılın sonunda kalp damar hastalık riski hiç içmemiş kişiyle eşit hale geliyor.

15-20 yıl sonra:

Akciğer kanseri riski ise 15-20 yıl sonra yüzde 50-90 oranında azalıyor.