Opr. Dr. Hande Akbaş Siğiller ilişki yoluyla bulaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Siğiller ilişki yoluyla bulaşıyor

Haberin Devamı

HPV denilen ve siğillere neden olan virüs çoğunlukla kötü huylu olmuyor. Cinsel ilişki yoluyla bulaşan bu virüs yayılmaya meyilli. Vakit kaybetmeden doktora başvurup tedavisi için harekete geçmek gerekiyor...

Bel ağrım çok arttı

30 yaşındayım ve 6 aylık hamileyim. 2 haftadır bel ağrısından yakınıyorum. Bu normal mi? Acaba doktora başvurmalı mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğin bu döneminde bebeğin ağırlaşmasına bağlı olarak omurganıza binen yük dengesi değiştiğinden bel ağrıları oluşabilir. Yine de bu dönemde erken doğum tehditi de yaşıyor olabileceğinizden öncelikle size takip eden doktorunuza başvurmanızı öneririm. Hem ultrasonda rahim boyu uzunluğuna hemde nst denilen cihazda kasılmalarınızın olup olmadığına bakılmalı. Yaşadığınız bu ağrıların erken doğum tehditine bağlı kasılmalar mı yoksa ağırlığa bağlı omurga ağrısı mı anlaşılabilecektir.

İlişki sırasında canım yanıyor

22 yaşında kızım. Vajinamın gerisinde et benine benzer bir şeyler çıktı. Bazen kaşıntı yapıyor. İlişkiye girerken de canım acıyor. Görünümü çok kötü. Doktora gitmeye çok utanıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajina girişinde elinize gelen tarif ettiğiniz yapı büyük ihtimalle HPV adlı virüse bağlı oluşan siğillerdir. Bunlar genellikle kötü huylu değildir. Çoğunlukla ilişki yoluyla bulaşırlar. Ne yazık ki yayılmaya meyillidirler. Size önerim bir an önce bir doktora başvurarak bunları aldırmanızdır. Yoksa o bölgede başka yerlerde de çıkacak ve çıkarılmaları sizin için daha zahmetli olacaktır. Ayrıca mutlaka rahim ağzı kanseri taraması için kendinize vajinal smear de yaptırın.

Myomları aldırayım mı?

28 yaşındayım, 4 senedir çocuk istiyoruz, olmadı. En son bir tüp bebek merkezine başvurduk. Onlar “Myom var. Önce myom alınsın ondan sonra tüp bebek yapılır” diyor. Myomum 3-4 santim ve rahim iç duvarına basıyormuş. Ameliyat olayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle 3-4 santimlik myomlara müdahale etmiyoruz. Ama sizin de belirttiğiniz gibi eğer bebeğin tutunacağı rahim iç duvarına bası varsa öncesinde myomları almak daha doğru bir yaklaşım. Bu ameliyat çok dikkatli yapılmalıdır. Çünkü ameliyatta endometrium denilen rahmin iç tabakasına zarar gelmesi durumunda da içeride yapışıklıklar oluşarak hamile kalmanız daha da zorlaşabilir. Size önerim ameliyat olmadan önce birkaç görüş daha alarak; tam olarak myom lokalizasyonu doğru mu veya ameliyat olmadan da tedaviye başlanabilir mi mutlaka sormanızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder